Γιατί είναι σημαντικό να δωρίζουμε βιβλία στα παιδιά & 5 υπέροχες προτάσεις

βιβλία στα παιδιά

Λίγες μόνο ημέρες μάς χωρίζουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και όλοι μας σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τι δώρο θα κάνουμε στα παιδιά μας, στα ανίψια μας ή στα βαφτιστήρια μας. Τι θα λέγατε αν φέτος κάνετε τη διαφορά δωρίζοντας στα λατρεμένα σας πρόσωπα υπέροχα βιβλία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να δωρίζουμε βιβλία στα παιδιά, αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

  • Αναπτύσσουν τη φαντασία τους:

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να «δραπετεύουν» σε νέους, φανταστικούς κόσμους! Πόσες φορές δεν έχετε παρατηρήσει το μικρό σας μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου να στήνει την δική του ιστορία και να τη ζει με σάρκα και οστά; Αξίζει να θυμάστε ότι η φαντασία είναι μια χρήσιμη ικανότητα που βοηθά το παιδί να είναι χαρούμενο και δημιουργικό!

  • Πλουτίζουν σημαντικά το λεξιλόγιό τους:

Όπως είναι λογικό, τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία έχουν μια καλύτερη επαφή με τη γλώσσα, μαθαίνουν συνεχώς νέες λέξεις και εκφράσεις και πλουτίζουν σημαντικά το λεξιλόγιό τους. Επίσης, αρκετές ερευνητικές μελέτες υπογραμμίζουν αυτό που γνωρίζουμε ήδη ως γονείς: Η αγάπη για το βιβλίο και το διάβασμα από νεαρή ηλικία καθιστά πιο πιθανό το γεγονός τα παιδιά να πετύχουν στο σχολείο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ανάγνωση είναι επίσης πολύ πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

  • Τα διδάσκουν ηθικές αξίες:

Τέλος, το πιο σημαντικό. Είναι γνωστό πως, αν θέλουμε το παιδί μας να έχει ηθικές αξίες, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να έχουμε. Αν θέλουμε το παιδί μας να μάθει κάτι, γινόμαστε εμείς το πρότυπό του. Όμως, το παιδί χρειάζεται πάντα κι άλλα πρότυπα. Τα βιβλία έρχονται να βοηθήσουν καθοριστικά και σ’ αυτό το κομμάτι, βοηθώντας τα παιδιά να αντιληφθούν το σωστό και το λάθος, το δίκαιο και το άδικο, το ηθικό και το ανήθικο. Επιλέγοντας αξιόλογα βιβλία με σωστά πρότυπα και σωστές απόψεις, βοηθάτε το παιδί να χτίσει βήμα βήμα τον δικό του αξιακό άξονα και να γίνει τελικά ένας ηθικός άνθρωπος. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το ζητούμενο;

Φέτος, λοιπόν, διαλέξτε για τις γιορτές αξιόλογα παιδικά βιβλία και διαβάστε τα όλοι μαζί δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

5 παιδικά βιβλία-δώρα για τα Χριστούγεννα

1. Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι

Σ’ αυτό το βιβλίο που ταιριάζει πολύ με το πνεύμα των ημερών, ξετυλίγεται η ιστορία ενός ξεχωριστού χριστουγεννιάτικου στολιδιού, που κρέμεται σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κάπου σ’ ένα σπίτι, σε μια χώρα από τις πολλές του κόσμου. Είναι επίσης η ιστορία ενός αγοριού που, αν κι έμοιαζε με ξωτικό, ντύθηκε στρατιώτης για να πάει να πολεμήσει σε έναν από τους αγριότερους πολέμους.

Είναι παράλληλα κι η ιστορία μιας μικρής εκεχειρίας σ’ έναν μεγάλο πόλεμο – όταν μέσα από τα χαρακώματα εμφανίστηκαν χριστουγεννιάτικα δεντράκια. Μια ιστορία που πολλοί ήθελαν να αποσιωπήσουν, ή ν’ αφήσουν να ξεχαστεί, και που πολλοί δεν την πίστεψαν ποτέ κι έλεγαν πως δεν ήταν παρά ένας θρύλος. Κι όμως αυτή η ιστορία είναι αληθινή, αφού… πράγματι, τα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η χριστουγεννιάτικη μαγεία απλώθηκε στο Δυτικό Μέτωπο και οι άνθρωποι έκαναν πράξη το μήνυμα για αδελφοσύνη κι επί γης ειρήνη.

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι είναι ένα βιβλίο για παιδιά που αγαπούν τα Χριστούγεννα, τις αληθινές ιστορίες και την Ιστορία.

