Περίοδος λοχείας: “Νομίζω ότι το μωρό μου θα ήταν καλύτερα με μια άλλη μαμά”

Περίοδος λοχείας: "Νομίζω ότι το μωρό μου θα ήταν καλύτερα με μια άλλη μαμά"

-Δε νομίζεις ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής σου;

-Φυσικά.

…Νομίζω ότι το μωρό μου θα ήταν καλύτερα με μια άλλη μαμά. Νομίζω ότι έκανα ένα τεράστιο λάθος. Νομίζω ότι θα βρω το μωρό μου νεκρό στην κούνια του. Νομίζω ότι το μωρό μου θα πεταχτεί από το κάθισμα του αυτοκινήτου σε κάποιο χαντάκι. Νομίζω ότι θα ρίξω το μωρό μου στο πάτωμα όταν κατεβαίνω τις σκάλες. Νομίζω ότι είμαι ανίκανη για να είμαι μαμά.

Με όλη μου την ειλικρίνεια σας λέω πως έχω κάνει ακριβώς τις ίδιες σκέψεις την περίοδο της λοχείας μου. Και μερικές δεκάδες (εξίσου φρικτές) ακόμη.

Αν είσαι μια μαμά που κάνεις αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό σου και το μωρό σου, σου στέλνω όλη μου την αγάπη και την παραίνεση να ζητήσεις βοήθεια από τους ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν ειλικρινά και με τον τρόπο που έχεις εσύ ανάγκη. Είτε ανήκουν στο άμεσο περιβάλλον σου, είτε είναι κάποιος ειδικός.

Αν έχεις μια νέα μαμά στο περιβάλλον σου, μην την κρίνεις, μην έχεις μεγάλες προσδοκίες από αυτήν, μην την αφήσεις να παλεύει μόνη της με τις καθημερινές δυσκολίες της μητρότητας και τις σκέψεις αναξιότητας που την κυριεύουν.

Αν είσαι μια μαμά που πέρασε από αυτό το στάδιο και σου έμεινε η πικρία ότι κανείς δεν σου στάθηκε όταν ένιωθες μόνη και φοβισμένη, κλείσε τα μάτια, φέρε στο μυαλό σου την μαμά εκείνης τη δύσκολης εποχής, κάτσε δίπλα της και πάρε την μια αγκαλιά.

Πες της ότι τα καταφέρνει θαυμάσια και ότι στο μέλλον θα είναι πολύ περήφανη για τον εαυτό της. Φρόντισέ την, μίλησέ της γλυκά, άφησέ την να κλάψει.

Ίσως εσύ η ίδια να ήσουν το πιο φροντιστική πλάσμα που θα μπορούσες να έχεις στο πλάι σου. Ίσως η αγάπη προς τον εαυτό σου να ζεστάνει την μοναξιά που ένιωσες τότε.

Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος, Σύμβουλος Γονεϊκότητας

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network