Ο μικρός που περπατά 4.5 χλμ. μέσα στο ψύχος για το σχολείο συγκίνησε τον κόσμο

Έντονη διαμάχη σχετικά με την παιδική φτώχεια έχει πυροδοτήσει η φωτογραφία ενός 8χρονου μαθητή από την Κίνα, που έφτασε στο σχολείο έχοντας χέρια πρησμένα από το κρύο και με πάγο στα μαλλιά και τα φρύδια του.

Η εικόνα του «Ice Boy», όπως αναφέρονται πλέον σε αυτό οι χρήστες στο ίντερνετ και τα social media, έγινε viral μόλις κυκλοφόρησε. Ταυτόχρονα όμως έγινε και αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν επαρκούν οι ενέργειες σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας, ειδικά στις άπορες οικογένειες της Κίνας που ζουν στην ύπαιθρο.

Ο «μικρός Wang» και η καθημερινή του οδύσσεια για φτάσει στο σχολείο του στην περιοχή Γιουνάν, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων China News Service, το αγόρι περπατά καθημερινά 4.5 χιλιόμετρα για να φτάσει στο σχολείο, κάτι που του παίρνει περίπου μία ώρα. Την ημέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία η θερμοκρασία ήταν -9 βαθμοί Κελσίου.

Στην εικόνα ο 8χρονος, που τα μάγουλά του έχουν γίνει κόκκινα από το πολύ κρύο και πάγος έχει σταθεί στα μαλλιά και τα φρύδια του, δείχνει να φορά ένα πολύ λεπτό μπουφάν ενώ πίσω του οι συμμαθητές τους φαίνονται να γελούν μαζί του. Μια δεύτερη φωτογραφία δείχνει τα βρώμικα και πρησμένα χέρια του αγοριού, δίπλα σε μια σχολική εργασία, στην οποία δεν έχει σχεδόν κανένα λάθος, κάτι που σημαίνει πως είναι ενδεχομένως ένας πολύ καλός μαθητής.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο δάσκαλος του Wang στις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια τις έστειλε στον διευθυντή και με μερικούς άλλους φορείς. Ωστόσο πολύ σύντομα έγιναν αντιληπτές από τα τοπικά και μετά τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα σε λίγο διάστημα να γίνουν viral και να αναπαραχθούν από χιλιάδες ανθρώπους.

Η τραγική εικόνα του μικρού αγοριού προκάλεσε την οργή μιας μεγάλης μερίδας ατόμων, που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις απαράδεκτες συνθήκες, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τον Wang ώστε να του στείλουν χρήματα και ρούχα. Δημοσιογράφοι του Pear Video επισκέφθηκαν τον 8χρονο για να δουν πώς ζει και ανακάλυψαν πως μένει σε ένα σπίτι φτιαγμένο από λάσπη και ξύλα, το οποίο είναι σχεδόν ερείπιο.

Επίσης διαπίστωσαν πως πρόκειται για ένα ακόμη «εγκαταλελειμμένο παιδί» όπως δεκάδες ακόμη εκατομμύρια παιδιά στη Κίνα που βλέπουν σπάνια τους γονείς τους, οι οποίοι μετακόμισαν σε μεγαλουπόλεις για να βρουν δουλειές και να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Ο Wang ζει με την γιαγιά και την αδερφή του και βλέπει σπανίως τον πατέρα του, που έχει μεταναστεύσει για δουλειά και καταφέρνει να επιστρέψει σπίτι μόλις κάθε τέσσερις ή πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του παιδιού, η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη πολύ μικρός σε ηλικία.

Η ιστορία του Wang προκάλεσε κατακραυγή στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, πυροδοτώντας έντονες πιέσεις σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα για όλα αυτά τα παιδιά. Το κρατικό CCTV μετέδωσε πως ήδη ντόπιες εταιρίες δώρισαν 100.000 γουάν (περίπου 12.800 ευρώ) στο σχολείο του 8χρονου, ώστε κάθε παιδί να μπορεί να έχει καλύτερη ένδυση αλλά και προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα θέρμανσης στις αίθουσες.

lifo.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network