Κύπρος: Ξεκινά ο εμβολιασμός εφήβων 16-17 ετών με γραπτή συγκατάθεση γονέων

Κύπρος: Ξεκινά ο εμβολιασμός εφήβων 16-17 ετών με γραπτή συγκατάθεση γονέων

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης της Δημόσιας Υγείας απέναντι στην COVID-19, το Υπουργείο Υγείας, αφού έλαβε υπόψη και τις συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ανακοινώνει την έναρξη των εμβολιασμών ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών.

Οι εμβολιασμοί των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 16-17 θα γίνονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού.

Η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα άνω των 16 ετών θα ανοίξει από την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 7:30 το πρωί και θα παραμείνει ανοικτή χωρίς χρονικό περιορισμό. Το ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορεί να διευθετείται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών.

Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού, οι ανήλικοι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν τα πιο κάτω αποδεικτικά:

– Έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο για COVID-19 υπογεγραμμένο από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης Δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το Έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά τον εμβολιασμό.

– Έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ) του ανηλίκου.

– Αντίγραφο εγγράφου ταυτοποίησης ενός εκ των γονέων/κηδεμόνων. Σε περίπτωση που ο ανήλικος θα συνοδεύεται από τους γονείς/κηδεμόνες (ή έναν εκ των δύο), αυτοί θα πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφο ταυτοποίησης.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, η απόφαση για εμβολιαστική θωράκιση των ηλικιών 16 και 17 ετών λήφθηκε αφού εξετάστηκαν τα πρόσφατα δεδομένα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, με βάση τα οποία ποσοστό σχεδόν 30% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18 ετών και κάτω, ιδιαίτερα έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και αυξημένο αριθμό επαφών.

Σύμφωνα δε με τα επιστημονικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά που εκδηλώνει ο ιός στους έφηβους (μεταδοτικότητα, διασπορά, συμπτωματολογία, κοκ) είναι πανομοιότυπα με εκείνα που παρουσιάζονται στους ενήλικες.

Για τους πιο πάνω λόγους και για να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί μια νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα και θα θωρακιστούν οι νεαρότερες ηλικίες και, κατ’ επέκταση, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες μετά από συζήτηση με τα παιδιά τους, να συναινέσουν στον εμβολιασμό τους.

Ενόψει δε και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών θα συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, με τη φυσική παρουσία των μαθητών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μόνο με pfizer οι ανήλικοι

Για τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Αρχικά ανέφερε ότι το μοναδικό εμβόλιο που έχει αδειοδοτηθεί για παιδιά 16-18 ετών είναι το Pfizer. «Τα υπόλοιπα τρία εμβόλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί για τέτοιες ηλικίες».

Πρόσθεσε ότι αύριο θα ανοίξει η Πύλη εμβολιασμού για ανήλικους. Παράλληλα διευκρίνισε ότι τώρα αξιολογείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της Moderna για ηλικίες 12-18 ετών.

Στη συνέχεια η κυρία Παναγιωτοπούλου μίλησε για τις ανησυχίες των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών, εξηγώντας ότι για να δοθεί άδεια στο εμβόλιο της Pfizer, προηγήθηκαν κλινικές δοκιμές. «Έχουν εμβολιαστεί αρκετές χιλιάδες έφηβοι μέχρι τώρα, κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο».

Τέλος σχολίασε και το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών στις νεαρές ηλικίες, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μια διαπροσωπική προσέγγιση μέσω των προσωπικών γιατρών. «Πρέπει να επιστρατευτούν τρόποι διαφορετικής προσέγγισης».

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network