4 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά

βιβλία για γονείς

Ως γονείς προβληματιζόμαστε καθημερινά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μεγαλώσουμε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η έλλειψη χρόνου, αλλά και οι ιδιαίτερες δυσκολίες της εποχής μας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις μας και κάνουν αυτό το ήδη δύσκολο έργο ακόμα πιο πολύπλοκο. Όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι γονείς που μπορούμε να γίνουμε, αλλά οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Για να πλησιάσουμε τον στόχο μας, χρειαζόμαστε κάθε πρακτική βοήθεια και κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεσή μας.

Με δεδομένο ότι ένα από τα καλύτερα εργαλεία είναι κατά τη γνώμη μας τα βιβλία, επιλέξαμε και σας προτείνουμε 4 βιβλία για γονείς – γραμμένα από ειδικούς. Μετά από μελέτη και αφού βοηθηθήκαμε αρκετά κι εμείς οι ίδιοι, τα μοιραζόμαστε μαζί σας πιστεύοντας ότι θα σας «φωτίσουν» τον δρόμο, ώστε να μεγαλώσετε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. Άλλωστε, αυτοί οι δύο δεν είναι οι στόχοι (κι οι ευχές) κάθε γονέα;

1. Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα – Η μαγεία να είσαι γονιός

Αυτή η σειρά βιβλίων της καταξιωμένης ψυχολόγου Hedvig Montgomery από τη Νορβηγία, με ειδίκευση και πολύχρονη εμπειρία στην οικογενειακή συμβουλευτική και την ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας για όλους εμάς τους γονείς που προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με το παιδί μας, καθώς αυτό περνά από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο και συνεχώς αλλάζει. Όπως δηλώνει η ίδια, «οι καλοί γονείς δεν γεννιούνται, όμως οι περισσότεροι μπορούν να γίνουν καλοί και, σίγουρα, όλοι μπορούν να γίνουν καλύτεροι». Έτσι δεν είναι; Τα βιβλία της σειράς αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους σύγχρονους γονείς και προσφέρουν με ξεκάθαρο και προσιτό τρόπο, μέσα από επτά βήματα, μια βαθιά κατανόηση της παιδικής συμπεριφοράς.

Η αρχή έγινε με το βιβλίο Η μαγεία να είσαι γονιός. Στο πρώτο βιβλίο της πεντάτοµης σειράς εξετάζεται ο γονεϊκός ρόλος σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιµετωπίζουμε ως γονείς και στις στρατηγικές που µπορούμε να υιοθετήσουμε, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη συµπεριφορά του παιδιού μας.

4 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά

2. Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα – Η εποχή των θαυμάτων

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς η καταξιωµένη ψυχολόγος καθοδηγεί τους γονείς µε πολλές πρακτικές συµβουλές για τους πρώτους 24 γλυκούς, αλλά και θυελλώδεις, µήνες της ζωής του παιδιού. Απαντά σε καθηµερινά ερωτήµατα των γονιών για τον θηλασµό, τον ύπνο, τα όρια και τις συνέπειες, την οµιλία, την προσαρµογή στον βρεφονηπιακό σταθµό. Ένα χρήσιμο βιβλίο που μας βοηθά να δηµιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τον δεσµό με το παιδί μας.

3. Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα – Η εποχή της εξερεύνησης

4 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά

Το πέρασµα από τα βρεφικά στα νηπιακά χρόνια είναι ένα µεγάλο βήµα για έναν µικρό άνθρωπο. Η νέα ηλικιακή περίοδος φέρνει καταιγισµό αλλαγών στο παιδί σε ό,τι αφορά τη σωµατική του ανάπτυξη, την οµιλία, τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη, τα συναισθήµατα. Μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία µαθαίνει να ζει µε τους άλλους, αποκτά γνώσεις και εµπειρίες, ενώ αρχίζει να βιώνει πρωτόγνωρα και έντονα συναισθήµατα που πολλές φορές είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Στο πρώτο του ταξίδι σε αυτήν τη θάλασσα από συναισθήµατα, εμείς είμαστε το λιµάνι του κι εμείς πρέπει να το βοηθήσουμε να νιώσει την ασφάλεια που έχει τόση ανάγκη.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, που μόλις κυκλοφόρησε, η Hedvig Montgomery μάς δίνει τη βοήθεια που χρειαζόμαστε σε αυτό το ιδιαίτερο αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Μέσα από πραγµατικά περιστατικά μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες των νηπίων. Ταυτόχρονα, προτείνει τρόπους για να διαχειριστούμε µε επιτυχία σηµαντικά θέµατα που αφορούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, όπως τις συναισθηµατικές εκρήξεις, τους αδελφικούς καβγάδες, τον ρόλο του ύπνου και της σωστής διατροφής, τον χρόνο μπροστά στις οθόνες, την προσαρµογή στο νηπιαγωγείο.

