13 λόγοι που τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία είναι σημαντικά

13 λόγοι που τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία είναι σημαντικά

8. Τα εικονογραφημένα βιβλία δίνουν στο παιδί την αίσθηση της αυτονομίας και του ελέγχου. Το παιδί αποφασίζει ποια ιστορία θα του διαβάσουν, πόσο αργά ή γρήγορα θα του τη διαβάσουν, πόσες πολλές ή λίγες ερωτήσεις και σχόλια θα κάνει σχετικά με το βιβλίο. Το παιδί επίσης αποφασίζει ποιο βιβλίο θα πάρει στα χέρια του και θα ξεφυλλίσει χαζεύοντας τις εικόνες, επιλέγει αν θα βυθιστεί στην ιστορία, αν θα πάρει μέρος σε αυτή με κάποιο ρόλο, αν και πώς θα φανταστεί διάφορα πράγματα, και άλλες παρόμοιες μικρές αποφάσεις μεγάλης σημασίας.

9. Τα εικονογραφημένα βιβλία προσφέρουν με απλό και οπτικό τρόπο σύνθετες έννοιες, ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά. Εγκυκλοπαίδειες, λεξικά με εικόνες, βιβλία με επιστημονικές έννοιες, πειράματα, τέχνη, ιστορία, οποιοδήποτε θέμα, μπορεί να γίνουν πολύ εύληπτα και συναρπαστικά όταν προσφέρουν το υλικό τους οπτικοποιημένο, με συνοδεία κειμένου. Έτσι, τα βιβλία με εικόνες προσφέρονται για χρήση και για μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα και στο γυμνάσιο.

10. Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθάνε το παιδί να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Υπάρχουν βιβλία για όλα τα θέματα, με καταπληκτική εικονογράφηση που ανοίγουν τους ορίζοντες του παιδιού στον κόσμο γύρω του.

11. Τα εικονογραφημένα βιβλία ενισχύουν το λεξιλόγιο του παιδιού. Το παιδί μπορεί να βρει μια πιο δύσκολη λέξη στο εικονογραφημένο βιβλίο, η οποία γίνεται κατανοητή από την εικόνα που τη συνοδεύει, ενώ σε ένα βιβλίο χωρίς εικόνες για αρχάριους αναγνώστες το λεξιλόγιο είναι πολύ απλό. Επίσης, οι λέξεις συχνά ομαδοποιούνται ή σχετίζονται με ένα θέμα.

12. Τα εικονογραφημένα βιβλία αποτελούν τη γέφυρα με το γραπτό λόγο. Η χαρά της ανάγνωσης ωθεί τον μικρό αναγνώστη να κάνει μια ζωγραφιά σχετική με την ιστορία ή να γράψει μια λέξη σχετικά, και έτσι ξεκινάει η σύνδεση της ανάγνωσης με τον γραπτό λόγο.

13. Τα εικονογραφημένα βιβλία έχουν συναισθηματική αξία! Επειδή τα παιδιά αγαπάνε πολύ τα εικονογραφημένα βιβλία και τα διαβάζουν ξανά και ξανά, όταν μεγαλώσουν μπορεί να επιστρέψουν σε αυτά και να τα ξεφυλλίσουν για να θυμηθούν τις εικόνες. Τότε θα νιώσουν όμορφα συναισθήματα και θα πλημμυρίσουν με ωραίες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία.

Από τη Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης:

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network