Βιβλιοπεταλιές | Μια ολόκληρη παιδική βιβλιοθήκη πάνω σε ένα ποδήλατο!

Βιβλιοπεταλιές

Yπάρχει μια φανταστική παιδική βιβλιοθήκη που γυρίζει την Αθήνα πάνω σε ένα ποδήλατο και ονομάζεται «Βιβλιοπεταλιές»!

Πρόσφατα, διαβάσαμε στο πάντα ενημερωμένο blog των Εκδόσεων Διόπτρα την «συζήτηση» που είχαν με την Αλεξάνδρα Φύκα η οποία μίλησε για την υπέροχη αυτή δράση και την κοινωνική διάσταση της ανάγνωσης.

Αξίζει να την διαβάσετε κι εσείς

Οι «Βιβλιοπεταλιές» είναι μια δράση της Κοιν.Σ.Επ. «Αλώνι», μιας ομάδας γονέων από τα Πετράλωνα με αγάπη για τα βιβλία, τα παιδιά και το περιβάλλον. Η πρόταση υποβλήθηκε στον Δήμο της Αθήνας, εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμμματος This is Athens-Polis.

Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκε η λειτουργία μιας μικρής παιδικής ποδηλατοβιβλιοθήκης, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ηλεκτρικό τρίκυκλο ποδήλατο, με στόχο να φέρουμε το βιβλίο κοντά στους κατοίκους της γειτονιάς, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στους νεαρούς αναγνώστες. Επιθυμούμε να συνδέσουμε το βιβλίο με τη γειτονιά, με τους χώρους στους οποίους κινούμαστε καθημερινά, με το αστικό περιβάλλον.

Οι κάτοικοι ενημερώνονται για τις ημερομηνίες και τους χώρους επίσκεψης της ποδηλατοβιβλιοθήκης και δίνουν ραντεβού μαζί της για να διαβάσουν μόνοι τους ή όλοι μαζί, να παρακολουθήσουν μια αφήγηση ή την παρουσίαση ενός βιβλίου, να γνωρίσουν έναν συγγραφέα, να παίξουν με αφορμή το βιβλίο.

Βιβλιοπεταλιές | Μια ολόκληρη παιδική βιβλιοθήκη πάνω σε ένα ποδήλατο!

Επισκεπτόμαστε χώρους που έχουν ήδη αγκαλιάσει και χρησιμοποιούν καθημερινά οι συμπολίτες μας, δίχως να τους βγάλουμε από τις καθημερινές τους συνήθειες, στις οποίες απλά θέλουμε να προσθέσουμε το βιβλίο και τη χαρά της ανάγνωσης. Θέλουμε μέρη ζωντανά, τόπους καθημερινής συνάντησης και παιχνιδιού, χώρους ανοικτούς, ελεύθερους. Ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική διάσταση της ανάγνωσης, για τον ρόλο που μπορεί να έχει στον δημόσιο χώρο, για τις σχέσεις που μπορεί να δημιουργήσει σε μια σύγχρονη πολυφυλετική κοινωνία.

Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει «συγκολλητικό» στοιχείο που ενώνει και δραστηριοποιεί οικογένειες, γείτονες.

Ταυτόχρονα, μπορεί να γίνει το μέσο για να πλησιάσουμε τα παιδιά μας και να θίξουμε ζητήματα που μας απασχολούν, όπως η διαφορετικότητα, το προσφυγικό, οι άστεγοι, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ανεργία, η ανακύκλωση. Θέλουμε να προβληματιστούμε, να παίξουμε, να κατασκευάσουμε, να συζητήσουμε, να ονειρευτούμε μαζί.

Σε αυτήν την ποδηλατοδιαδρομή επιδιώκουμε την συμμετοχή ομάδων κατοίκων της γειτονιάς: α) παιδιά και γονείς, β) δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, γ) καταστηματάρχες και επαγγελματίες της γειτονιάς, π.χ. βιβλιοπωλεία, χώροι δημιουργικής απασχόλησης, δ) εκδοτικοί οίκοι και συγγραφείς, ε) σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, κ.α.

Αρχικά οι ποδηλάτες είναι τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. Αλώνι, όμως ιδανικά επιθυμούμε η ποδηλατοβιβλιοθήκη να υιοθετηθεί από τους κατοίκους, ώστε και αυτοί να αναλάβουν «βάρδιες» και δράση.

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα της ποδηλατοβιβλιοθήκης στο Facebook!

Διαβάσαμε το άρθρο στο blog των Εκδόσεων Διόπτρα.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network