10 απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τη μέθοδο μάθησης Kumon

Ως γονείς, μιλάμε πολύ συχνά για το πόσο καλά θέλουμε να πηγαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο. Αγωνιούμε για το αν θα κάνουν λάθος στην ορθογραφία, αν θα λύσουν τις ασκήσεις των μαθηματικών, αν θα φέρουν στο σπίτι καλούς βαθμούς, αν ξεπέρασαν το παιδί της διπλανής, αν, αν, αν…

Λίγοι από μας όμως εστιάζουμε στο σωστό σημείο: στο αν τελικά τα παιδιά μας αγαπούν πραγματικά το διάβασμα. Σπάνια αναρωτιόμαστε πόσο καλά περνάνε τα παιδιά μας αυτά τα 12+ χρόνια μέσα στις αίθουσες σχολείων και φροντιστηρίων, όμως αυτό είναι το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί, γι’ αυτό και μόνο να αγωνιούμε.

Στην προσπάθειά μου να μεγαλώσω το παιδί μου με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ, αναζητούσα συνεχώς τρόπους να το κάνω να πιστέψει στις ικανότητές του, να αγαπήσει το διάβασμα, να αγαπήσει το σχολείο, να αγαπήσει την ουσία.

Άκουγα συχνά από φίλες και φίλους στο σχολικό περιβάλλον για την μέθοδο Kumon. Δεν είχα ιδέα για το τί πρόκειται μέχρι που έψαξα, έμαθα και τη δοκίμασα στα δικά μου παιδιά. Παρακάτω, θα σας πω τι ακριβώς είναι αυτή η μέθοδος και θα σας δώσω 10 απαντήσεις σε ερωτήσεις που πιθανόν να έχουν πολλοί γονείς.

Λίγα λόγια για την μέθοδο μάθησης Kumon

Η μέθοδος μάθησης Kumon σχεδιάστηκε το 1954 από τον Toru Kumon, πατέρα και χαρισματικό δάσκαλο από την Ιαπωνία. Όταν ο Toru Kumon ανακάλυψε πως ο γιος του Takeshi δεν αξιοποιούσε το δυναμικό του στα μαθηματικά στο σχολείο, σχεδίασε φυλλάδια ασκήσεων για να τα συμπληρώνει κάθε μέρα στο σπίτι. Αντί να περιορίσει τον γιο του στο επίπεδο μαθηματικών που διδάσκονταν στην τάξη του σχολείου, ο Toru Kumon φρόντισε ώστε ο Takeshi να αναπτύξει γερές βάσεις μάθησης και έπειτα έδωσε στο γιο του την ευκαιρία να προχωρήσει όσο του επέτρεπαν οι ικανότητές του, εξασφαλίζοντας ότι τις ανέπτυσσε πραγματικά στο μέγιστο βαθμό.

Ο Toru Kumon πίστευε πως ο ρόλος του παιδαγωγού δεν είναι απλώς να μεταλαμπαδεύει γνώσεις, αλλά να καλλιεργεί στους μαθητές τη νοοτροπία και τις δεξιότητες που χρειάζονται για αυτομάθηση.

Σήμερα, η μέθοδος μάθησης Kumon είναι η Νο 1 μέθοδος αυτομάθησης στον κόσμο για μαθηματικά και αγγλικά. Η μέθοδος στοχεύει στο να κάνει τη μάθηση… ευχαρίστηση! Με την έξυπνη μέθοδο Kumon, κάθε παιδί – ανεξάρτητα από ηλικία και ανεξάρτητα από το αν έχει μαθησιακές δυσκολίες ή όχι– μαθαίνει να διαβάζει μόνο του, να σκέφτεται οργανωμένα και το κυριότερο, να «οπλίζεται» με αυτοπεποίθηση.

Η μέθοδος Kumon είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς ιδιωτικής και εξατομικευμένης μαθησιακής υποστήριξης , η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία σε 51 χώρες, διαθέτει περισσότερα από 26.000 κέντρα και σήμερα την εμπιστεύονται πάνω από 4.000.000 παιδιά.

