Πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα, κρύβεται μια γκρινιάρα μαμά

Πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα, κρύβεται μια γκρινιάρα μαμά

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερο, το μέλλον των γυναικών, το είδος και η ποιότητα της εκπαίδευσης τους, η ανάδειξη τους στην κεντρική πολιτική σκηνή ανακινεί συζητήσεις για το περιβάλλον που χτίζει δυνατές γυναικείες προσωπικότητες.

Με περίπου 65 εκ. κορίτσια σε όλο τον πλανήτη να μένουν μακριά από τα θρανία και με τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια της εφηβείας να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γυναικείας προόδου, όλο και αυξάνεται η αρθρογραφία που εστιάζει στο είδος ανατροφής που λαμβάνει μία γυναίκα και στον ρόλο που το οικογενειακό περιβάλλον παίζει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Πριν από λίγες μέρες, ο δημοσιογράφος του Inc.com, Bill Murphy, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού ο ίδιος, ανέδειξε μέσα από ένα δυνατό κείμενο μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, βάσει της οποίας οι απαιτητικοί γονείς και κυρίως οι «γκρινιάρες» μητέρες, αυτές που απαιτούν από τις κόρες τους υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και στις λοιπές δραστηριότητες τους, συμβάλλουν στη δημιουργία δυνατών προσωπικοτήτων που δεν χάνουν εύκολα τον στόχο τους, παρά τα σκαμπανεβάσματα της σύγχρονης ζωής.  

Να τι γράφει ο Murphy: «Μια μέρα, η κόρη μου θα με σκοτώσει γι’ αυτό εδώ το κείμενο, αλλά είναι μια ιστορία που θα δικαιώσει τους γονείς παντού στον κόσμο.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώνουν πως οι υψηλές προσδοκίες των γονιών από τις έφηβες κόρες τους, προσδοκίες που υπενθυμίζονται διαρκώς, ακόμη και με έντονο τρόπο, είναι από τους παράγοντες που χτίζουν επιτυχημένες γυναικείες προσωπικότητες. Με άλλα λόγια, αν η έφηβη κόρη σας γουρλώνει τα μάτια της και βγάζει γλώσσα κάθε φορά που της ζητάτε αποτελέσματα σε οποιοδήποτε πεδίο, αυτό που πραγματικά λέει και εννοεί, έστω και υποσυνείδητα, είναι «Σ’ ευχαριστώ για τη συμβουλή. Θα τη λάβω υπ’ όψιν και θα πράξω αναλόγως».

Άρα,  πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα κρύβεται μία γκρινιάρα μαμά;

Κι όμως, αποδεικνύεται ότι οι έφηβες που επιτυγχάνουν τους στόχους τους, είναι κόρες απαιτητικών μητέρων.  Ερευνητές αποκάλυψαν ότι κορίτσια, των οποίων ο βασικός κηδεμόνας – και αυτός συνήθως είναι η μητέρα – ανεβάζει συνεχώς των πήχη των προσδοκιών, ταυτόχρονα προστατεύει το κορίτσι από την έκθεση σε διάφορους κινδύνους και συμβάλει στην επιτυχημένη πορεία του.

Συγκεκριμένα, τέτοιου είδους κορίτσια:

– Έχουν λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στην εφηβεία

– Έχουν περισσότερες πιθανότητες να φοιτήσουν σε κολέγιο

– Κινδυνεύουν λιγότερο από το να παγιδευτούν σε μία αδιέξοδη, κακοπληρωμένη εργασία

– Έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν για καιρό άνεργες

Φυσικά, το να αποφύγεις τις βασικές παγίδες αυτής της ηλικίας, δεν σημαίνει απαραίτητα λαμπρή πορεία. Σημαίνει, όμως, ότι δημιουργείς περισσότερες ευκαιρίες για τη μελλοντική σου επιτυχία.

www.lifo.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network