Τα 5 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να λέτε στο παιδί σας καθημερινά

Λέτε στο παιδί

Μ’αρέσει να κάθομαι στον καναπέ με τα παιδιά μου και να τους διαβάζω βιβλία. Να κοιτάμε τις εικόνες και να συζητάμε για τους χαρακτήρες. Να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει και, βέβαια, να τους εξηγώ άγνωστες λέξεις και να μιλάμε για τη δύναμή τους. Μία ειδική δύναμη που έχουν οι λέξεις, όπως λέει και το γνωστό ρητό, είναι ότι: «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει». Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε λέξη και φράση που λέμε πάνω στα νεύρα ή την απελπισία μας (απ’τη συμπεριφορά του παιδιού!) έχει μεγάλη επίπτωση στην ψυχή του.

Μιλώντας όμορφα κι ενθαρρυντικά βοηθάμε το παιδί ν’αναπτυχθεί. Αντίθετα, με τις φωνές και τ’αρνητικά λόγια το φρενάρουμε και του δημιουργούμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Αποκτήστε την καλή συνήθεια να λέτε στο παιδί σας τις παρακάτω 5 απλές φράσεις, αντί να του γκρινιάζετε ή να το πιέζετε να σας πει πώς ήταν η μέρα του.

Μιλώντας του θετικά όχι μόνο θα σας ανοιχτεί και θα σας μιλήσει, αλλά θα έχει καλύτερη διάθεση και συμπεριφορά!

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια θετική επιβεβαίωση όπως «σήμερα είναι μια ακόμα ωραία μέρα!»

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι μικρές θετικές φρασούλες σε χρόνο ενεστώτα, που μας υπενθυμίζουν κάτι που θέλουμε να πετύχουμε, ακόμα και αν δεν το έχουμε καταφέρει. Με το να κάνουμε αυτή τη θετική δήλωση στο παρόν, σαν να ισχύει αυτή τη στιγμή, βάζουμε τις καλές συνθήκες να ισχύουν ήδη και κατευθύνουμε το μυαλό μας προς τη θετική κατεύθυνση που θέλουμε. Ξεκινώντας έτσι τη μέρα σας, με κάτι θετικό, αντί το γνωστό:
«Γρήγορα, θ’αργήσεις στο σχολείο!» ή άλλα παρόμοια, βάζετε τα θεμέλια για μια όμορφη μέρα για το παιδί σας κι εσάς.

«Σ’ αγαπώ»

Είναι ίσως η σημαντικότερη και ‘δυνατότερη’ φράση που ένας γονιός μπορεί να πει στο παιδί του, χωρίς να χάσει ποτέ την ισχύ και την ομορφιά της! Στα παιδιά, μικρά ή μεγάλα, αρέσει να ακούν τους γονείς τους να τους λένε ότι τα αγαπάνε. Ειδικά όταν ένα παιδί κάνει μια αταξία ή έχει κακή συμπεριφορά, ρωτάει τους γονείς του: «Με αγαπάς;». Το παιδί κάνει αυτή την ερώτηση επειδή καταλαβαίνει ότι δε φέρθηκε σωστά και ξαφνικά φοβάται μήπως χάσει την αγάπη του γονιού. Όμως, αγαπάμε τα παιδιά μας γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που κάνουν. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να τα διαβεβαιώνουμε με ένα απλό «σε αγαπώ» κάθε μέρα για το πώς νιώθουμε απέναντί τους.

«Πες μου ένα όμορφο πράγμα που έγινε στη μέρα σου»

Καταρχήν κάνουμε στο παιδί την ερώτηση με μορφή δήλωσης, χωρίς να ρωτάμε:
«Θα μου πεις κάτι όμορφο που έγινε στη μέρα σου;», γιατί αν το παιδί απαντήσει: «Όχι, δε θα σου πω», τότε τελείωσε η συζήτηση! Δε ρωτάμε από περιέργεια ούτε για να ρωτήσουμε στη συνέχεια αν έγινε κάτι κακό. Το σημαντικό σ’αυτή την ερώτηση είναι να δείξουμε στο παιδί μας ότι ενδιαφερόμαστε για τη μέρα του. Να το στρέψουμε να συνηθίσει να βλέπει πάντα κάτι καλό και θετικό, ακόμα και στη ρουτίνα και την καθημερινότητά του. Έτσι, ο εγκέφαλος του παιδιού ‘κουρδίζεται’ με θετικό τρόπο.

«Είσαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί!»

Μ’αυτή ή κάποια ανάλογη δήλωση βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει πώς νιώθετε που είστε μαμά (ή μπαμπάς του) και ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο και αυθεντικό που σας ενώνει. Λέγοντας αυτή τη φράση ήδη από μικρή ηλικία, βοηθάτε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια και συναισθηματικό δέσιμο μαζί σας, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα χρόνια της προεφηβείας και της εφηβείας, όταν θ’αρχίσουν οι δυσκολίες στην επικοινωνία, οι παρεξηγήσεις κι οι συγκρούσεις. Μ’αυτή τη φράση ενδυναμώνεται το παιδί σας, γιατί στην ουσία του λέτε ότι δεν το αγαπάτε απλώς, αλλά ότι το εκτιμάτε κι ότι η ύπαρξή του είναι πολύ σημαντική για εσάς.

«Να έχεις μια όμορφη μέρα στο σχολείο και να είσαι πάντα ο υπέροχος εαυτός σου»

Να ένας ωραίος τρόπος να θυμίσετε στο παιδί σας ν’αναγνωρίζει τα δυνατά του σημεία και να τ’αξιοποιεί στην καθημερινότητά του! Καθώς το παιδί διαμορφώνει την ταυτότητά του είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί να διαχωρίσει ότι είναι επιλογή να επιλέγει και να βγάζει προς τα έξω τα θετικά του στοιχεία με θετικές συμπεριφορές.

Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 2 βιβλία της Λίζας Βάρβογλη που κυκλοφορούν απ’τις εκδόσεις mamaya με τίτλο «Καταπληκτική μαμά».

Διαβάστε επίσης:

25 ερωτήσεις για να κάνετε στο παιδί σας αντί για το «πώς ήταν η μέρα σου;»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network