4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Πίτερ Χ. Ρέινολντς

Κι επίσημα καλοκαίρι, λοιπόν. Παράξενο καλοκαίρι. Όλα έχουν μια άλλη σημασία φέτος, έτσι δεν είναι; Επιστρέφουμε στα απλά, στα σημαντικά, στα ουσιώδη, με ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης που ίσως και να ξεχάσαμε κάποια στιγμή.

Θυμάμαι τις υποσχέσεις που έδωσα στον εαυτό μου την περίοδο του lockdown.

Να επαναπροσδιορίσουμε σχεδόν τα πάντα.

Να περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά.

Να εστιάσουμε στην ουσία των μικροπραγμάτων.

Να κάνουμε όνειρα.

Να ζήσουμε ξέγνοιαστα.

Να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Να αλλάξουμε τον κόσμο (μας).

Κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια. Λένε πως αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκινάς πάντα από το σπίτι σου. Σκέφτομαι πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτές τις αλλαγές, μαζί. Καταφεύγω -πού αλλού- στα βιβλία. Στον καλύτερο σύμμαχο. Όλοι μας χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση, λίγη ενθάρρυνση, ένα στοργικό χτύπημα στην πλάτη.

Για καλή μας τύχη, ο λατρεμένος Πίτερ Χ. Ρέινολντς, 16 χρόνια μετά το αριστούργημα Η Τελεία, επέστρεψε πάνω στην ώρα, με 4 νέα βιβλία που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

O Πίτερ Χ. Ρέινολντς είναι ένας αναγνωρισμένος και πολύ δημοφιλής συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστός για την εικονογράφηση των βιβλίων της Μιμής της Νευρικής που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς και για το βιβλίο του Η τελεία που έγινε μπεστ σέλερ.

Πάμε να δούμε μαζί τα 4 νέα βιβλία του που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα παιδιά – αλλά και για εμάς.

Χαρούμενος Ονειροπόλος

Για παιδιά από 4 ετών

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

«Μερικές φορές ο κόσμος μού λέει: Κάτσε ήσυχα. Μη μιλάς. Πρόσεχε. Συγκεντρώσου. Όμως τα όνειρά μου κάνουν του κεφαλιού τους…»

Σε πείσμα ενός κόσμου που παροτρύνει τα παιδιά να κάθονται πάντα ήσυχα, να ακολουθούν τους κανόνες, να ζωγραφίζουν σε προκαθορισμένα πλαίσια χωρίς να βγαίνουν από το περιθώριο, ο αγαπημένος Πίτερ Ρέινολντς στέκεται στην αξία όλων εκείνων των στιγμών που αφηνόμαστε στις ονειροπολήσεις µας. Με το μοναδικό του στιλ, ενθαρρύνει τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους, να βρίσκονται σε επαφή µε τη δημιουργική πλευρά τους και να μην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται!

Το βιβλίο Χαρούμενος Ονειροπόλος θυμίζει στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουν στα όνειρά τους κι ότι αν δεν κάνουν μεγάλα όνειρα δεν θα έρθουν ποτέ…

Πες κάτι!

Για παιδιά από 4 ετών

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

«Ο κόσμος χρειάζεται τη φωνή σου. Αν έχεις μια καταπληκτική ιδέα… πες κάτι! Αν δεις μια αδικία… πες κάτι!»

Ο Ρέινολντς δείχνει εδώ με πολύ απλό και άμεσο τρόπο ότι κάθε φωνή έχει αξία, κάθε παιδί μπορεί να φέρει μια αλλαγή, κάθε μορφή έκφρασης είναι μια σημαντική δήλωση. Προτρέπει τα παιδιά να συνεργαστούν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν την καρδιά τους! Κάθε μέρα έχουν μια ευκαιρία να μιλήσουν, να πουν κάτι με πράξεις ή λόγια, να ορθώσουν το ανάστημά τους, να υπερασπιστούν το διαφορετικό, να δείξουν ενσυναίσθηση, να μοιραστούν τα «πιστεύω» και τα «θέλω» τους.

