Μάνα σημαίνει να καταλαβαίνεις το λάθος σου, αφού το ακούσεις απ’ τα παιδιά σου

Μάνα σημαίνει να καταλαβαίνεις το λάθος σου, αφού το ακούσεις απ' τα παιδιά σου

Το να γίνεσαι μητέρα είναι ο πιο δύσκολος ρόλος που αναλαμβάνει μία γυναίκα σε οποιαδήποτε ηλικία και αν της συμβεί. Πόσο μάλλον το να είσαι σωστή μητέρα. Αν μπορείς να θεωρηθείς ποτέ σωστή μητέρα…

Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών 14 και 11 ετών αντίστοιχα. Καθημερινά αναρωτιέμαι πόσο καλή μάνα είμαι και καθημερινά καταστάσεις και συμβάντα μου αποδεικνύουν ότι όσο μεγαλώνω μαθαίνω, καμιά φορά και από τις μικρές μου κόρες.

Πολλές φορές ένιωσα ότι αδικώ τα παιδιά μου συγκρίνοντας τα ή επαινώντας το ένα, χωρίς να υποτιμώ το άλλο άμεσα, αλλά έμμεσα. Νόμιζα ότι με αυτόν τον τρόπο θα κεντρίσω τον εγωισμό τους και θα τις κάνω να προσπαθήσουν περισσότερο. Είτε αυτό είχε να κάνει με τις σχολικές τους επιδόσεις , είτε με τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Κάποια μέρα όμως βρήκα ένα μικρό γράμμα πάνω στο μαξιλάρι μου και αυτό είναι και ο λόγος που σας στέλνω την ιστορία μου.

Πριν το ανοίξω σκέφτηκα ότι οι μικρές θα θέλουν κάτι και ότι τους είναι ευκολότερο να το γράψουν από το να το ζητήσουν προφορικά. Είχα πέσει όμως έξω και μάλιστα πολύ έξω. Το γράμμα αφορούσε σε μία τεράστια συγγνώμη της μιας μου κόρης προς εμένα γιατί λέει δεν έχει τις ικανότητες να μου προσφέρει αυτά που της ζητάω, δηλ. να είναι καλή μαθήτρια και καλή αθλήτρια. Αισθάνθηκα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου και διαβάζοντας παρακάτω ειλικρινά ήθελα να χαθώ από προσώπου γης.

«Δυστυχώς μαμά, δεν πρόκειται να γίνω ποτέ καλή σαν την αδερφή μου», μου έγραφε.

Αμέσως, το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα ήταν το πόσο πολύ είχα πληγώσει το παιδί μου. Ταυτόχρονα ένιωσα όχι απλώς κακή μαμά αλλά και ανίκανη να προσφέρω στα παιδιά μου, την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη ζωή. Ανάγκασα ένα παιδί να συγκριθεί με την αδερφή του και  να καταλήξει στο ότι τελικά, δεν είναι άξιο.

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και καθημερινά σκέφτομαι το γεγονός χωρίς να με έχω συγχωρέσει. Αυτό το γράμμα με έφερε στην πραγματικότητα σκεπτόμενη ότι πρέπει να νιώθω τυχερή και υπερήφανη που έχω δύο υγιή παιδιά, χαμογελαστά και χαρούμενα το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και προσόντα, προσπαθώντας το καθένα να γίνει καλύτερο με τις δικές του δυνάμεις αλλά και με την παράλληλη βοήθειά μου.

Πιστέψτε με δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης από το να μπορεί ένα μικρό παιδί με λίγα λόγια και απλές κουβέντες να σε προσγειώνει στην πραγματικότητα κάνοντας σε παράλληλα να καταλάβεις ποσό μεγάλο ήταν το λάθος που έκανες.

Με εκτίμηση,
μια αναγνώστρια

Μπορείς να στείλεις την δική σου ιστορία στο info@themamagers.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network