Ανακαλύφθηκε συνδυασμός φαρμάκων για παιδιά με θανατηφόρο μορφή καρκίνου του εγκεφάλου

Ανακαλύφθηκε συνδυασμός φαρμάκων για παιδιά με θανατηφόρο μορφή καρκίνου του εγκεφάλου

Η ανακάλυψη, που αποκαλύφθηκε στο περιοδικό Cancer Discovery, πρόκειται να εγκαινιάσει μια «συναρπαστική» νέα εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτύξει νέες θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου, λένε οι ειδικοί.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται να έχει μετασχηματιστική επίδραση στην ανακάλυψη φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Kristian Helin, διευθύνων σύμβουλος του The Institute of Cancer Research (ICR) στο Λονδίνο, όπου ομάδα επιστημόνων, γιατρών και αναλυτών δεδομένων έκαναν την ανακάλυψη.

«Σε αυτή τη μελέτη, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε έναν συνδυασμό φαρμάκων, ο οποίος φαίνεται να υπόσχεται μία μελλοντική θεραπεία για ορισμένα παιδιά με ανίατο καρκίνο του εγκεφάλου.

»Είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πρώτα παραδείγματα θεραπείας που προτείνεται από την τεχνητή νοημοσύνη και πρόκειται να ωφελήσει τους ασθενείς» συμπλήρωσε.

Επιστήμονες και ειδικοί για τον καρκίνο στο ICR και το Royal Marsden NHS Foundation Trust χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να καταλάβουν ότι ο συνδυασμός του φαρμάκου everolimus με ένα άλλο φάρμακο, που ονομάζεται vandetanib, θα μπορούσε να θεραπεύσει το Διάχυτο Διηθητικό Γλοίωμα Γέφυρας (ΔΔΓΓ), έναν σπάνιο και ταχέως αναπτυσσόμενο τύπο όγκου στον εγκέφαλο που εμφανίζεται σε παιδιά.

Προς το παρόν, το ΔΔΓΓ και άλλοι παρόμοιοι τύποι όγκων είναι απίστευτα δύσκολο να αφαιρεθούν χειρουργικά από τα παιδιά επειδή είναι διάχυτοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν καλά καθορισμένα όρια κατάλληλα για επεμβάσεις.

Αλλά μετά από τραγικά δεδομένα για τα υπάρχοντα φάρμακα, η ομάδα διαπίστωσε ότι το everolimus θα μπορούσε να ενισχύσει την ικανότητα του vandetanib να «γλιστρήσει» μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Ο συνδυασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε ποντίκια και τώρα δοκιμάζεται σε παιδιά. Οι ειδικοί ελπίζουν να το δοκιμάσουν σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα παιδιών σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων επέκτεινε την επιβίωση σε ποντίκια κατά 14% σε σύγκριση με εκείνα, που έλαβαν μια τυπική θεραπεία.

Και τα δύο φάρμακα της έρευνας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Brain Research UK, το DIPG Collaborative, Children with Cancer UK και το Royal Marsden Cancer Charity, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου.

«Ο ΔΔΓΓ είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος στον παιδικό εγκέφαλο και τα ποσοστά επιβίωσης δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια, οπότε χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να βρούμε νέες θεραπείες για αυτήν την ασθένεια», δήλωσε ο Chris Jones, καθηγητής παιδιατρικής βιολογίας στο ICR.

«Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πρότεινε τη χρήση συνδυασμού δύο υπαρχόντων φαρμάκων για τη θεραπεία ορισμένων παιδιών με ΔΔΓΓ. Το ένα να στοχεύει τη μετάλλαξη ACVR1 και το άλλο να οδηγεί στο πρώτο πέρασμα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι «Χρειαζόμαστε ακόμη μια κλινική δοκιμή πλήρους κλίμακας για να εκτιμήσουμε εάν η θεραπεία μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά, αλλά έχουμε περάσει σε αυτό το στάδιο πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα ήταν ποτέ δυνατό αν δεν είχαμε τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Δρ Fernando Carceller, σύμβουλος παιδιατρικής και νεανικής νευρο-ογκολογίας στο Royal Marsden NHS Foundation Trust και επικεφαλής της ομάδας παιδιατρικής και εφήβων νευρο-ογκολογίας και ανάπτυξης φαρμάκων στο ICR, είπε ότι η ανακάλυψη είναι «ενθαρρυντική» και τόνισε τις δυνατότητες για την «Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης» ώστε να βρεθούν «θεραπείες» για τον καρκίνο.

Η αρχική ιδέα για την έρευνα προήλθε από την BenevolentAI – μια εταιρεία που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα ανακάλυψης φαρμάκων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι ερευνητές στο ICR συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το BenevolentAI για να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα του, ώστε να εντοπίσουν φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του ΔΔΓΓ.

Ο καθηγητής Peter Richardson, αντιπρόεδρος στον τομέα της φαρμακολογίας στο BenevolentAI, είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν «πολλά υποσχόμενα».

«Οι προσεγγίσεις ενισχυμένες από την μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύουν ήδη την αξία τους στη διεύρυνση των δυνατοτήτων των ερευνητών για την εύρεση καινοτόμων νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, είτε μέσω της αποκάλυψης νέων θεραπευτικών όρων είτε επαναπροσδιορίζοντας τις υπάρχουσες θεραπείες, όχι μόνο για το  ΔΔΓΓ αλλά και για άλλες ασθένειες στο μέλλον».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network