Kids Spa Parties: Η νέα «τάση» στα παιδικά πάρτι, που διχάζει…

Kids Spa Parties: Η νέα «τάση» στα παιδικά πάρτι, που διχάζει...

Όταν ακούς παιδικό πάρτι, το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι μια παιδική τούρτα, πολύχρωμα μπαλόνια, χαριτωμένες μπαλονοκατασκευές, σε κάποιες περιπτώσεις ένα φουσκωτό, face painting και ίσως ένας κλόουν (για όσους δεν τον θεωρούν πλέον ξεπερασμένο βέβαια). Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει, και μια νέα μόδα στα παιδικά, κοριτσίστικα κυρίως πάρτι, έρχεται να αλλάξει όλα όσα μέχρι τώρα ξέραμε, ή συνηθίσαμε θα έλεγε κανείς, ανατρέποντας κάθε δεδομένο.

Ο λόγος για τα “Spa Parties”, τα οποία απευθύνονται σε κοριτσάκια από 4 εώς 14  ή ακόμα και 15 ετών, που θέλουν να περάσουν την μέρα των γενεθλίων τους κάπως.. διαφορετικά! Στα πάρτι αυτά λοιπόν, δε θα βρεις ούτε κλόουν, ούτε φουσκωτά. Τα μπαλόνια είναι πλέον διακοσμητικά στοιχεία και όχι «κύριο συστατικό» της ψυχαγωγίας όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Αντί για κρυφτό και κυνηγητό, κάνουν μάσκες ομορφιάς, μακιγιάζ με γυαλιστερές – γκλαμουράτες σκιές, χτενίσματα και μανικιούρ με μανό ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά που βγαίνουν με σαπούνι και νερό.

Πως βλέπουν όμως οι ειδικοί τη νέα αυτή τάση και πως μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών;

Η Σχολική και Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Άντρεα Μακρή λέει:

«Αν κοιτάξουμε λίγο τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας και τα πρότυπα που ακολουθούν μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε το γιατί τα Spa Parties αποτελούν μία ελκυστική επιλογή. Από πολύ νεαρή ηλικία τα κορίτσια μαθαίνουν ότι το να φτιάχνουν τα μαλλιά τους, να βάφουν τα νύχια και να περιποιούνται την εμφάνισή τους τα κάνει να φαίνονται όμορφα και να νιώθουν ξεχωριστά! Είτε παίζοντας με τις κούκλες τους, ντύνοντας και χτενίζοντάς τες, είτε με τα δικά τους παιδικά σετ μακιγιάζ, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι τους το πώς να περιποιούνται σιγά σιγά τον εαυτό τους. Ακόμη και αν δεν παίζουν με τέτοια παιχνίδια, παρακολουθούν τις μαμάδες, αδερφές, θείες, γιαγιάδες τους να περιποιούνται τους εαυτούς τους και να πηγαίνουν στα Spa ή στις αισθητικούς τους για χαλάρωση και ανανέωση. Εφόσον, λοιπόν, τα πλείστα κορίτσια τείνουν και επιθυμούν να μιμούνται τα πρότυπά τους, μία μέρα-Spa ακούγεται πάρα πολύ διασκεδαστική!

Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες δραστηριότητες, τα παιδικά Spa Parties έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές, τις οποίες είναι καλό να έχουμε κατά νου.

Από τη μία, συνάδουν και εντάσσονται στα πλαίσια της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών: βλέπουμε συχνά τα μικρά κορίτσια να φορούν τα τακούνια της μαμάς και τα κοσμήματά της και να επιθυμούν να βάφονται για να της μοιάσουν. Τα Spa Parties, λοιπόν, αποτελούν παράδειγμα μίας τέτοιας ευκαιρίας για τα μικρά κορίτσια. Επιπλέον, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μπορούν να μάθουν ορισμένους τρόπους περιποίησης της εξωτερικής τους εμφάνισης, και να ενισχυθεί, έτσι, η αυτοπεποίθησή τους, όπως, για παράδειγμα, να εντοπίσουν έναν διαφορετικό τρόπο να φτιάχνουν τα μαλλιά τους που να τους ταιριάζει και να τους χαροποιεί περισσότερο. Ταυτόχρονα, τα πάρτι αυτά αποτελούν μια ευκαιρία ποιοτικού χρόνου των κοριτσιών με τις μητέρες τους, εάν συνδυάζονται με αντίστοιχες ευκαιρίες χαλάρωσης και για τις μητέρες.

