Κάντε ό,τι μπορείτε για να μεγαλώσει το παιδί σας σε έναν κόσμο με ιστορίες

ιστορίες

Φροντίστε να διαβάζετε στα παιδιά σας. Είναι μια απλή συμβουλή και είναι από τις καλύτερες.

Διαβάστε στα παιδιά, ακόμα κι αν δεν το κάνετε για τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ο ήχος της φωνής σας και ακόμα και αν κανείς δε σας διάβαζε όταν ήσαστε μικροί. Κάντε ό,τι μπορείτε για να μεγαλώσει το παιδί σας σε έναν κόσμο με ιστορίες και χρώματα, όπου εμφανίζονται νέες όμορφες λέξεις και αναρωτιέται τι σημαίνουν. Φροντίστε να μπορεί να κινείται στον κόσμο των βιβλίων στη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας. Με τον καιρό θα αναγνωρίζει τον εαυτό του στις ιστορίες, θα μπορεί να γυρίσει σε αυτές για παρηγοριά και επιβεβαίωση. Όταν το μωρό σας γίνει κάποια μέρα ένα ενθουσιώδες δεκάχρονο που θα ζητάει ελευθερία και ασφάλεια, τα βιβλία θα είναι μαγικοί, παραμυθένιοι κόσμοι όπου ο έλεγχος των μεγάλων δεν έχει θέση.

Όταν θα φτάσει στην εφηβεία, τα βιβλία θα του μάθουν να κάνει λόγια τα συναισθήματα που αναδύονται μέσα του. Θα του μιλήσουν για ραγισμένες καρδιές, προδοσίες φίλων και τη ζωή των ενηλίκων που καλείται να ζήσει. Τα βιβλία λένε στα παιδιά ότι πολλοί πριν από αυτά έχουν ζήσει όσα ζουν τα ίδια τώρα και ότι οι στενοχώριες περνούν. Τα κάνει να νιώθουν πως ανήκουν σε αυτόν τον εύθραυστο κόσμο όπου έχουν γεννηθεί και πως είναι μέρος κάτι μεγαλύτερου, αλλά επίσης πως έχουν κάτι που είναι μόνο δικό τους – ένα είδος κρυφής σπηλιάς της φαντασίας. Τα βιβλία είναι ανεκτίμητοι φίλοι, γι’ αυτό φροντίστε να τα γνωρίσετε στα παιδιά σας στη διάρκεια της διαπαιδαγώγησής τους. Τώρα, όσο το παιδί είναι ακόμη μικρό, είναι σημαντική η ώρα που βρίσκεστε μαζί και του διαβάζετε.

Παιδί και ενήλικας κοιτάζουν στο ίδιο σημείο, σκέφτονται το ίδιο, ζουν κάτι μαζί.

Δεν πειράζει αν δε διαβάσετε ολόκληρη την ιστορία ή αν δεν τα καταλάβει όλα. Αυτό που έχει σημασία είναι η στιγμή, πως είστε εκεί και κάνετε κάτι μαζί. Όταν το παιδί κουραστεί ή βαρεθεί, είναι ώρα να σταματήστε, αφού η προσοχή του είναι που μετράει. Έπειτα από λίγο, όταν θα πλησιάζει τα δύο χρόνια, θα καταλαβαίνει όλο και περισσότερα απ’τα βιβλία που ξεφυλλίζετε μπροστά του. Οι λέξεις θα εμφανιστούν και θα γίνουν προτάσεις. Οι ιστορίες θα πάρουν μορφή και σιγά σιγά η ώρα του διαβάσματος θα αλλάξει. Κάποια μέρα θα αρχίσει να το κάνει μόνο του. Μέχρι τότε, όμως, θα του διαβάζετε εσείς, θα κάθεστε κοντά και μαζί θα ταξιδεύετε σε αυτούς τους άλλους κόσμους.

[Απόσπασμα]

Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα, Hedvig Montgomery, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network