Ο καλός γονέας δεν τα κάνει όλα σωστά – αλλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μοιράζεται έναν «οδηγό επιβίωσης» για γονείς. «Ο καλός γονέας δεν τα κάνει όλα σωστά… Απλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο…»

Για να μπήκες να διαβάσεις αυτό το άρθρο σημαίνει ότι κι εσύ είσαι ένας γονέας που τηρεί τον πιο σημαντικό κανόνα: Προσπαθεί να βλέπει αντικειμενικά τον εαυτό του και να εξελίσσεται σαν γονιός με το να μην θεωρεί ότι τα κάνει όλα σωστά. Εξάλλου δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Ο καλός γονέας δεν τα κάνει όλα σωστά… Απλά προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο…

1. Μην προσπαθείς να έχεις το τέλειο παιδί

Το μόνο που θα καταφέρεις στην προσπάθειά σου να έχεις το τέλειο παιδί, είναι να καταστρέψεις την αυτοεκτίμησή του.

2. Μην επιβραβεύεις μόνο το κατόρθωμα

Αυτό που θέλεις να μάθει είναι να μην τα παρατάει, να πιστεύει στις ικανότητές του και να μην απογοητεύεται με κάθε αποτυχία (που φυσικά είναι στο πρόγραμμα). Έτσι, επιβράβευσε κυρίως την προσπάθεια.

3. Μην προσπαθείς να είσαι καλύτερος από το παιδί σου

Δεν πειράζει να χάνεις στα παιχνίδια (αρκεί να χάνεις σωστά) ούτε και εσύ θα πρέπει να είσαι ο αλάνθαστος και να μην ζητάς ποτέ συγνώμη.

4. Βρες τα στοιχεία που θαυμάζεις στο παιδί σου

Το κάθε παιδί έχει αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά. Ανακάλυψε ποια είναι αυτά στο δικό σου παιδί, τόνισέ τα σε κάθε ευκαιρία και απογείωσε την αυτοεκτίμησή του.

5. Δεν υπάρχει αρνητικό παιδικό χαρακτηριστικό

Μπορεί να θεωρείς ότι κάποια χαρακτηριστικά του παιδιού σου είναι αρνητικά. Αν όμως το καλοσκεφτείς τα βλέπεις αρνητικά μέσα από την δική σου υποκειμενική ματιά που διαμορφώθηκε από τα δικά σου βιώματα. Όποιο κι αν είναι το χαρακτηριστικό του είναι δικό του και μπορείς να πιστέψεις σε αυτό έτσι ώστε να ενθαρρύνεις το παιδί σου να το χρησιμοποιήσει στη ζωή του λειτουργικά.

6. Μάθε να περνάς ωραία με το μικρό σου

Ξέρω… είναι δύσκολο να απολαμβάνεις να παίζεις με τις Βarbie ή με τα γρήγορα αυτοκινητάκια με τις ώρες. Για μπορέσεις να το πετύχεις χρειάζεται να βγεις για λίγο από τον κόσμο σου και να μπεις στον δικό του.

7. Τα παιδιά σου δικαιούνται τον σεβασμό σου, απλά επειδή είναι κι αυτά άνθρωποι

Ένα παιδί που έχει μάθει ότι δεν αξίζει τον σεβασμό των γονιών του, θεωρεί σε όλη του τη ζωή ότι δεν τον αξίζει από κανέναν.

8. Μην πιέζεις το παιδί σου να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα, ακόμη κι αν είναι φανερό πως έχει ταλέντο

Όλοι σου λένε ότι έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα. Όμως δεν θέλει. Πώς να το κάνουμε. Εκείνο θα σου δείξει τι το ικανοποιεί. Αυτό μετράει και όχι να αποδείξεις ότι έχεις ένα ταλαντούχο παιδί.

9. Κάποιες στιγμές οι κανόνες πρέπει να παραβιάζονται

Μην κολλάς στους κανόνες σε κάθε περίσταση. Άκουσε το ένστικτό σου. μην βάζεις κανέναν κανόνα πάνω από το παιδί σου.

10. Το παιδί θα είναι εκείνο που τελικά θα αποφασίσει πόσο σκληρά θέλει να προσπαθήσει

Κάποια στιγμή ο δικός σου ο ρόλος πρέπει να οπισθοχωρεί και να αφήνεις το παιδί να έχει τον πρώτο λόγο. Δεν έχεις εσύ την πλήρη ευθύνη των πράξεων του παιδιού εξάλλου ο στόχος είναι να το μάθεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και αυτό θα γίνει με το να του τις αναθέτεις χωρίς να εμπλέκεσαι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network