«Υπάρχουν αθώοι που σκοτώνονται. Χάνουν μητέρες, χάνουν παιδιά … πότε θα τελειώσει αυτό;»

«Υπάρχουν αθώοι που σκοτώνονται.  Χάνουν μητέρες, χάνουν παιδιά ... πότε θα τελειώσει αυτό;»

Δεν χρειάζεται να βρεθεί κανείς στην Καμπούλ για να ανησυχήσει για την ευημερία των ανθρώπων της υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Παρόλο που ήταν μακριά, η Σάρα Ραχμάνι, στεναχωρήθηκε για τον λαό της, και θέλησε να το φωνάξει δυνατά. Η Σάρα ζει στην Αμερική με την οικογένειά της εδώ και τέσσερα χρόνια, σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Σαν Ντιέγκο, ενώ ασχολείται και με την ζωγραφική. Όταν έμαθε τι συμβαίνει στην πατρίδα, αποτύπωσε την αλήθεια της, με όπλο τα πινέλα της.

Η Σάρα εργαζόταν πάνω σ’ ένα πορτρέτο μίας νεαρής επίσης Αφγανής κοπέλας, όσο προχωρούσε η διαδικασία, ήρθαν τα νέα: «Ξεκίνησα να σχεδιάζω, να ζωγραφίζω, και χρωματίζω τα μάτια. Μετά από μερικές μέρες… κατέλαβαν την Καμπούλ και είχα τέτοιο πόνο στην καρδιά μου». Εκείνη την στιγμή αποφάσισε να αλλάξει το πορτέτρο του κοριτσιού ζωγραφίζοντας ασπρόμαυρα κάποια τμήματα του προσώπου της, προσθέτοντας ένα δάκρυ.

«Βλέπετε την καλή πλευρά όταν έχει ένα θραύσμα φωτός – όλα έχουν να κάνουν με την καλή πλευρά του Αφγανιστάν μου πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν τη χώρα μας», εξηγεί ο Ραχμάνι. Παράλληλα, το κάτω μέρος είναι γεμάτο παραλληρισμούς. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν υπάρχουν δύο Αφγανές γυναίκες ντυμένες στα χρώματα της σημαίας της χώρας. Η μια φιγούρα γράφει «ειρήνη» στα Φαρσί, ενώ η άλλη χορεύει παραδοσιακά σε γάμους. Στη συνέχεια, στην άλλη γωνία βλέπουμε μία απεικόνιση των γονέων που περνούν τα παιδιά τους στο αμερικανικό στρατό.

«Υπάρχουν αθώοι που σκοτώνονται.  Χάνουν μητέρες, χάνουν παιδιά ... πότε θα τελειώσει αυτό;»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network