5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

5 βιβλία

Ένα πράγμα για το οποίο είμαι 100% σίγουρη σε σχέση με την ανατροφή των παιδιών, είναι ότι δεν μπορείς να τα διδάξεις τίποτε μόνο με τα λόγια· χρειάζονται και το παράδειγμά σου. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα σκίτσο, όπου 2 μαμάδες κάθονται με τα παιδιά τους σε ένα παγκάκι. Η μαμά Α και το παιδί της κρατούν από ένα τάμπλετ. Η μαμά Β και το παιδί της κρατούν από ένα βιβλίο. Η μαμά Α ρωτά τη μαμά Β: «Μα, πώς τα κατάφερες και τον έκανες να διαβάζει;». Είναι κάτι απλό, αλλά μέσα από την απλότητά του, αποκαλύπτει μια μεγάλη αλήθεια: τα παιδιά μας μιμούνται εμάς και το περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει γι’ αυτά.

Στην οικογένειά μας το διάβασμα ήταν πάντοτε η αγαπημένη μας συνήθεια. Έτσι, δεν χρειάστηκε ποτέ να πιέσουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν. Τους διαβάζουμε απ’ όταν ήταν ακόμη μωρά. Μας βλέπουν μεγαλώνοντας να διαβάζουμε βιβλία και να το απολαμβάνουμε. Αυτά ήταν από μόνα τους αρκετά.

Αυτό που σίγουρα προσέξαμε πολύ ήταν να διαλέγουμε μαζί με το παιδί τα κατάλληλα παιδικά βιβλία ανάλογα με την ηλικία του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο απογοητευτικό είναι για μας ένα αδιάφορο βιβλίο, άλλο τόσο είναι και για τα παιδιά μας – και μάλλον πολύ περισσότερο. Στόχος λοιπόν ήταν να διαλέγουμε βιβλία που όχι απλώς δεν θα βαρεθούν, αλλά θα τα αγαπήσουν κιόλας! Βιβλία που θα τρέχουν να απολαύσουν, χωρίς να χρειαστεί να τους πούμε «ανοίξτε και κανένα βιβλίο!»

Τα βιβλία που έχει αγαπήσει ο γιος μου τις τελευταίες μέρες είναι από τη σειρά «Διαβάζω Ιστορίες».

Η σειρά Διαβάζω Ιστορίες προσφέρει στο παιδί μια διασκεδαστική εμπειρία ανάγνωσης ενώ το μέγεθος των γραμμάτων και το στήσιμο των σελίδων είναι επιμελημένα παιδαγωγικά, ανάλογα με την αναγνωστική ετοιμότητα του παιδιού. Η σειρά χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες βιβλίων ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (για παιδιά από 6 ετών, από 7 ετών, από 8 ετών και από 9 ετών).

Παρακάτω, θα δείτε 5 νέα βιβλία που διάβασε και αγάπησε το παιδί μου

1. Σ’ ανοίγω, σε κλείνω της Λώρης Κέζα, Ηλικία 6+

5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

Όλα ξεκίνησαν μια Κυριακή κανονική, που η Λιου και ο μπαμπάς της χάζευαν στο υπαίθριο παζάρι και η μικρή είδε ένα παλιό τηλεκοντρόλ. «Το θέλω αυτό, είναι μαγικό» είπε η Λιου, επειδή κατάλαβε αμέσως περί τίνος πρόκειται. Κατάλαβε ότι αυτό το πράγμα, το μαύρο πλαστικό, είχε πέσει από τον ουρανό και ήταν πραγματικά πολύ ξεχωριστό. Κι έτσι από εκείνη τη μέρα, χάρη σ’ αυτό, η Λιου είχε τον έλεγχο σε όλα: Χαμήλωνε τη φωνή των γονιών της, όταν της έλεγαν να κάνει κάτι που δεν ήθελε, άλλαζε τα λόγια τους, τους έσβηνε. Όλα πήγαιναν τέλεια, ώσπου η μαμά και ο μπαμπάς κατάλαβαν τι συνέβαινε και πήραν το τηλεκοντρόλ στα χέρια τους…

