Νέα μαμά: “Ποτέ δεν θα μπορέσω να ζήσω ξανά όπως παλιά!” Τι συμβουλεύει η ψυχολόγος;

Νέα μαμά: "Ποτέ δεν θα μπορέσω να ζήσω ξανά όπως παλιά!" Τι συμβουλεύει η ψυχολόγος;

Πώς βιώνει τη μητρότητα μία νέα μαμά; Είναι πάντα όλα ροζ;

Από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια (marinamoscha.life)

Ναι, αυτή είναι ακριβώς η νέα πραγματικότητα. Εάν είσαι νέα μαμά, μπορεί μέσα σου να υπάρχει αυτός ο φόβος, ότι ποτέ δεν θα μπορέσεις να ζήσεις τη ζωή σου όπως πριν. Πιο χαρακτηριστικά, νιώθεις πως το άτομο που ήσουν πριν γίνεις μαμά, πραγματικά έχει χαθεί για πάντα. Αν και πρόκειται για σκέψεις που για κάποιες γυναίκες μάλιστα θεωρούνται ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες ή και γεμάτες ενοχή, δεν παύουν να αποτελούν μία φυσιολογική διαδικασία σκέψης. Σκέψεις που φέρνουν όμως και θλίψη στη γυναίκα που για ευνόητους λόγους δεν τις μοιράζεται, όπως δεν μοιράζεται και τη θλίψη της, το πένθος της για να μην “κακοχαρακτηριστεί” ή φανεί αχάριστη.

Νέα μαμά: Είναι επικίνδυνο αυτό το πένθος για την απώλεια της παλιάς της ζωής;

Ο βαθμός στον οποίο μια νέα μαμά βιώνει το πένθος, την απώλεια και τη θλίψη για τον παλιό της εαυτό, μπορεί επίσης να συμβάλει στη διάθεσή της μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή άγχος μετά τη γέννηση του μωρού της. Το πένθος ή η θλίψη αυτή δεν είναι ενδεικτικοί παράγοντες για σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, εκτός εάν γίνουν διάχυτα, επηρεάζοντας τις σκέψεις και την καθημερινή λειτουργικότητα.

Πόσο διαρκεί αυτό το πένθος;

Η ψυχίατρος Elisabeth Kübler-Ross ήταν η πρώτη που μίλησε για τα 5 στάδια του πένθους βασισμένη σε μελέτες γύρω από τα συναισθήματα ασθενών με ανίατες αρρώστιες, ενώ αργότερα παρατήρησε ότι μέσα από αυτά τα στάδια περνάμε και σε άλλες φάσεις της ζωής μας που συνοδεύονται από απώλεια. Πιο συγκεκριμένα τα στάδια αυτά είναι: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τέλος αποδοχή. Βέβαια, δεν περνούν όλοι οι άνθρωποι μέσα από τα στάδια αυτά με την ίδια σειρά, ούτε και τα βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να πενθήσει την απώλεια, καθώς η διαδικασία του πένθους δεν είναι γραμμική, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το πένθος φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ και τότε μιλάμε για το επιπλεγμένο πένθος που χρειάζεται βοήθεια ειδικού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network