Πρόγραμμα Family Bond – Πώς η Volvo γίνεται παγκόσμιο πρότυπο στηρίζοντας τους νέους γονείς!

Πρόγραμμα Family Bond - Πώς η Volvo γίνεται παγκόσμιο πρότυπο στηρίζοντας τους νέους γονείς!

Πολλά χρόνια πριν γίνω μητέρα, θυμάμαι μια ατάκα στην αγαπημένη σειρά “Τα Φιλαράκια” όπου η Φοίβη οραματιζόταν το κοινό μέλλον των φίλων της, Μόνικας και Τσάντλερ: -“Θα μετακομίσετε κοντά σε μια έκθεση Volvo και θα κάνετε οικογένεια!” Θέλω να πω, δεν είναι τυχαίο που για μένα, όπως και για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η λέξη Volvo έγινε συνώνυμο της ασφάλειας και της κορυφαίας οικογενειακής επιλογής στην αυτοκίνηση! Άλλωστε, για περισσότερα από 50 χρόνια η Volvo Cars ερευνά και πρωτοπορεί ώστε να “αγκαλιάζει” με ασφάλεια και φροντίδα γονείς και παιδιά σε όλο τον κόσμο!

Γι’ αυτό, δεν εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι πίσω από ένα νέο πρόγραμμα στήριξης νέων γονέων, το Family Bond, βρίσκεται το όνομα Volvo.

Ως νέα μητέρα, όμως, σε μια κοινωνία όπου ο γονεϊκός ρόλος δοκιμάζεται και συχνά απειλείται από τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής, ε ναι! Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ όταν έμαθα τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό και αξίζει να το μοιραστώ!

Η Volvo Cars, λοιπόν, εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο μία πραγματικά “προχωρημένη” πολιτική παγκοσμίως: παρέχει γονεϊκή άδεια 24 εβδομάδων σε οποιονδήποτε από τους 40 και πλέον χιλιάδες εργαζόμενούς της -ανεξαρτήτως φύλου- που αποκτούν παιδί, είτε βιολογικό είτε υιοθετημένο, και μάλιστα, με αποδοχές που ανέρχονται στο 80% του μισθού τους! Ακόμα κι αν δουλεύουν μόλις για ένα χρόνο στην εταιρεία!

Και δεν είναι μόνο αυτό! Η παροχή αυτή ισχύει για οποιονδήποτε εργαζόμενό της κατοχυρώνεται νομικά ως γονέας, συμπεριλαμβανομένων θετών, αναδόχων και τεκμαιρόμενων γονέων που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς και των μη βιολογικών γονέων σε ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, το Family Bond προβλέπει η χρήση της γονεϊκής άδειας να μπορεί να γίνει μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από την έλευση του παιδιού, ενώ σε χώρες όπου η νομοθεσία επιτρέπει ένα πιο γενναιόδωρο καθεστώς γονικής άδειας, οι τοπικοί νόμοι να υπερισχύουν!

Δεν μπορώ να μη θαυμάσω τη φιλοσοφία του προγράμματος Family Bond που βασίζεται, βέβαια, στη μητρική αγορά της Volvo Cars, τη Σουηδία. Ως γνωστόν, αυτή φημίζεται για τη γενναιόδωρη πολιτική γονικών αδειών που εφαρμόζει, με σημαντικά οφέλη για γονείς και παιδιά κατά τις πρόσφατες δεκαετίες. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα Family Bond αποτελεί τη συνέχεια πιλοτικού σχήματος που εφαρμόστηκε σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική το 2019, και στο οποίο το 46% των υποψηφίων ήταν πατέρες!

Πρόγραμμα Family Bond - Πώς η Volvo γίνεται παγκόσμιο πρότυπο στηρίζοντας τους νέους γονείς!

Διαβάζω τι δήλωσε ο απερχόμενος CEO της Volvo Cars, Håkan Samuelsson: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που υποστηρίζει την ισότητα των γονέων όλων των φύλων. Η ενίσχυση των γονέων για να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια βοηθά να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων και επιτρέπει σε όλους να διακριθούν στην καριέρα τους. Είμαστε πάντοτε μία εταιρεία ανθρωποκεντρική και προσανατολισμένη στην οικογένεια. Μέσω του προγράμματος Family Bond, επιδεικνύουμε και βιώνουμε τις αξίες μας, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενδυναμώσουν τη μάρκα».

Απομονώνω τη δήλωση ενός τεχνικού της Volvo Cars που απόλαυσε τη γονεϊκή του άδεια: “Τώρα καταλαβαίνω πως το να δουλεύεις είναι παρόμοιο με το να είσαι γονιός: ξεκινάμε από το μηδέν και μαθαίνουμε νέα πράγματα, μοιραζόμαστε ευθύνες και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον”.

Μάλιστα! Βάζω το μωρό μου στο καρεκλάκι του, στο πίσω κάθισμα του αγαπημένου μας Volvo και αναρωτιέμαι: Πόσο πολύτιμο είναι ένα τέτοιο δώρο για έναν νέο γονέα που θέλει να μην χάσει στιγμή από τη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του, αλλά και δεν θέλει να διακινδυνέψει την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του και το μέλλον της καριέρας του; Αλήθεια, πόσο ανάγκη έχουμε τέτοιες εταιρικές πολιτικές συμπερίληψης και πραγματικής στήριξης του γονεϊκού ρόλου στη σύγχρονη κοινωνία μας; Πόσο θα βοηθούσε τους σύγχρονους πατεράδες ένα τέτοιο πρότυπο που θα ξεπερνά την παρωχημένη νοοτροπία για το τί είναι αναμενόμενο από αυτούς στον εργασιακό στίβο και στο σπίτι; Πόσο ανεκτίμητο είναι, τελικά, να μη χάσεις τα δύο πρώτα και πιο θεμελιώδη χρόνια του παιδιού σου;

Προσωπικά, αν και δεν μπορώ να καρπωθώ ακόμη τα οφέλη του προγράμματος Family Bond της Volvo Cars, νιώθω ότι, ως μια από τις πιο σημαντικές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας, ανοίγει το δρόμο και για εμάς. Προς το παρόν, βάζω μπροστά και φεύγουμε με το μωρό μου προστατευμένοι στην πιο ασφαλή αγκαλιά!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network