Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη; Οι 6 αιτίες που πρέπει να ελέγξεις

νιώθω συνέχεια κουρασμένη

Η Δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τους λόγους που νιώθεις πάντα κουρασμένη

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Το βαρύ πρόγραμμα καθημερινά ή η κίνηση στο δρόμο δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένη. Μπορεί να φταίει κάτι πιο ουσιαστικό.

Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη;

1. Η διατροφή σου

Το πρόχειρο φαγητό (junk food) είναι άδειο από βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα χρονίως να χάνεις την ενέργεια σου. Αν τρως γλυκά ή βάζεις ζάχαρη στον καφέ σου μπορεί στιγμιαία να σε τονώσει, αλλά μετά κατακρημνίζει το ζάχαρο με αποτέλεσμα να «πέφτεις».

Κατανάλωσε πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά,). Λαχανικά πολύχρωμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες (σπανάκι, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, κτλ) και καλούς υδατάνθρακες που διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος. Προτίμησε ψωμί ολικής, καστανό ρύζι ή μπασμάτι, ζυμαρικά ολικής. Επίσης φρούτα, ξηρούς καρπούς και μην ξεχνάς να πίνεις νερό.

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η κόπωση και η αδυναμία. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα εκτός των ροφημάτων.

2. Μένεις από ATP

Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP- adenosine triphosphate), είναι η πηγή ενέργειας των κυττάρων. Καθώς μεγαλώνεις αυτό μειώνεται και αυτό εξηγεί γιατί οι νέοι έχουν περισσότερη ενέργεια. Μπορείς να το διατηρήσεις καταναλώνοντας συνένζυμο Q10, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε συμπληρώματα.

3. Υποθυρεοειδισμός

Σε χρόνια κόπωση θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις το θυρεοειδή σου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου για τον απαραίτητο αιματολογικό έλεγχο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network