2. Επίσκεψη στον Αϊ-Βασίλη

Όπως είναι φυσικό, ο Αϊ Βασίλης δεν θα μπορούσε να λείπει από τις βιβλιοπροτάσεις μας! Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό όλων μας όταν σκεφτόμαστε τις μέρες των Χριστουγέννων είναι αυτός ο λατρεμένος Άγιος που προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Το νέο βιβλίο της ήδη αγαπημένης σειράς «Ο μικρός δράκος Καρύδας» έρχεται να λύσει μερικές απορίες γύρω από τον Αϊ Βασίλη, όπως για παράδειγμα: τι είναι τέλος πάντων αυτός ο Αϊ-Βασίλης; Μήπως είναι πειρατής; Ή µάγος; Ο µικρός δράκος Καρύδας και η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα δεν τον έχουν ξανακούσει ποτέ τους μιας και ο Αϊ-Βασίλης δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στο Νησί των Δράκων! Μήπως τους φοβάται; Ο Καρύδας και η Ματίλντα αποφασίζουν να του κάνουν µία επίσκεψη. Να τον γνωρίσουν και να τον ρωτήσουν αν θα µπορούσαν να γιορτάζουν κι αυτοί τα Χριστούγεννα στο νησί τους. Και κάπως έτσι αρχίζει ένα συναρπαστικό ταξίδι!

3. Πίτερ Παν

Όλοι ξέρετε για τι ακριβώς μιλάμε εδώ. Όλοι έχουμε διαβάσει την ιστορία του, έχουμε δει κινούμενα σχέδια και παραστάσεις. Κάθε παιδική βιβλιοθήκη (και όχι μόνο) πρέπει να έχει αυτό το βιβλίο για το αγόρι που πάντα θα συμβολίζει την αιώνια νιότη, την ανεμελιά και τη χαρά!

Σ’ αυτή την πραγματικά υπέροχη έκδοση, διαβάζουμε την ιστορία του Πίτερ Παν, του αγοριού που δεν ήθελε να µεγαλώσει. Έµενε σε µια µακρινή χώρα, πολέµησε µε πειρατές και έζησε απίστευτες περιπέτειες. Ετοιµαστείτε λοιπόν να ταξιδέψετε µαζί του στη Χώρα του Ποτέ! Ένα βιβλίο που αξίζει να δωρίσετε στα παιδιά σας και να το διαβάσετε παρέα!

4. Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό

Ένα βιβλίο με μια συγκινητική ιστορία γεμάτη νόημα. Ιδανικό ανάγνωσμα για να θυμηθούμε την αξία της οικογένειας και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τους ανθρώπους μας κοντά μας – κι αν δεν τους έχουμε, να τους τιμάμε με τη σκέψη μας και την αγάπη μας.

Ο Φιν ζει κοντά στη θάλασσα και η θάλασσα ζει κοντά του. Κάθε φορά που κοιτάζει απ’ το παράθυρό του θυµάται τις ιστορίες που του έλεγε ο παππούς του για το σηµείο όπου ο ωκεανός συναντά τον ουρανό. Εκεί όπου αιωρούνται φάλαινες και µέδουσες, εκεί όπου επιπλέουν πουλιά και κάστρα, ο παππούς του δεν είναι πια εδώ, όµως ο Φιν ξέρει τον τέλειο τρόπο για να τον τιµήσει.
Έτσι, φτιάχνει µια δική του βάρκα και ανοίγει πανιά, για να ανακαλύψει αυτό το µαγικό µέρος! Και όταν φτάσει, ίσως βρει κάτι που δεν ήξερε ότι έψαχνε…

Μια εξαιρετική έκδοση με εικόνες που σε ταξιδεύουν, από τους δημιουργούς του Ελαφοκάραβου.

5. Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι

Το βιβλίο Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι είναι το ιδανικό δώρο για παιδιά που αγαπούν το μυστήριο, τους νόμους του σύμπαντος και την επιστημονική φαντασία!

Ο κορυφαίος συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Κρίστοφερ Ετζ, δημιούργησε ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα μέσα από το οποίο καταφέρνει με έναν μαγικό τρόπο να «γνωρίσει» στα παιδιά την έννοια της σχετικότητας, του χωροχρόνου, του απείρου, της εικονικής πραγματικότητας και όλα αυτά με πλήρως κατανοητό τρόπο!

Παρακολουθούμε, λοιπόν, τα δέκατα γενέθλια της Μέιζι η οποία ανυποµονεί ν’ ανοίξει τα δώρα της, ελπίζοντας να πάρει όλα όσα χρειάζεται για να φτιάξει τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα! Ξυπνάει όµως µέσα σε ένα άδειο σπίτι και έξω δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα πυκνό και τροµακτικό σκοτάδι. Παγιδευµένη σε µια πραγµατικότητα που µεταβάλλεται αδιάκοπα, η Μέιζι ξέρει ότι, για να σωθεί, θα πρέπει να βασιστεί στους νόµους που διέπουν το σύµπαν και στην αγάπη της οικογένειάς της. Όµως ακόµα κι αυτά µπορεί ν’ αποδειχθεί πως δεν αρκούν…

Καλά Χριστούγεννα με υπέροχες οικογενειακές στιγμές!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network