Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου;

Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου;

“Περνάω αρκετό χρόνο μαζί του”, “Μήπως είμαι πολύ αυστηρή”, “Να το αφήσω να δει λίγο ακόμα τηλεόραση”. Αυτές και πάρα πολλές ακόμα ερωτήσεις περνούν από το μυαλό σου όταν είσαι γονιός, χωρίς όμως να έχεις πάντα τις απαντήσεις. Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου; Το πιο πιθανό είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρη αν έχεις πάρει τη σωστή απόφαση ή αν έχεις πράξει ορθά. Επιστήμονες και ειδικοί όμως βάζουν το δικό τους λιθαράκι και σε βοηθούν να κάνεις ένα ακόμα (πιθανότατα σωστό) βήμα.

Φρόντισε το παιδί σου

Με το να δείχνεις στο παιδί σου πόσο πολύ το αγαπάς, δεν δυναμώνεις μόνο τη μεταξύ σας σχέση, αλλά μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξετε ένα δυνατό δεσμό και να συμβάλλει μελλοντικά στην ικανότητα του παιδιού να διατηρεί τους δεσμούς του. Μην υποτιμάς, λοιπόν, τη δύναμη ενός φιλιού στο μάγουλο. Απάντησε στο παιδί σου με συναίσθημα, εξέφρασε την αγάπη σου και μίλα του ευγενικά.


Γίνε πρότυπο για υπεύθυνη συμπεριφορά

Για να εξελιχθούν τα παιδιά σε υπεύθυνους και παραγωγικούς πολίτες, θα πρέπει να γίνουν μάρτυρες μίας τέτοιας συμπεριφοράς. Και αυτό ξεκινά από τους γονείς. Οι κοινωνιολόγοι επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά θα μιμηθούν τις συμπεριφορές που βλέπουν στους γονείς τους. Γίνε ο ευγενικός άνθρωπος που θέλεις να είναι και το παιδί σου. Για κάθε πράξη και απόφαση, σκέψου αν θέλεις να κάνει το ίδιο στο μέλλον το παιδί σου.

Να είσαι αντικειμενική στις συγκρούσεις των παιδιών σου

Έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που μεσολαβούν επιτυχώς στις συγκρούσεις μεταξύ αδελφών, οι διαμάχες έχουν θετική έκβαση. Όταν προκύπτει κάποια σύγκρουση μεταξύ των παιδιών σου, θα πρέπει να φανείς καλή ακροάτρια και να χρησιμοποιήσεις δεξιότητες διαμεσολάβησης.

Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι μεγαλώνεις σωστά το παιδί σου;Διάβαζε μαζί με τα παιδί σου

Η ανάγνωση με τα παιδιά επιφέρει υγιείς αλλαγές σε διάφορες πτυχές του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές ενισχύονται ακόμα περισσότερο όταν δεν διαβάζεις τα παιδιά σου, αλλά διαβάζεις με τα παιδιά σου. Ρώτησέ τα τη γνώμη τους για την ιστορία που διαβάζετε και πώς αυτή συνδέεται με άλλα θέματα που γνωρίζουν.

Δημιούργησε χρόνο για παιχνίδι εκτός προγράμματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι ενθαρρύνει τη φαντασία και αναπτύσσει τις ικανότητες για την επίλυση των προβλημάτων. Τα παιδιά γίνονται καλύτερα στο να ρωτούν “τι θα γινόταν αν” και να βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις σε δύσκολες ή περίπλοκες καταστάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο madamefigaro.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network