Το βιβλίο Πες κάτι! ενθαρρύνει τα παιδιά μας να βρουν τη φωνή τους και να τη χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Ξεκίνα με μια τελεία

Για παιδιά από 5 ετών

Αντλώντας έμπνευση από το μπεστ σέλερ βιβλίο του Η τελεία, ο δημοφιλής δημιουργός Πίτερ Χ. Ρέινολντς ξεκινάει ζητώντας από το παιδί να κάνει μόνο μια τελεία και να υπογράψει κάτω από αυτήν. Στις επόμενες σελίδες, το ενθαρρύνει να δοκιμάσει παραλλαγές αυτής της τελείας: μεγάλες τελείες, μικρές τελείες, χρωματιστές τελείες, τελείες τοποθετημένες τακτικά ή σκόρπιες εδώ κι εκεί. Στη συνέχεια περνάει σε άλλες δραστηριότητες, προσπαθώντας να κάνει το παιδί να ξεπεράσει την ανάγκη για τελειότητα, να χαλαρώσει και να αφήσει τη δημιουργικότητά του να βγει στην επιφάνεια!

Το Ξεκίνα με μια τελεία είναι ένα πραγματικά μοναδικό σημειωματάριο μέσα από το οποίο ο Ρέινολντς καλεί τα παιδιά να κάνουν ένα απελευθερωτικό εικαστικό ταξίδι με στόχο να χαλαρώσουν, να αφεθούν και να ξεδιπλώσουν όλες τους τις δεξιότητες.

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν και πιστεύω πραγματικά πως κανένα βιβλίο με επαναλήψεις ή προετοιμασία της επόμενης τάξης δεν μπορεί να προσφέρει στο παιδί περισσότερα από ό,τι το συγκεκριμένο βιβλίο-σημειωματάριο. Δώστε τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, να οραματιστούν, να χαλαρώσουν και ταυτόχρονα να χτίσουν την προσωπικότητά τους και, πιστέψτε με, θα εκπλαγείτε!

Επίσης, ως παθούσα, σας εγγυώμαι ότι θα ζηλέψετε και θα θέλετε κι εσείς το υπέρ χα-λα-ρω-τι-κό σημειωματάριο, οπότε προμηθευτείτε ένα και για εσάς αν δεν θέλετε να έχετε… μάχες στο σπίτι!

Ξεκίνα με μια λέξη

Για παιδιά από 7 ετών

4 νέα βιβλία που εμπνέουν τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο

Στο Ξεκίνα με μια λέξη ο Ρέινολντς αφήνει πίσω του τις Τελείες και παρασύρει το παιδί-αναγνώστη σε ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης των λέξεων που εκφράζουν πιο σωστά όσα έχει στον νου και στην καρδιά του. Το βιβλίο αυτό με φράσεις όπως «επινόησε μια δική σου γεύση παγωτού», «δώσε νέα ονόματα στα χρώματα» και πολλές άλλες δημιουργικές προτροπές ωθεί τον αναγνώστη να διαπιστώσει και μόνος του πώς γεννιούνται καινούριες ιδέες, ποιήματα, χαρακτήρες και ιστορίες.

Ο Ρέινολντς εδώ «σώζει» τα παιδιά μας από ασκήσεις του τύπου «ταίριαξε το επίθετο με το κατάλληλο ουσιαστικό», «κύκλωσε τα συνώνυμα» και άλλα παρόμοια που κάνουν τα μικρά μας να δυσανασχετούν -και δικαίως- και τους δίνει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους και ξεκλειδώνοντας τις σκέψεις τους.

Έτσι, το παιδί καλλιεργεί μέσα από δημιουργικές, ευχάριστες ασκήσεις τη φαντασία και το πνεύμα του, βρίσκει τις λέξεις να περιγράψει τον εαυτό του, τα συναισθήματά του, τον κόσμο μας και κάπως έτσι μαθαίνει να ζει αρμονικά και ελεύθερα. «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», είχε πει ο Αϊνστάιν και δυστυχώς πολλές φορές θυσιάζουμε την πρώτη για την κατάκτηση της δεύτερης. Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό.

Φέτος το καλοκαίρι ας εστιάσουμε και πάλι στα σημαντικά.

Ας ξεκινήσουμε να κάνουμε την αλλαγή που ευχόμαστε να δούμε.

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν τον κόσμο.

Ας τα εμπνεύσουμε.

Ας τα ακούσουμε.

Ας ονειρευτούμε μαζί τους ένα καλύτερο αύριο.

Τα καλοκαιρινά βράδια με ένα καλό βιβλίο μπορούν να είναι η αρχή για μικρά θαύματα.

Τα βιβλία του Πίτερ Χ. Ρέινολντς είναι μια πραγματικά σπουδαία πηγή έμπνευσης και σας τα συστήνω με σιγουριά.

Καλό καλοκαίρι!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network