Μια επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Μια επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11.00 και στις 14.00 η πόρτα του σπιτιού της στο κέντρο της Αθήνας θα ανοίξει και όλοι εμείς που έχουμε μεγαλώσει με τα βιβλία της θα ανακαλύψουμε άγνωστες στιγμές της πορείας της μέσα από αντικείμενα, ιστορίες, φωτογραφίες και το προσωπικό της αρχείο.

Επιπλέον, θα γνωρίσουμε τον γιο της Αλέξη Καρακώστα, τον εγγονό της Ανδρέα Γναφάκη και την Δρ. Χρύσα Κουράκη. Την τελευταία ένωνε με την Ζωρζ Σαρή μία μακροχρόνια φιλία, απότοκο της μελέτης της για την διδακτορική της διατριβή στο έργο της.

Το να ανοίξουν οι πόρτες του σπιτιού της είναι κάτι απόλυτα ταιριαστό με την συγγραφέα, που επιδίωκε μία προσωπική σχέση με τους αναγνώστες της.

Η Ζωρζ Σαρή φρόντιζε πάντα να ανταποκρίνεται στα γράμματα, που λάμβανε από παιδιά, εφήβους, νέους και γονείς, και να τα διατηρεί στο αρχείο της επί δεκαετίες, ενώ δεν δίσταζε, όποτε της το ζητούσαν, να έρχεται και σε επαφή διά ζώσης με πολλούς από αυτούς, καλωσορίζοντας τους στο σπίτι της και πηγαίνοντας σε σχολεία και εκδηλώσεις, κάνοντας τους τελικά δικούς της ανθρώπους.

Αν, μάλιστα, κάποιος ανήκει σε αυτούς που είχαν αλληλογραφήσει μαζί της, τότε μπορεί να φέρει κατά την επίσκεψη του το γράμμα που η Ζωρζ Σαρή του είχε στείλει και ίσως βρει κάπου μέσα στο αρχείο της και τη δική του επιστολή προς τη συγγραφέα.

Το σπίτι της Ζωρζ Σαρή θα ανοίξει δύο φορές το Σάββατο 13 Απριλίου στις 11:00 και στις 14:00.

Η εκδήλωση γίνεται με δηλώσεις συμμετοχής και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2103650024.

Περισσότερες Πληροφορίες: www.patakis.gr

Μια επίσκεψη στο σπίτι της Ζωρζ Σαρή

Λίγα λόγια για τη Ζωρζ Σαρή

Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από μικρασιάτη πατέρα και γαλλίδα μητέρα. Άρχισε από πολύ μικρή να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο το Βασίλη Ρώτα. Μεγαλύτερη, στα χρόνια της Κατοχής, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη, παίρνοντας μέρος και στην Αντίσταση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν

Στο Παρίσι γνώρισε και παντρεύτηκε τον χειρουργό Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι το 1967, ώσπου, με την κήρυξη της χούντας έμεινε άνεργη και στράφηκε στο γράψιμο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας το 1969 με το «Ο Θησαυρός της Βαγίας», που έγινε μεγάλη επιτυχία και αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Συνέχισε γράφοντας πολλά βιβλία, κυρίως για μικρά παιδιά και νέους, όπως επίσης και θεατρικά έργα.

Το 1994 βραβεύτηκε με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το μυθιστόρημα Νινέτ. Το 1995 και το 1999 βραβεύτηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στις 9 Ιουνίου 2012, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Ζωρζ Σαρή: «Τα παιδιά είναι μικρά. Δεν είναι ηλίθια»

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network