Ακολουθούν 10 απαντήσεις στις συνήθεις ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τη μέθοδο μάθησης Kumon

1. Γιατί να διαλέξω για το παιδί μου την Kumon κι όχι κάποιο φροντιστήριο ή και ιδιαίτερο;

Η μέθοδος μάθησης Kumon προσφέρει πολύ περισσότερα από τα ιδιαίτερα και διαφέρει από τα παραδοσιακά μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο. Η μέθοδος Kumon, αντί να προετοιμάσει τα παιδιά για συγκεκριμένο τεστ ή αξιολόγηση, τους δίνει τη δυνατότητα να μάθουν μόνα τους, με εξατομικευμένη καθοδήγηση και προσεχτικά σχεδιασμένα φυλλάδια ασκήσεων.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο μαθητής της μεθόδου Kumon γνωρίζει την επιτυχία αναπτύσσοντας ικανότητες αυτόνομης μάθησης και εμπιστοσύνη στις δικές του ικανότητες. Οι μαθητές της μεθόδου Kumon, επομένως, δεν εξαρτώνται ποτέ – ούτε και περιορίζονται – από τις δεξιότητες και τις γνώσεις των άλλων.

2. Η μέθοδος Kumon απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή σε χαρισματικά παιδιά;

Και στα δύο, αλλά και σε κάθε παιδί στο ενδιάμεσο. Η Kumon εστιάζει πάντα στο ερώτημα: «Τι είναι καλύτερο για το συγκεκριμένο παιδί;» Μετά από ένα διαγνωστικό τεστ διαμορφώνεται πρόγραμμα άσκησης για να αναπτυχθεί η ικανότητα του παιδιού και να προοδεύσει πέρα από το Διεθνές Πρότυπο Kumon, ανεξάρτητα από το σημείο που ξεκινάει το καθένα. Η Kumon καλωσορίζει μαθητές με συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες, προικισμένα και χαρισματικά παιδιά και όλα όσα πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν περισσότερα και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

3. Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει το παιδί μου τη μέθοδο Kumon;

Σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν παιδιά ακόμα και 2 χρονών που ακολουθούν τη μέθοδο, αλλά και παιδιά που προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, όσο νωρίτερα ξεκινήσει ένα παιδί, τόσο νωρίτερα θα αρχίσει να αναπτύσσει δεξιότητες για να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

4. Έχει σχέση η ηλικία του παιδιού με τα προγράμματα Kumon;

Όχι. Οι μαθητές της μεθόδου Kumon προχωρούν ανάλογα με τις ικανότητές τους και όχι την ηλικία. Παρ’όλα αυτά πιστεύουμε ότι κάθε παιδί έχει απεριόριστες δυνατότητες και μπορεί, σε τελική ανάλυση, να χειριστεί ύλη προχωρημένου επιπέδου με εξατομικευμένη καθοδήγηση στο σωστό ρυθμό. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες του μαθητή και όχι από την ηλικία του.

5. Πώς μπορεί η μέθοδος Kumon να βοηθήσει το παιδί μου με τη μάθηση του στο σχολείο;

Η μέθοδος Kumon, ως διεθνές πρόγραμμα, δεν ακολουθεί τη διδακτέα ύλη, αλλά αντιθέτως συμπληρώνει τη διδακτέα ύλη των σχολείων ανά τον κόσμο.  Βασικός στόχος της μεθόδου Kumon είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες αυτομάθησης. Για να το κατορθώσει αυτό, η μέθοδος προχωράει τους μαθητές πέρα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται στο σχολείο, τους παρέχει μαθησιακό υλικό που δεν γνωρίζουν και τους προκαλεί να αναπτύξουν νέες στρατηγικές μάθησης για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέες προκλήσεις. Οι δεξιότητες αυτόνομης μάθησης, από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν, βελτιώνουν καθοριστικά και τις επιδόσεις των μαθητών και στα υπόλοιπα μαθήματα.

6.  Γιατί οι μαθητές της μεθόδου Kumon συμπληρώνουν φυλλάδια ασκήσεων κάθε μέρα;

Σε οτιδήποτε κι αν επιλέξουμε να κάνουμε, γινόμαστε πάντα καλύτεροι μέσω της «τριβής», της εξάσκησης. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Η καθημερινή εργασία είναι μια δέσμευση που προϋποθέτει αφοσίωση και επιμονή, ακόμα και όταν η απαιτούμενη εργασία είναι αρκετά εύκολη. Η μέθοδος Kumon έχει υιοθετήσει αυτή την προσέγγιση καθώς η καθημερινή ολιγόλεπτη άσκηση με την κατάλληλη ποσότητα εργασίας είναι αποτελεσματικότερη από την πολύωρη άσκηση με διαλείμματα μεταξύ των ημερών εργασίας. Ο μαθητής μαθαίνει καλύτερα και βελτιώνεται περισσότερο καθώς εφαρμόζει αμέσως όσα έχει μάθει προηγουμένως. Επίσης, αυτή η αίσθηση ρουτίνας καλλιεργεί έναν αποτελεσματικότερο τρόπο μάθησης και εν γένει μια θετική στάση προς τη μάθηση.

