480.000 υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα ως το 2025

Παχύσαρκα παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας η 11η Οκτωβρίου. Ποια είναι τα νούμερα στην Ελλάδα;

“Αντιμετωπίστε την Παχυσαρκία σήμερα για να αποφύγετε τις συνέπειες αργότερα!” είναι το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Η Παχυσαρκία, χρόνια πολυπαραγοντική νόσος, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών άλλων σοβαρών νοσημάτων, αποτελεί στις μέρες μας παγκόσμια επιδημία.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – W.O.F), εάν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις, 2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο.

Το ετήσιο άμεσο κόστος της θεραπείας των σημαντικότερων επιπλοκών που οφείλονται στην παχυσαρκία (Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, μη αλκοολική νόσο του ήπατος, καρκίνος και κατάθλιψη) εκτιμάται σε 600.000.000.000 δολάρια (2014) παγκοσμίως. Εάν δεν αναληφθούν επειγόντως κατάλληλες δράσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, το ετήσιο ιατρικό κόστος για τη θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας θα φτάσει το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2025.

Υπάρχουν τρεις τομείς για να επενδύσουν κυβερνήσεις, πάροχοι υπηρεσιών υγείας, ασφαλιστικά ταμεία και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στην παχυσαρκία χωρίς καθυστέρηση:

– Κατάλληλες υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία.

– Έγκαιρη παρέμβαση για καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία.

– Πρόληψη για να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία.

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025, θα’ναι 91.000.000 παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίας 5-18 ετών) σ’όλο τον κόσμο, ενώ 268.000.000 θα’ναι υπέρβαρα.

Το 2010 είχαν καταγραφεί 218.000.000 υπέρβαρα παιδιά. Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή αύξηση καταδεικνύει τη γιγάντωση του προβλήματος. Φαίνεται, πλέον, να «απειλεί» και να «υποθηκεύει» σοβαρά την ενήλικη ζωή των παιδιών σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικούς δείκτες της κατάστασης αποτελούν:
– Η παράλληλη αύξηση, κατά τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, της παγκόσμιας κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών κατά το 1/3 (33%),
– Η διαβίωση ποσοστού μεγαλύτερου απ’το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά περιβάλλοντα κι
– Η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας στο 80% των νέων ηλικίας 11–17 ετών.

Διαβάστε την συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network