Από την άλλη, χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην βαρύτητα που δίνουμε σε τέτοιου είδους πάρτι και δραστηριότητες. Η συμμετοχή των παιδιών σε Spa Parties δεν θεωρείται επιβλαβής για την ψυχική τους υγεία, εφόσον δεν δίνεται μεγάλη έμφαση στη χρήση των υπηρεσιών Spa και στην εξωτερική εμφάνιση του παιδιού. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε διαρκώς και να τονίζουμε στα παιδιά μας ότι είναι όμορφα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνουν χρόνο στα Spa ή στην περιποίηση της εμφάνισής τους.

Είναι πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα πρότυπα που μεταδίδουμε στα παιδιά μας, ώστε να μην εξιδανικεύουν τις εικόνες που βλέπουμε συχνά στους χώρους μόδας. Δεν θέλουμε να ωθούμε τα παιδιά μας στο να δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην εξωτερική τους εμφάνιση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να φορτίζονται συναισθηματικά εάν τα ίδια δεν «ταιριάζουν» στα πρότυπα αυτά, όπως και να στρέφουν την προσοχή τους στο να θέτουν ως προτεραιότητα την περιποίησή τους και όχι άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους ή άλλες τους δεξιότητες.

Χρειάζεται, επίσης, να θυμόμαστε ότι δεν αρέσουν σε όλα τα κορίτσια το ροζ χρώμα, τα glitters και οι τιάρες, όπως δεν αρέσουν σε όλα τα αγόρια το ποδόσφαιρο και τα αυτοκίνητα. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πιέζουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να εσωτερικεύουν την εικόνα που ίσως, άθελά μας, θέτουμε εμείς για τα ίδια. Τα παιδιά είναι παιδιά, και τις πλείστες φορές γνωρίζουν ακριβώς τι ευχαριστεί τα ίδια και τι απολαμβάνουν να κάνουν με τους φίλους τους. Μπορούμε να τα αφήσουμε, λοιπόν, ελεύθερα να επιλέξουν δραστηριότητες που να ταιριάζουν με την παιδικότητά τους και τα δικά τους ενδιαφέροντα. Επίσης, ας έχουμε κατά νου ότι τα πάρτι γενεθλίων αποτελούν ευκαιρίες κοινωνικοποίησης των παιδιών μεταξύ τους, επομένως, είναι καλό να ισορροπούμε λίγο τις δραστηριότητες αυτές και με άλλες που να επιτρέπουν την αλληλεπίδραση όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Τέλος, παρόλο που, και μέσα από την δική μας προσωπική εμπειρία, μία μέρα σε Spa ισοδυναμεί με μία μέρα χαλάρωσης και ηρεμίας, είναι απαραίτητο να καθοδηγούμε τα παιδιά μας στο να εντοπίζουν τρόπους να αντιμετωπίζουν το άγχος και τα δυσάρεστά τους συναισθήματα, οι οποίοι είναι περισσότερο κατάλληλοι για την ηλικία και παιδικότητά τους, όπως είναι το παιχνίδι, η ενεργητικότητα, η φυσική άσκηση, η δημιουργικότητα και η χρήση της φαντασίας τους.

Ας κρατήσουμε ότι τα παιδάκια μας είναι υπέροχα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τόσο που δεν χρειάζονται οποιαδήποτε ενίσχυση στην ομορφιά και μοναδικότητά τους από κανένα προϊόν».

Από Μαρία Ανδρονίκου, alphanews.live (απόσπασμα)

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network