Όταν θέλεις να είσαι η καλύτερη μαμά που μπορείς, αλλά είσαι τόσο κουρασμένη…

καλύτερη μαμά

Όσα απογεύματα δεν πηγαίνω στο γραφείο και γυρίζω στο σπίτι, σκέφτομαι τι ωραία ευκαιρία να κάνω μαζί τους όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορώ. Να μαγειρέψω το αγαπημένο τους φαγητό, να κάνουμε μαζί κέικ, να φτιάξουμε παζλ, να συζητήσουμε για το πρόγραμμα των Χριστουγέννων… σκέφτομαι, σκέφτομαι… στο μυαλό μου η ατμόσφαιρα είναι τόσο ονειρική και πραγματικά έχω τόση πολλή διάθεση για όλα αυτά.

Ωστόσο, πολλές φορές, η πραγματικότητα απέχει πολύ από το ονειρικό που φαντάζομαι και ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

Είμαι απλά τόσο μα τόσο πολύ κουρασμένη.

Είμαι τόσο κουρασμένη που μου φαίνονται όλα βουνό. Ακόμη και να πλύνω τα πιάτα μετά το φαγητό και να ετοιμάσω τα αυριανά ταπεράκια τους. τι λέω; Μου φαίνεται βουνό να αδειάσω τις τσάντες τους και να πλύνω τα χρησιμοποιημένα τάπερ. Η φαντασίωση του κέικ με αποχαιρετά σιγά σιγά. Να μην αναφέρω το παζλ… από την κούραση δε βλέπω μπροστά μου.

Κάτι που σίγουρα με έχει μάθει η μητρότητα, είναι ότι με βοήθησε να ανακαλύψω δυνάμεις που δεν ήξερα πως έχω.  Ξεπερνάω συχνά τον εαυτό μου και τις αντοχές που νομίζω πως έχω. Από την άλλη, η κούραση συχνά δε μ’ αφήνει να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου.

Δοκίμασε τα παρακάτω εάν νιώθεις πως η κούραση σε εμποδίζει να είσαι η μαμά που θα ήθελες

Εκτίμησε τον εαυτό σου

Όταν έχεις ξυπνήσει από τα χαράματα και τρέχεις για όλες τις υποχρεώσεις της λίστας (σπίτι, δουλειά, παιδιά και εαυτός) το απόγευμα είναι λογικό να νιώθεις εξουθενωμένη. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δε θέλεις να φτιάξεις αυτό το κέικ, αλλά θα ήθελες κάποιος να στο φτιάξει για σένα και να σου κάνει και λίγο μασάζ στα ποδαράκια σου! Πόσο λογικό είναι αυτό, αν σκεφτείς όλα όσα κάνεις;  Σκέψου μάλιστα ότι ακόμη και δεν μαγειρέψεις κάτι με τα παιδιά σου, δεν θα καθίσεις, αλλά θα βοηθήσεις στο διάβασμα, θα φροντίσεις να φάνε τα παιδιά, τα βραδινά τους μπάνια. Όλα όσα περιλαμβάνει η απογευματινή και βραδινή ρουτίνα σας.  Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου το περιθώριο να ξεκουραστεί και εκτίμησε όλα όσα κάνεις. Είναι πολλά!

Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Εάν δε βάλεις τη μάσκα οξυγόνου πρώτα σε σένα, δε θα μπορέσεις να τη βάλεις στους άλλους.

Σχεδίασε μια διασκεδαστική αλλά ξεκούραστη δραστηριότητα

Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί σαν οικογένεια, δε σημαίνει ότι απαιτείται να πραγματοποιηθεί κάτι πολύ  μεγάλο και ξεχωριστό. Ο ποιοτικούς χρόνος μπορεί να είναι κάτι ξεκούραστο και ήσυχο. Για παράδειγμα, οι μικρές λατρεύουν το παιχνίδι που παίζουμε τις λέξεις. Βρίσκουν λέξεις από κάποιο συγκεκριμένο γράμμα ή λέξεις που τελειώνουν με μια συλλαβή. Θα πουν αστείες λέξεις κι θα ξεκαρδιστούμε στα γέλια. Ακόμη και  η βραδιά που θα δείτε μαζί μια ταινία και θα φάτε ποπ κορν, μπορεί να είναι και αυτό και επιλογή. Θα σχολιάσετε την ταινία μαζί, θα πείτε ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί, θα καθίσετε αγκαλίτσα και ίσως θα τραγουδήσετε και το τραγούδι της ταινίας.

Μάθε να ζητάς βοήθεια

Στην αρχή το να ζητάω βοήθεια, ένιωθα πω είναι κάτι που υποδηλώνει ότι εγώ μόνη μου δεν μπορώ να τα καταφέρω. Μια πράξη απόγνωσης και αποτυχίας. Όταν όμως συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για μια ώριμη και συνειδητή επιλογή, η οποία θα βοηθήσει να υπάρχει ισορροπία στο σπίτι μας, τότε άρχισα να ζητάω βοήθεια. Κάτι που χαίρομαι που το έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω. Υπήρχαν στο μυαλό μου υποχρεώσεις που σκεφτόμουν πως δεν μπορεί κανένας άλλος να τις πραγματοποιήσει. Κι όμως , όταν βρέθηκα στην ανάγκη να ζητήσω βοήθεια, αποδείχθηκε πως μπορεί να αποβεί τρομερά ωφέλιμη.

Μάθε να λες «όχι»

Όσοι δεν λένε «όχι» αισθάνονται ότι όλοι κάτι ζητάνε από αυτούς σε σημείο εξάντλησης.  Τελικά ο θυμός που νιώθουν επιστρέφει στους ίδιους και τους καταβάλλει. Δεν μπορείς να είσαι εκεί συνεχώς για τους άλλους, θα είσαι όταν, όσο και όποτε είναι εφικτό για σένα. ώστε να μην εξαντληθείς η ίδια.

Το ότι έχεις ανοίξει το link από αυτό το άρθρο και διαβάζεις για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνάμεις σου στο έπακρο για την οικογένεια και τα παιδιά σου, αυτόματα, αποδεικνύει την καλή διάθεση που έχεις να εξελίσσεσαι και αυτό από μόνο του στο δικό μου μυαλό, σε καθιστά έναν καλό γονέα. Γιατί το τέλειο δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ο γονέας που προσπαθεί και δουλεύει για το καλύτερο.

…και μη ξεχνάς, τα παιδιά δεν θέλουν πολλά, χρειάζονται απλά εσένα.

Δείτε περισσότερα άρθρα από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network