Η γκουρού της τακτοποίησης σπιτιού Marie Kondo που θα λάτρευαν οι μάνες μας

Η γκουρού της τακτοποίησης σπιτιού Marie Kondo που θα λάτρευαν οι μάνες μας

H Marie Kondo είναι μια γλυκιά κινεζούλα 34 ετών (αλλά μοιάζει με 24) η οποία φιλοδοξεί να μας μάθει να είμαστε τακτικοί – που είσαι μάνα να δεις, σου πήραν τη δουλειά!

Η  Kondo, έχει γράψει ένα βιβλίο για το πώς να καθαρίζεις, να τακτοποιείς και να πετάς πράγματα που δεν θέλεις, το οποίο έγινε best seller, ενώ τα video της στο you tube όπου διπλώνει ρούχα με έναν τρόπο μοναδικό και δίνει συμβουλές νοικοκυροσύνης έχουν γίνει viral. Φυσικά διαθέτει προσωπικό site, η μέθοδός της έχει γίνει και app, διαθέτει τη δική της μιντιακή πλατφόρμα (KonMarie Media) και διοργανώνει σεμινάρια, που αν παρακολουθήσεις μπορείς να γίνεις πιστοποιημένος σύμβουλος της μεθόδου της.

Αυτές τις μέρες έχε τη δική της εκπομπή στο Neflix με τίτλο “Tidying Up with Marie Kondo” όπου επισκέπτεται σπίτια “θαμένα” κυριολεκτικά μέσα σε αντικείμενα και βοηθά τους ιδιοκτήτες να βάλουν μια τάξη στη ζωή τους. Γιατί σύμφωνα με την Marie η τάξη στο σπίτι φέρνει και τάξη μέσα μας. Κάπως καλύτερο ακούγεται αυτό και πιο φιλοσοφημένο από το “θα πιάσουμε ψείρες εδώ μέσα”, “θα μας φάνε τα ποντίκια” και άλλα παρόμοια, έ μαμά;

Η Marie, λοιπόν, έχει αναγάγει τη μέθοδό της σε φιλοσοφία ζωής καθώς σε ενθαρρύνει να κρατάς τα αντικείμενα που σου φέρνουν χαρά και σου προκαλούν θετικά συναισθήματα. Μάλιστα, δηλώνει πως το μυστικό της οργάνωσης δεν είναι το να αποφασίσετε τι θέλετε να πετάξετε, αλλά τι θέλετε να κρατήσετε.

Ας δούμε όμως πώς θα το κάνουμε αυτό.

Πείτε ευχαριστώ σε κάλτσες, παπούτσια και ρούχα

Βλέπω ότι γελάτε, αλλά η Marie πρεσβεύει ότι οφείλετε να ευχαριστήσετε τα πράγματα που δεν θέλετε πια για όσα σας πρόσφεραν και μετά να τα πετάξετε/χαρίσετε κ.λ.π. Σύμφωνα με την γκουρού η τακοποίηση δεν πρέπει να είναι αγγαρεία αλλά μια ευχάριστη συνομιλία με τα αντικείμενα μέχρι να αποφασίσουμε αν τα θέλουμε ή όχι.  Μέσω αυτής της διαδικασίας θα συνειδητοποιήσετε ότι περιβάλλεστε απο πράγματα που σας πιάνουν χώρο, ενώ στην ουσία δεν τα χρειάζεστε πια.

Αφού ξεφορτωθείτε όλα τα αντικείμενα τα οποία δεν θέλετε πια στη ζωή σας, πρέπει να τακτοποιήσετε όσα αποφασίσατε να κρατήσετε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ειδικά κουτιά ή συρτάρια, όπου θα βάλετε και πάλι τα πράγματά σας, αλλά αυτή τη φορά τακτοποιημένα με τρόπο ώστε να φαίνονται με μια ματιά.

Βάλτε μια σειρά στην τακτοποίηση

Αρχίζοντας να βάζετε τα πράγματα σε τάξη, πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω σειρά:

1: Ρούχα

2: Βιβλία

3: Έγγραφα (χαρτούρα δηλαδή)

4: Διάφορα χρηστικά αντικείμενα που περιλαμβάνουν μπάνιο, κουζίνα, αποθήκη, γκαράζ τα οποία ονομάζει “komono”

5: Αντικείμενα με συναισθηματική αξία

Θα σας πάρει μέρες, μπορεί και μήνες, αλλά σύμφωνα με τη Μαρί, πρέπει να αγγίξετε όλα τα πράγματα ένα ένα, να τους πείτε “ευχαριστώ” και μετά να αποφασίσετε τι θα τα κάνετε. Αν τελικά τα πετάξετε ή τα προωθήσετε σε κάποιον άλλον πρέπει πάλι να τα ευχαριστήσετε!

Περνάμε στο δίπλωμα

Η Kondo δηλώνει πως υπάρχει σωστός τρόπος να διπλωθεί ένα ρούχο καθώς και πως κάθε πράγμα πρέπει να έχει τη θέση του (καλά αυτό το ξέραμε, άλλο αν δεν είναι απλό, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά που ξέρουν πολύ καλά πως να βγάζουν τα πράγματα από τη θέση τους)

Οι μπλούζες και οι κάλτσες διπλώνονται σε ρολό και μπαίνουν σε συρτάρια (ή κουτιά) έτσι ώστε να μην στιβάζονται και να τις βρίσκετε αμέσως όταν ανοίγετε το συρτάρι και όχι κουβάρι όπως τις έχετε μέχρι τώρα.

Τα χαρτιά επίσης πρέπει να αρχειοθετούνται και όχι να στοιβάζονται. Απλώς εδώ δεν νομίζω ότι όλα τα έγγραφα μπορούν να σου δώσουν χαρά, ειδικά αν είναι ειδοποιητήρια χρεών απο εφορίες, τράπεζες και ΔΕΗ και αν τα πετάξω αυτά κυρία Marie μου, καήκαμε.

Δείτε το βίντεο με το μαγικό δίπλωμα της Μαρί

Μετά τη προβολή της εκπομπής της, στην Αμερική τουλάχιστον, έχουν γεμίσει τα παλιτατζίδικα με αντικείμενα που αφήνει εκεί κόσμος, γεγονός που δείχνει πως η Marie έχει τρελή απήχηση στο ευρύ κοινό.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τους βιβλιόφιλους, οι οποίοι πληροφορήθηκαν από την εκπομπή ότι πρέπει να κρατήσουν μέχρι 30 βιβλία και να πετάξουν όσα δεν τους δίνουν χαρά.

Τελικά, καμία θεωρία δεν είναι τέλεια, αλλά αν κρατήσεις τα καλά της στοιχεία (όπως ο τρόπος διπλώματος για παράδειγμα) μπορείς να βελτιώσεις λίγο την καθημερινότητά σου.

Γράφει η Λίνα Παπαδοπούλου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network