10 καθημερινές συνήθειες που δημιουργούν έναν υπέροχο δεσμό με το παιδί σας

δεσμό με το παιδί

Εσείς, πόσες αγκαλίτσες κάνατε σήμερα; Ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσει, 8 αγκαλιές τη μέρα για συντήρηση και 12 αγκαλιές τη μέρα για να αναπτυχθεί σωστά, σύμφωνα με τη σπουδαία οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir.

Για να έχετε μια ζεστή, δυνατή και ουσιαστική σχέση με το παιδί σας χρειάζεται να αποκτήστε καθημερινές συνήθειες συναισθηματικής σύνδεσης. Εδώ σας παρουσιάζω κάποιες ιδέες που εφαρμόζονται άμεσα και εύκολα και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας!

1. Βάλτε στόχο να αγκαλιάζετε το παιδί σας 12 φορές τη μέρα

Ξεκινήστε το πρωί, με το ξύπνημα και κάντε μια ζεστή αγκαλιά! Πριν φύγουν για το σχολείο, στην επιστροφή, το βράδυ πριν τον ύπνο και ανάμεσα! Αποκτήστε την καλή συνήθεια να αγκαλιάζεστε και να φιλιέστε με τα παιδιά σας όταν κάποιος έρχεται ή φεύγει, όταν βλέπετε μαζί τηλεόραση, με ή χωρίς λόγο! Οι έφηβοι, που μπορεί να αποφεύγουν την αγκαλιά, ανταποκρίνονται σε ένα χάι-φάιβ, αν τους προσφέρετε έναν χυμό ή κάποιο σνακ και χαλαρώνουν με ένα μασάζ.

2. Γελάστε και Παίξτε

Ακούγεται απλό; Κι όμως, έχει βρεθεί ότι είναι πολύ δυνατό! Ξαπλώστε στον καναπέ με το παιδί σας, γαργαληθείτε, παλέψτε, παίξτε μαξιλαροπόλεμο, διασκεδάστε και γελάστε με την ψυχή σας! Τα τουβλάκια, τα παζλ, το κουκλοθέατρο, τα επιτραπέζια, οποιοδήποτε παιχνίδι αποτελεί ευκαιρία για να αγκαλιάσετε το παιδί σας και να έρθετε συναισθηματικά κοντά. Αν συνεχίσετε να επενδύετε χρόνο σε τέτοιες δραστηριότητες, θα εκπλαγείτε όταν δείτε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας βελτιώνεται σε όλους τους τομείς! Το γέλιο βοηθάει να δημιουργηθούν περισσότερες ενδορφίνες, ορμόνες της χαράς, αλλά και ωκυτοκύνη, ορμόνη του συναισθηματικού δεσίματος.

3. Κάντε διάλειμμα από την τεχνολογία

Κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια και ακούστε τι έχει να σας πει, βάζοντας το κινητό σας στην άκρη- το παιδί σας θα το θυμάται για μια ζωή! Θα θυμάται ότι ήταν τόσο σημαντικό άτομο για την μαμά ή τον μπαμπά, που άφηναν το κινητό τους στην άκρη. Αυτή σας η κίνηση είναι ένας καλός τρόπος να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού, χωρίς να πείτε λέξη!

4. Συνδεθείτε πριν να δώσετε οδηγίες ότι υπάρχει αλλαγή/μετάβαση

Ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά, δημοτικού σχολείου, μια δύσκολη ώρα είναι να πρέπει να αφήσουν κάτι ωραίο που κάνουν και να μεταβούν σε μία άλλη δραστηριότητα, πχ από το παιχνίδι στο διάβασμα, από το διάβασμα στο βραδινό μπάνιο ή να δώσουν ένα τέλος, πχ σε μία επίσκεψη. Πριν λοιπόν δώσετε οδηγίες για κάποια μετάβαση, συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί, αγγίξτε το, πάρτε μέρος σε αυτό που κάνει –αν αυτό είναι δυνατόν-, αλλιώς αναγνωρίστε πόσο του αρέσει αυτό που κάνει, λέγοντας όμως ότι έφτασε η ώρα να το τελειώσει.

5. Ατομικός χρόνος με κάθε παιδί

Τα παιδιά θέλουν ιδιωτικό χρόνο μόνο με τη μαμά ή μόνο με τον μπαμπά, χωρίς τα αδέρφια τους. Κανονίστε λοιπόν να παίρνετε εκ περιτροπής ένα παιδί στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποια δουλειά, τονίζοντας ότι έτσι συνδυάζετε όμορφο χρόνο οι δυο σας. Μετά από αυτό που πρέπει να γίνει, ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει κάτι που του αρέσει, πχ ένα παγωτό, μια σύντομη βόλτα στο πάρκο. Σε αυτά τα ραντεβού με το παιδί σας δώστε του αγάπη-αγάπη-αγάπη!

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network