Αυτό το υπέροχο βιβλίο της Λώρης Κέζα ενισχύει την φαντασία του παιδιού μέσα από μια όμορφη, οικογενειακή ιστορία. Αμέσως μετά την ανάγνωση του βιβλίου, ο γιος μου περιεργαζόταν το κοντρόλ της τηλεόρασης. «Μαμά, εγώ πιστεύω ότι εσύ δε θα έκλεινες με μαγικό κοντρόλ» μου είπε και γέλασε. Δεν τόλμησα να τον ρωτήσω τι εννοεί.

2.  Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, Ηλικία 6+

5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

Στον πλανήτη Κόκκινο μια φορά, όλα κυλούσαν ήρεμα. Μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην κορυφή του βουνού δύο πλάσματα από τον πλανήτη Γκρι. Οι κάτοικοι είχαν ακούσει ιστορίες τρομερές. Να ήταν πράγματι αληθινές;

Τέτοιες ιστορίες έφτασαν κάποιο μεσημέρι και στα αυτιά του Λέο και της Λιλής. Σαν τα άκουσαν, με θυμό είπαν:

– Τι πλάσματα είναι τούτα που έχουν σπείρει τον τρόμο στον Κόκκινο Πλανήτη;

Έτσι, αφού οπλίστηκαν με θάρρος, αποφάσισαν να πάνε αμέσως να τα βρουν και να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει…

Η πένα της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου μεταφέρει τα παιδιά μας σε έναν Κόκκινο πλανήτη. Σ΄έναν πλανήτη όπου τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες της φιλίας και της διαφορετικότητας, δίνοντάς μας έναυσμα για υπέροχες συζητήσεις που κάθε γονιός πρέπει να κάνει με το παιδί του. Ο γιος μου, αφού μας δήλωσε ότι είναι φίλος με όλα τα παιδιά της τάξης του, έτρεξε για άλλη μια φορά ενθουσιασμένος να συμπληρώσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου!

3. Το παιχνίδι των δοντιών της Ρίας Φελεκίδου, Ηλικία 7+

5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

«Πολλές φορές ξυπνώ όταν είναι ακόμη νύχτα και παίζω μόνος μου ένα παιχνίδι. Χτυπάω δυνατά τα δόντια μου μεταξύ τους και γεννιέται μια παράξενη μουσική. Αυτό τους ξυπνάει όλους, αν και δεν καταλαβαίνω γιατί. Η μουσική μου δεν είναι δυνατή».

Ένα προσφυγόπουλο, που έχει φτάσει στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του. Οι αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, μέσα από την παιδική του ματιά. Και η ζωή που «σε όλα τα παιχνίδια είναι ο μεγάλος νικητής»…

Αυτό είναι το αγαπημένο βιβλίο του γιου μου. Το βιβλίο αυτό (όπως και τα 2 προηγούμενα) είχαμε τη δυνατότητα να το ακούσαμε όλοι μαζί, από τα χείλη της ίδιας της συγγραφέα μέσω του QR code. Το QR code είναι ένα μοναδικό εργαλείο που, με ένα tablet ή ένα smartphone, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ακούσει δωρεάν τον συγγραφέα να διαβάζει δυνατά την ιστορία του! Μάλιστα, με την επιλογή αποθήκευσης της ηχογράφησης στη συσκευή, τα αγαπημένα τους παραμύθια μάς ακολουθούν όπου κι αν πάμε και τους κρατούν συντροφιά παντού: στο σπίτι ή στο κρεβάτι, στις διακοπές, στη βόλτα, στο αυτοκίνητο!

Η συγκίνηση όλων μας ήταν εμφανής και η συζήτηση ξεκίνησε απ’ τον γιο μας με την ερώτηση: «Δε θέλω κανένα παιδάκι να κρυώνει, μαμά· μπορούμε να τους πάμε κάτι να ζεσταθούν;».

