5 ταινίες που μαθαίνουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση

ενσυναίσθηση

Στα παρακάτω animation, χάρη στην ενσυναίσθηση, ο πρωταγωνιστής “νικάει” τους κακούς, αλλά κυρίως διορθώνει τα δικά του ελαττώματα. Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων του χαρακτήρα και των δεξιοτήτων ζωής είναι απαραίτητη για τη γενική ανάπτυξη και την επιτυχία των παιδιών. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να βάζουν τον εαυτό τους στην θέση του άλλου για να κατανοήσουν τα συναισθήματα και την προοπτική ενός άλλου ατόμου.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μας βοηθά να καταλαβαίνουμε και να διαχωρίζουμε πότε είμαστε θυμωμένοι με κάποιον και πότε αισθανόμαστε απλά πληγωμένοι ή απογοητευμένοι. Επίσης, μας βοηθά να καταλαβαίνουμε πότε οι αγαπημένοι μας χρειάζονται παρηγοριά και πώς μπορούμε να τους την προσφέρουμε.

Ψηλά στον ουρανό, 2009, 6+

5 ταινίες που μαθαίνουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση

Η ταινία εστιάζεται σε δύο κεντρικούς χαρακτήρες. Τον 78χρονο, μοναχικό, κατσούφη κι ιδιότροπο χήρο, Καρλ Φρέντρικσεν. Και τον 8χρονο, ένθερμο εξερευνητή της άγριας φύσης, υπερβολικά ενθουσιώδη, ομιλητικό και φιλικό πρόσκοπο, Ράσελ. Θα βρεθούν αποκλεισμένοι «ψηλά στον ουρανό», μέσα σ’ ένα ξύλινο σπίτι, δεμένο από εκατομμύρια μπαλόνια, που επιπλέει ανάμεσα στα σύννεφα με προορισμό έναν χαμένο παράδεισο κάπου στη Νότια Αμερική. Ο Φρέντρικσεν θα συνειδητοποιήσει πως ο Ράσελ είναι ένα ανασφαλές και παραμελημένο πιτσιρίκι που αναζητά πατρική στοργή και προσοχή. Κι αντίστοιχα, ο Ράσελ θα μάθει πως ο Φρέντρικσεν είναι ένας ερωτευμένος νέος με ένα ανεκπλήρωτο όνειρο ζωής. Μια αξιαγάπητη ιστορία για την παιδική αθωότητα και τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας. Για τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις που μας δίνουν δύναμη κι ελπίδα να προχωράμε. Για την πραγματικότητα που συχνά μας εκπλήσσει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο.

Τα μυαλά που κουβαλάς, 2015, 6+

5 ταινίες που μαθαίνουν στα παιδιά την ενσυναίσθηση

Γνωρίστε τη χαρά, τη θλίψη, το φόβο, το θυμό και την αηδία, τα συναισθήματα που ζουν μέσα στον εγκέφαλο της Riley Andersen. Η 11χρονη Riley κι η οικογένειά της μετακομίζουν απ’την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο, μια αλλαγή που προκαλεί μεγάλη αναταραχή και διαταράσσει την ισορροπία των συναισθημάτων της. Ως αποτέλεσμα, η Χαρά αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Όταν η χαρά και η θλίψη βρεθούν τυχαία εκτοπισμένες από το “κεντρικό κέντρο” στο μυαλό της Riley, τα δύο συναισθήματα πρέπει να καταλάβουν πώς να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network