7.  Γιατί η μέθοδος Kumon δίνει τόση βαρύτητα στη χρονομέτρηση της εργασίας;

Η ευχέρεια είναι ζωτικής σημασίας στην άρτια γνώση ενός αντικειμένου. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η ακρίβεια για μια εργασία, χρειάζεται και ταχύτητα. Μπορεί να βρίσκεις την απάντηση στο 8×7, αλλά το να θυμηθείς την απάντηση γρήγορα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Η ευχέρεια, και όχι μόνο η ακρίβεια, είναι απαραίτητη εφόσον επιθυμείτε το παιδί σας να χειρίζεται αποτελεσματικά πιο απαιτητική ύλη.

8. Πώς θα διδαχθεί το παιδί μου τη μέθοδο Kumon;

Η μέθοδος Kumon αποτελεί πρόγραμμα αυτομάθησης. Καθώς η μέθοδος Kumon επιδιώκει να αναπτύξει δεξιότητες αυτομάθησης, το κέντρο μάθησης Kumon δε διαθέτει δάσκαλο σε τάξη με μαθητές. Τα προσεκτικά σχεδιασμένα φυλλάδια ασκήσεων διδάσκουν στους μαθητές πώς να βρίσκουν την απάντηση μόνοι τους, ενώ ο παιδαγωγός τους καθοδηγεί σε όλη τους την προσπάθεια. Ρόλος του παιδαγωγού είναι να παρατηρεί την εργασία του παιδιού, να φροντίζει να προχωράει με το σωστό ρυθμό και να διαμορφώνει την ύλη εργασίας ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού.

9. Θα συνεχίσω να βοηθάω το παιδί μου στο σπίτι;

Το ξέρετε ήδη πολύ καλά : πίσω από κάθε επιτυχημένο μαθητή βρίσκεται ένας υποστηρικτικός γονιός και αυτό ισχύει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη μάθηση με τη μέθοδο Kumon. Το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να λύνει τις ασκήσεις που έχει σε καθημερινή βάση, αυτόνομα, καθώς κάθε φυλλάδιο ασκήσεων βασίζεται σε δεξιότητες που έχει ήδη αναπτύξει στο προηγούμενο επίπεδο. Έτσι, το παιδί δεν θα σας χρειάζεται συνεχώς από πάνω του και δεν θα σας φωνάζει κάθε φορά που γράφει μια νέα λέξη ή λύνει μια πράξη στα μαθηματικά για να ελέγξετε αν είναι σωστή, ώστε να προχωρήσει. Το παιδί μπορεί βέβαια να σας ζητάει βοήθεια, αλλά θα πρέπει να φροντίσετε, όσο περισσότερο γίνεται, να εργάζεται μόνο του.

10. Μήπως είναι λίγο αργά αν το παιδί μου έχει κάνει μια «κακή» αρχή;

Στην Kumon, τα παιδιά δεν περιορίζονται από τις δεξιότητες ή τις γνώσεις κάποιων άλλων. Σε κάθε παιδί δίνεται η ευκαιρία να προχωρά όσο του επιτρέπουν οι ικανότητές του. Επίσης, όπως πολύ συχνά αναφέρουν οι παιδαγωγοί στην Kumon, «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει». Ποτέ δεν είναι αργά για να «ανάψει» αυτή η «φωτιά» στο μυαλό ενός παιδιού.

* Οι εγγραφές στα κέντρα Kumon γίνονται όλο το χρόνο! Μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο κέντρο, εδώ

EXTRA INFO

Η Kumon είναι ένα παγκόσμιο επιτυχημένο Franchise στον τομέα της εξατομικευμένης μάθησης! Μπορείτε να ανοίξετε το δικό σας κέντρο μάθησης και να ενημερωθείτε σχετικά δηλώνοντας συμμετοχή στις επόμενες εκδηλώσεις προσανατολισμού:

– Θεσσαλονίκη 16 Μαρτίου (Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 8 Μαρτίου στο τηλ 2109762915)
– Αθήνα, 30 Μαρτίου ( Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 23 Μαρτίου στο τηλ 2109762915)

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network