Διαζευγμένη μάνα – όταν από τις ενοχές σου, κακομαθαίνεις το παιδί

Διαζευγμένη μάνα - όταν από τις ενοχές σου, κακομαθαίνεις το παιδί

Πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται τι θα γινόταν, αν ο ένας από τους δύο έλειπεαπό την ανατροφή των παιδιών. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς που είναι μόνοι τους. Ο χρόνος τους γίνεται αγαθό πολύτιμότερο κι από το χρυσάφι – πολύτιμες στιγμές για ύπνο, για έξοδο, για ξεκούραση, ακόμα και για μπάνιο.

Έπειτα είναι οι ενοχές. Αν οι ανύπατντρες ή διαζευγμένες μητέρες εργάζονται, πρέπει να πάνε το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Ανησυχούν, επειδή δεν του αφιερώνουν αρκετό χρόνο. Αναρωτιούνται αν το επιβλέπουν αρκετά, και τρέμουν με τη σκέφη ότι μεγαλώνει σε ξένα χέρια. Αν είστε διαζευγμένοι, νιώθετε διπλά ένοχοι, επειδή στερήσατε από το παιδί σας τον δεύτερο γονιό. Αφού κάνατε ολόκληρη μέρα δουλειά που θα εξουθένωνε δύο άτομα, νιώθετε οίκτο τόσο για το παιδί, όσο και για τον εαυτό σας. Χρειάζεστε βοήθεια.

 • Αντισταθείτε στην παρόρμηση να παραχαϊδέψετε το παιδί σας από τύψεις
 • Μην προσπαθείτε να αναπληρώστε τον χαμένο χρόνο με καλόυδια και ειδικά προνόμια.
 • Μην αφήσετε τα παιδιά να σπάσουν την “ρουτίνα” που με κόπο έχετε φτιάξει από τις τύψεις σας που δεν τα είδατε πολύ σήμερα. Το παιδί παίζει με τις ενοχές σας.
 • Μη λυπάστε το παιδί και το κακομαθαίνετε αγοράζοντάς του ό,τι ζητήσει, μην το υπερπροστατεύετε και μην το οδηγείτε στα άκρα. Του δημιουργείτε αισθήματα αυτολύπησης και προσδοκίας: “Εγώ το καημένο δεν έχω μπαμπά. Αλλά τη μαμά μου τη σέρνω από τη μύτη”.
 • Αντιμετωπίστε το. Εσείς και το παιδί σας βράζετε στο ίδιο καζάνι. Θα σας κάνει καλό – και πολύ καλό στα παιδιά σας – να το καταλάβουν ώστε να γίνουν πιο βοηθητικά και με κατανόηση.
 • Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν – χωρίς όμως να το παίξετε μάρτυρας – ότι δουλεύετε σκληρά και χρειάζεστε τη βοήθειά τους. Μια από τις πιο παραγνωρισμένες ικανότητες των παιδιών, είναι ότι θέλουν να φανούν πολύ χρήσιμα.
 • Βρείτε χρόνο για το εαυτό σας για να αποφύγετε την κατάρρευση. Το άγχος ότι όλα θα περάσουν από το χέρι σας μπορεί να σας προκαλεί υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες αποφάσεις. Πείτε στα παιδιά σας να μην σας ενοχλήσουν για μια ώρα και συνηθίστε τα να σας “χάνουν” για μια ώρα μερικές μέρες μέσα στην εβδομάδα.
 • Δημιουργήστε μια “διευρυμένη” οικογένεια από συγγενείς, φίλους, μπείμπι-σίτερ, τυχόν μεγαλύτερα αδέρφια, οικιακές βοηθούς, άλλες μαμάδες – οποιοδήποτε άτομο αξιόπιστο και με νεύρο μέσα του.

Πλεονεκτήματα του μοναχικού γονιού (και δεν είναι πλάκα)

 • Οι μοναχικοί γονείς μπορούν να δημιουργήσουν πολύ στενή σχέση με τα παιδιά τους.
 • Πολλές μοναχικές μαμάδες ή μοναχικοί μπαμπάδες (και οι δεύτεροι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο) είναι τόσο απασχολημένοι, ώστε δεν προλαβαίνουν να κακομάθουν τα παιδιά τους με την υπερβολική προσοχή. Αποτέλεσμα, το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο.
 • Πολλές φορές το ζευγάρι διαφωνεί σε θέματα ανατροφής των παιδιών. Αν είσαι μόνος σου, ό,τι λες γίνεται. Είναι πιο εύκολο να επιμείνεις, όταν δεν σου τορπιλίζει το σύστημα κάποιος άλλος.
 • Αν δεν τα έχετε κακομάθει, τα παιδιά σας θα σας βοηθούν, γιατί θα καταλάβουν ότι, κάποιες μέρες, μοιάζετε πραγματικά με υποζύγιο.
 • Θα νιώσετε μεγαλύτερη απόλαυση, όταν θα τα έχετε βγάλει τελικά πέρα.

Από το βιβλίο “Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων” , εκδόσεις  Άγκυρα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network