Πότε πρέπει πραγματικά να πετάξεις το σφουγγάρι των πιάτων;

πετάξεις το σφουγγάρι των πιάτων

Είναι το σφουγγαράκι της κουζίνας γεμάτο μικρόβια; Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζεις; Τί θα έπρεπε να γνωρίζεις για τη χρήση του;

Αν θα έπρεπε να αναφέρεις τα πιο βρόμικα πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι σου, πρώτο στη λίστα θα ήταν το μπάνιο και τα αντικείμενά του – η λεκάνη, το πατάκι ή η πετσέτα των χεριών. Σωστά;

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, αν θέλεις να απαλλαγείς από τα μικρόβια, πρέπει να στραφείς πρώτα στα ίδια τα είδη καθαρισμού!

«Το αντικείμενο με τα περισσότερα βακτήρια, όσον αφορά βακτήρια των κοπράνων και γενικά βακτήρια του σπιτιού σου είναι το σφουγγαράκι της κουζίνας», λέει ο Charles Gerba, PhD., καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Mel & Enid Zuckerman Κολέγιο της Δημόσιας Υγείας.

«Παραμένει νωπό για τον περισσότερο χρόνο και ακουμπάει σε τροφές στις οποίες μεγαλώνουν βακτήρια»

Και αν πιστεύεις ότι μπορείς να ξεπλύνεις γρήγορα το σφουγγαράκι κάτω από τη βρύση και να θεωρήσεις ότι τελείωσε η δουλειά σου, πλανάσαι πλάνην οικτράν.

«Όταν καθαρίζεις μια κουζίνα με ένα σφουγγάρι, ενδεχομένως αυτό να μεταφέρει όλα τα μικρόβια από τη μία επιφάνεια στην άλλη», λέει η Kathryn Jacobsen, PhD., καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μετάδοση των μικροβίων;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καθαρίσεις το σφουγγαράκι σου, λέει η Jacobsen.

1. Μπορείς να σκοτώσεις τα βακτήρια, βάζοντας ένα υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα ή δύο λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία, ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων σου, και μετά να το αφήσεις να κρυώσει.

2. Μπορείς ακόμα να απολυμάνεις το σφουγγάρι βυθίζοντάς το σε ένα αραιωμένο διάλυμα με νερό και λευκό ξύδι για περίπου 5 λεπτά.

3. Φρόντιζε να στύβεις καλά το σφουγγάρι μόλις τελειώσεις μαζί του και να το τοποθετείς σε ένα μέρος που μπορεί να στεγνώσει καλά. Σκέψου ότι αν στραγγίζει σε μία λιμνούλα νερού, τότε προσφέρεις ένα γόνιμο έδαφος στα βακτήρια για να αναπτυχθούν.

Με δεδομένο βέβαια το σχετικά μικρό του κόστος, το πιο αποτελεσματικό είναι να το πετάξεις στα σκουπίδια.

Κάθε πότε;

Ιδανικά, κάθε βδομάδα!

Εννοείται πως αν έχει αρχίσει να μυρίζει ή να φανερώνει σημάδια αποσύνθεσης ακόμη και πριν τη μια βδομάδα, τότε είναι σίγουρο ότι έχει έρθει η τελευταία του μέρα στο νεροχύτη σου, σύμφωνα με την Jacobsen.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network