«Παίζουν με τα νεύρα μου» λέμε, αλλά τα παιδιά κάτι προσπαθούν να μας πουν

Όταν τα παιδιά μας προκαλούν, το κάνουν έχοντας κάποιον πολύ καλό λόγο. Συχνά αδυνατούμε ως γονείς να «διαβάσουμε» πιο σωστά τη συμπεριφορά των παιδιών καθώς πιστεύουμε ότι  η συμπεριφορά τους έχει ως στόχο να πλήξει εμάς προσωπικά. Όμως τις περισσότερες φορές δεν αφορά καν εμάς, αποτελούν ένα μήνυμα που δεν λαμβάνουμε.

Όταν το παιδί μας προκαλεί προσπαθεί να μας πει κάτι. Ίσως όταν του έχουμε ζητήσει να κάνει κάτι που το βρίσκει δύσκολο. Αντί λοιπόν να αντιδράσουμε κι εμείς θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει αυτό που το δυσκολεύει. Ασφαλώς παραμένουμε άνθρωποι και μια προκλητική συμπεριφορά σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, αλλά θα πρέπει να πάρουμε κι εμείς μια ανάσα πριν απαντήσουμε.

Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε λοιπόν μια αρνητική κατάσταση;

-Αντί να πούμε «Δεν θα μου πεις εμένα όχι», μπορούμε να πούμε «Προσπαθείς να μου πεις κάτι που έχεις ανάγκη, θες να προσπαθήσεις με άλλες λέξεις;»

-«Φωνάζω γιατί δεν με ακούς», μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτή τη φράση που έχουμε πει όλοι μα κάτι σαν «Εντάξει δεν επικοινωνώ αποτελεσματικά έτσι, ας ξαναπροσπαθήσουμε»

-Μπορεί πάλι να το ρωτάμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να παίρνουμε απάντηση. Τότε είναι καλύτερο να πάμε κοντά και να του δείξουμε πως πραγματικά θέλουμε να καταλάβουμε.

-Εκτοξεύουμε συνηθισμένες τιμωρίες και απειλές- Ας σκεφτούμε από πριν, πως να αντιδράσουμε την επόμενη φορά ώστε να έχουμε έτοιμη την προσέγγιση μας .

Διάβασε επίσης:

“Άσε με ήσυχο”: Τι εννοούν τα παιδιά όταν το λένε και πώς αντιδράμε με ενσυναίσθηση;

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network