Πώς να κριτικάρεις μια φίλη χωρίς να τη χάσεις

Φίλη

Έχει αποδειχθεί πως είμαστε συχνά πιο φιλικοί και ανεκτικοί με τους άλλους απ’ ό,τι με τον εαυτό μας.

Αναρίθμητοι καναπέδες ψυχολόγων έχουν γεμίσει από υπάρξεις που δεν αγαπάμε τον εαυτό μας όσο θα έπρεπε και σπαταλάμε τη ζωή μας απαριθμώντας καθημερινά τη λίστα με τα ελαττώματά μας που δεν φαίνεται να τελειώνουν ποτέ. Συνήθως αρχίζουμε από την εξωτερική εμφάνιση, “τα μαλλιά μου φριζάρουν, η μύτη μου είναι στραβή, έχω κυτταρίτιδα” και καταλήγουμε στα ενδότερα διαμερίσματα της ψυχής. Εμείς θα μείνουμε στο πρώτο για να το κάνουμε πιο λάιτ.

Εν αντιθέσει με την πλήρη καταρράκωση που προσφέρουμε στον εαυτό μας, όταν πρόκειται για τις φίλες μας μοιράζουμε αφειδώς φιλοφρονήσεις «Είσαι θεά!», «Πόσο σου πάει αυτή η μπλούζα», «Καλά, τι δε θα ‘δινα για τα πόδια σου».

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Είτε το εννοούμε πραγματικά, γιατί έχουμε την τάση να βλέπουμε το καλύτερο σε αυτούς που αγαπάμε – ή γενικά στους άλλους. Είτε γιατί κρύβουμε μέσα μας έναν εκκολαπτόμενο pr manager. Είτε γιατί απλώς προσπαθούμε να μην γίνουμε αγενείς εκφράζοντας φωναχτά αυτό που σκεφτόμαστε.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η αγαπημένη μας φίλη εμφανιστεί μπροστά μας με ένα παντελόνι που την δείχνει διπλή, με ένα πορτοκαλί που την κάνει χλωμή ή γενικώς με κάτι τόσο παράταιρο πάνω της που χάνεις τα λόγια σου.

Αν έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική φιλία, το political correct είναι να μιλήσουμε ανοιχτά στην αδερφή ψυχή τις μέρες εκείνες που έχει ντυθεί με τέτοιο τρόπο που πονάνε τα μάτια μας.

Κάπου εδώ τα τσιτάτα “πες την αλήθεια κι ας γίνεις δυσάρεστος” πετάγονται στον κάδο των αχρήστων.

Αν πεις μια αλήθεια που πονάει – κι αυτό δεν ισχύει μόνο με το ντύσιμο – θα γίνεις δυσάρεστη κι η “προσβεβλημένη” φίλη θα υψώσει τείχος προκειμένου να μην σε ακούει άλλο.

Εναλλακτικά, μπορείς να της πεις “έχεις τα χάλια σου” με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να ακούσεις και από πάνω “ευχαριστώ“.

Κάνε της μια φιλοφρόνηση πριν από την κριτική

Ξεκίνησε από κάτι θετικό. “Αυτό το χρώμα είναι ιδανικό για σένα. Δεν μου αρέσει και τόσο αυτό το σχέδιο.” Ή “Σου πάνε τόσο πολύ τα καπέλα, αλλά ίσως αυτό δεν ταιριάζει με το φόρεμα.

Μεταμόρφωσε την κριτική σε φιλοφρόνηση

«Είσαι τόσο λεπτή. Νομίζω ότι το σχέδιο μπορεί να είναι πολύ τολμηρό για σένα.” Ή “Τα πόδια σου είναι θεϊκά, σίγουρα πρέπει να τα αναδεικνύεις. Ίσως κάτι κοντύτερο …

Πες τη γνώμη σου για τα ρούχα, κι όχι για εκείνη

Ποτέ μην κριτικάρεις αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν πάνω στο σώμα της. Δεν είναι έξυπνο να  πεις “αυτό δεν σου πάει γιατί έχεις χοντρά γόνατα“. Μπορείς να πεις “μακάρι αυτή η φούστα να ήταν λίγο μακρύτερη, τα κάνουν όλα τόσο κοντά πια, έλεος.

Πρότεινε μια εναλλακτική λύση

Όχι μόνο θα την βγάλεις απ’το μπέρδεμα και την απογοήτευση, αλλά θα την βοηθήσεις προσθέτοντας extra point στο κάρμα σου. “Μ’αρέσει αυτό, αλλά πιο πολύ μ’άρεσε η μπλούζα που έβαλες πριν“. Ή “είναι πολύ όμορφο, αλλά θυμάσαι το μαύρο φόρεμα που φορούσες στο πάρτι της Ιωάννας; Ήσουν θεά με αυτό“.

Τώρα, αν έχει ντυθεί “γλυκό καρναβάλι για πάντα” ενώ είστε ήδη έξω, η συγκεντρωμένη εισπνοή-εκπνοή θα βοηθούσε αρκετά στην αποκατάσταση του ανταριασμένου νευρικού σου συστήματος. Κατά τ’ άλλα είναι πολύ αργά για να πεις οτιδήποτε. Κοινώς, καλύτερα να το ράψεις.

Ο χρυσός κανόνας, πάντως, είναι ότι μπορείς να πεις σχεδόν όλα όσα θέλεις.
Σημασία έχει ο τρόπος που θα το κάνεις. Ναι, θέλει να είσαι και λίγο γιόγκι, αλλά δουλεύει.

Και όχι μόνο στους φίλους και τα ρούχα, αλλά σε όλα.

Διαβάστε ακόμα:

Πρώτος και τελευταίος κριτής μας για το ποιος είμαστε, πώς φαινόμαστε, είναι η μάνα μας

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network