Ως γονείς προσπαθούμε καθημερινά να αφήσουμε στην άκρη παλαιωμένες πρακτικές και κλισέ φράσεις και τα βιβλία της σειράς δίνουν απαντήσεις σε πάρα πολλά τέτοια διλήμματα. Αν λοιπόν, αναζητάτε έναν οδηγό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής μας, με απλή, κατανοητή γραφή και μοντέρνα εικονογράφηση, η παραπάνω σειρά είναι αυτό που ψάχνετ. Η Μοntgomery εξηγεί, καθησυχάζει, απενοχοποιεί και παράλληλα μας καθοδηγεί, έτσι ώστε να αντιµετωπίσουµε σωστά τις δύσκολες στιγµές και να κάνουµε τις όµορφες ακόµα καλύτερες. Αυτό δεν χρειαζόμαστε όλοι;

4. Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου

4 βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά

Ένας απαραίτητος οδηγός για τους νέους γονείς που θέλουν να προσφέρουν το καλύτερο στο µωρό τους και να νιώσουν ασφαλείς στον πιο υπεύθυνο ρόλο της ζωής τους. Με απλές και κατανοητές απαντήσεις, ο Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε αυτήν τη νέα, εµπλουτισµένη έκδοση, λύνει όλες τις απορίες των γονιών σχετικά µε τη φροντίδα του παιδιού τους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο αυτό μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη επαφή σας με το μωρό, το τάισμά του και τις κενώσεις του, την κινητική του εξέλιξη μήνα μήνα, τις παθολογικές καταστάσεις (ασθένειες), τα εμβόλια, τον ρόλο των τρίτων προσώπων (γιαγιάδες-παππούδες, νταντά), καθώς και 101 απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα των νέων γονιών όταν έρχεται το μωρό από το μαιευτήριο στο σπίτι.

Η γέννηση ενός παιδιού προκαλεί σε όλους τους γονείς ανασφάλεια και άγχος – κι αυτό είναι κάτι πολύ λογικό. Έτσι, αναζητούμε συχνά βιβλία για να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτό το βιβλίο με απλό και κατανοητό τρόπο λύνει όλες τις απορίες μας χωρίς να μας φορτώνει με περιττές πληροφορίες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο συγγραφέας με την τεράστια πείρα του στο θέμα είναι ο πιο κατάλληλος για να μας ενημερώσει με σαφήνεια και εγκυρότητα. Η έκδοση είναι αναθεωρημένη, εμπλουτισμένη, με πρακτικές φωτογραφίες και εξαιρετικές αναλύσεις. Ένας χρήσιμος οδηγός που εγγυημένα θα σας βοηθήσει πολύ. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο εδώ.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε με μεγάλη χαρά να σχηματίζονται και στη χώρα μας ουρές έξω από πολλά βιβλιοπωλεία. Τα βιβλία είναι πάντα το καταφύγιό μας. Ο καλύτερος σύμμαχος στο ταξίδι της γονεϊκότητας που, πολλές φορές, είναι έτσι κι αλλιώς τόσο μοναχικό. Με τη βοήθεια των ειδικών, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας (και για εμάς) κι ας συνεχίσουμε τα ταξίδια… δωματίου με έναν ζεστό καφέ, πολλά «μαμάααααα» και όση αισιοδοξία αντλούμε από τα μάτια τους.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network