Οι έφηβοι πρέπει να πηγαίνουν σχολείο μετά τις 10 το πρωί!

Έφηβοι

Μια «επανάσταση περισσότερου πρωινού ύπνου» έχει ήδη ξεκινήσει κι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την παραγωγικότητα και την υγεία παιδιών και ενηλίκων. Παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικοι βιώνουν καθημερινά ένα μαρτύριο έλλειψης ύπνου. Σύμφωνα με τους αρμοδίους η ανεπάρκεια ύπνου έχει μετατραπεί σε επιδημία. Ο μέσος έφηβος κοιμάται τουλάχιστον 2-3 ώρες λιγότερες το 24ωρο σε σύγκριση με τις (8-10) συνιστώμενες για την ηλικία του. Όσο για το ξυπνητήρι, μάλλον αποτελεί τον μεγαλύτερο «βασανιστή» της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ετοιμάζουν μια νέα, ειρηνική «επανάσταση του ύπνου».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μελέτες που έρχονται κι απ’τις δύο πλευρές του Ατλαντικού προτείνουν το σχολικό κουδούνι να χτυπά αργότερα. Τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Την ίδια στιγμή επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ίδιο ακριβώς πρέπει να συμβεί και σε ό,τι αφορά τον «πανεπιστημιακό κώδωνα» αλλά και την έναρξη του ωραρίου εργασίας για τους ενηλίκους. Όπου υιοθετήθηκαν τέτοιου είδους ελαστικότερα ωράρια τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά σ’ό,τι αφορούσε τις σχολικές, τις ακαδημαϊκές αλλά και τις εργασιακές επιδόσεις.

Ο Δρ. Πολ Κέλι, ερευνητής στο Τμήμα για τον Ύπνο, τους Κιρκαδικούς Ρυθμούς και τη Νευροεπιστήμη της Μνήμης στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας λέει:

– Οι ανάγκες για ύπνο αλλάζουν σημαντικά με βάση την ηλικία. Είναι πολύ διαφορετικές για ένα βρέφος που χρειάζεται να κοιμάται 12-14 ώρες μέσα στην ημέρα έως έναν ηλικιωμένο που ξυπνά τα χαράματα καθώς δεν χρειάζεται άλλον ύπνο. Σε γενικές γραμμές, ως την ηλικία των 20 ετών, το άτομο αρχίζει σταδιακά να μένει ξύπνιο περισσότερο τη νύχτα, μ’αποκορύφωμα την εφηβεία.
Τα πώς και τα πότε του ύπνου, όμως, αποτελούν πέρα και πάνω απ’όλα «προσωπική υπόθεση».
Υπάρχει κι ο χρονότυπος του κάθε ανθρώπου. Το αν είναι πρωινός ή βραδινός τύπος κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Οι άνθρωποι διαφέρουν σε κάθε ηλικία, αλλά διαφέρουν και με βάση την ηλικία τους.

Πρόταση ύπνου και παραγωγικότητας

Τι προτείνει λοιπόν ο ειδικός; Έναρξη των σχολικών μαθημάτων το νωρίτερο στις 9 για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου, το νωρίτερο στις 10 με 11 για τους εφήβους και ακόμη και μετά τις 12 το μεσημέρι για τους φοιτητές. Όταν μάλιστα τον πληροφορούμε ότι τα σχολεία στη χώρα μας ξεκινούν στις 8.10-8.15 π.μ. κατά μέσο όρο απαντά ότι:
Αυτό το πρόγραμμα, αν και μπορεί, ως έναν βαθμό, να’ναι ανεκτό για τα μικρά παιδιά, είναι μαρτύριο για τους εφήβους. Σε σχολείο, για παράδειγμα, που ξεκινά τα τελευταία δύο χρόνια τα μαθήματα στις 10.00 π.μ. εμφανίστηκε αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των μαθητών στις εθνικές εξετάσεις κατά 18%. Την ίδια στιγμή – και αυτό είναι το πιο σημαντικό – κατεγράφη μείωση των απουσιών των μαθητών εξαιτίας ασθένειας κατά 30%.

Διάβασε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network