Ένα βιβλίο που, πιστέψτε με, πρέπει όλοι οι γονείς να διαβάσουμε με τα παιδιά μας.

4. Σημαία στον ορίζοντα της Κατερίνας Ζωντανού, Ηλικία 7+

5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

Ας πούμε ότι πρέπει να φύγετε μακριά απ’ το σπίτι, δεν ξέρετε για πόσο, δεν ξέρετε για πού και μη ρωτάτε γιατί. Πείτε ότι κινδυνεύετε. Έχετε στη διάθεσή σας ένα κουτί για να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα. Τι θα διαλέξετε; Ποια είναι τα απαραίτητα; Και μπαίνουν σε κουτί;

Μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει και προσπάθησα να κάνω πράξη στη ζωή μου: «όταν είσαι γονιός ενός παιδιού, είσαι γονιός όλων των παιδιών ταυτόχρονα». Ο γιος μου θυμήθηκε και το δικό μας κουτί. Ένα κουτί με απαραίτητα που είχαμε φτιάξει λίγους μήνες πριν. «Μαμά, εμείς στα απαραίτητα δεν είχαμε βάλει παιχνίδια, είναι όμως για παιδιά, πρέπει να βάλουμε και παιχνίδια. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν. Σωστά;» «Σωστά, αγόρι μου». «Φέρνω νέο κουτί» μου είπε. «Τα κεράσια μου να τα βάλουμε;»

5. Το όνειρο της Μανταλένας της Ιωάννας Μπαμπέτα, Ηλικία 7+

5 βιβλία που διάβασε το παιδί μου χωρίς να του πω «άνοιξε και κανένα βιβλίο!»

Η Μανταλένα όλη μέρα κι όλη νύχτα ονειρευόταν. Κοιτούσε τη θάλασσα από την αυλή του καπετάν Νικόλα κι αναστέναζε. Τι κι αν ήταν ολόκληρη γαϊδούρα. Ήθελε να γίνει καπετάνισσα και να ταξιδέψει με το καράβι της στο απέραντο γαλάζιο. Δεν ήξερε πώς θα το καταφέρει, ώσπου ένα βράδυ ο καπετάν Νικόλας έδειξε ένα πεφταστέρι στον εγγονό του. «Τα αστέρια πέφτουν για έναν και μόνο λόγο. Για να πραγματοποιούν ευχές» του είπε. Αυτό ήταν. Η Μανταλένα κάθε βράδυ κοιτούσε ψηλά στον ουρανό και περίμενε. Κι όταν τελικά κάτι έπεσε στο καπέλο της, ένιωσε πως είχε έρθει η ώρα να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Η αγαπημένη μας Ιωάννα Μπαμπέτα, για άλλη μια φορά, έγραψε ένα εκπληκτικό βιβλίο που καλλιεργεί την ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών και δίνει αφορμές για συζητήσεις σχετικά με τη σημασία του να κάνουν τα παιδιά μας μεγάλα όνειρα, αλλά και να βοηθούν όπως μπορούν τους άλλους να υλοποιήσουν τα δικά τους.

Ο γιος μου αποφάσισε να πάρει το βιβλίο μαζί του στην παραλία, γιατί κατάλαβε από το εξώφυλλο πως έχει να κάνει με θάλασσα. Το διάβασε με μια ανάσα και. απ’ τον ενθουσιασμό του, ήθελε να το διαβάσει φωναχτά και σ’ εμάς. Αφού μας το διάβασε, λοιπόν, μας έβαλε να του υποσχεθούμε πως το βράδυ θα παρακολουθήσουμε τα αστέρια ώσπου να πέσει κάποιο, για να κάνει μια ευχή. «Τι ευχή;» τον ρωτήσαμε με μια φωνή. «Να το σκάσει η καρδερίνα του παππού από το κλουβί» μας είπε.

Και κάπου εκεί, σηκωθήκαμε άρον άρον για βουτιά.

Καλό καλοκαίρι, με όμορφες ιστορίες!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network