Γονεϊκή εξουθένωση: Απλοί τρόποι αυτοφροντίδας για να την προλάβουμε

Γονεϊκή εξουθένωση

Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα.

Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Οι μέρες της ανεμελιάς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί – έχουν αντικατασταθεί από αέναες εργασίες που δεν τελειώνουν ποτέ. Από την καθημερινή μονότονη ρουτίνα του ταΐσματος, του καθαρισμού και της εκπλήρωσης των βασικών τους αναγκών μέχρι τις πιο ανησυχητικές υποχρεώσεις για το πώς να τα αναθρέψουμε, να τα διαβάσουμε και να τα πειθαρχήσουμε καλύτερα, ο κατάλογος των ευθυνών απέναντι στα παιδιά δεν έχει τέλος.

Ως γονείς, η ευθύνη μας δεν είναι μόνο η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών μας. Έχουμε και πολλές άλλες ευθύνες, όπως η εργασία και η διαχείριση του σπιτιού. Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν, ακόμη και αν δεν συζητείται συχνά.

Τι είναι η γονεϊκή εξουθένωση;

Σύμφωνα με έρευνα στο Clinical Psychological Science (2019), η γονεϊκή εξουθένωση είναι η έντονη εξάντληση των γονέων που οδηγεί σε αισθήματα απομάκρυνσης από τα παιδιά τους και αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά τους να είναι γονείς. Συνοδεύεται από πλήθος σοβαρών, αρνητικών συνεπειών που επηρεάζουν τόσο τον γονέα όσο και το παιδί, όπως σκέψεις φυγής, γονική παραμέληση και βλάβη, καθώς και σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.

Όταν οι ψυχικοί μας πόροι φτάνουν στα όριά τους κάθε μέρα με τα παιδιά να χασομερούν τα πρωινά, να φωνάζουν στις βόλτες με το αυτοκίνητο, να βάζουν τα κλάματα σε ανύποπτο χρόνο, να διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του δείπνου και να αρνούνται να βουρτσίσουν τα δόντια τους, τότε η ψυχολογική εξουθένωση δεν είναι μακριά. Για να αποφευχθεί η γονεϊκή εξουθένωση, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. «Αλλά πώς; Πότε;», θα αναρωτηθείτε. Με μόνο 24 ώρες την ημέρα και 168 ώρες την εβδομάδα, πρέπει να γίνουν θυσίες για να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Σκεφτείτε την αυτοφροντίδα σαν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο, όπου πρέπει πρώτα να φορέσετε τη μάσκα οξυγόνου πριν τη βάλετε στο παιδί σας. Αν λιποθυμήσετε από έλλειψη οξυγόνου, τότε δεν θα είστε χρήσιμοι για κανέναν άλλον, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών σας. Η γονεϊκή εξουθένωση δεν είναι διαφορετική. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τον σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό χώρο να αναπνεύσει και να αναζωογονηθεί, ώστε να μπορείτε να είστε υγιείς και ωφέλιμοι και για τα παιδιά σας.

Βραδινές έξοδοι

Το ξέρω… ποιος έχει χρόνο; Ειδικά, όταν ήδη χασμουριέστε και βλέπετε ότι το ρολόι δείχνει μόνο 8 μ.μ. Ωστόσο, το να βγαίνετε μόνοι με τον σύντροφο ή την παρέα σας αναζωογονεί εσάς και τις σχέσεις σας. Αυτό όμως ισχύει ιδιαίτερα για ένα ζευγάρι. Όταν η προσοχή και των δύο σας αποσπάται στις γονικές σας υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης σχολικής εβδομάδας, είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για να επανασυνδεθείτε. Στο τέλος της ημέρας, είναι η μάσκα οξυγόνου σας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network