5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί αρνείται να μπει στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας βλέπουν τα παιδικά καθίσματα του αυτοκινήτου και τις ζώνες ασφαλείας σαν τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της ελευθερίας τους. Οι μικροί αυτοί λάτρεις της περιπέτειας δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο θα πρέπει να υπομένουν τέτοιου είδους δεσμά. Μπορούν όμως σίγουρα να καταλάβουν τον κανόνα που λέει ότι το αυτοκίνητο δεν κινείται πριν μπουν όλες οι ζώνες ασφαλείας και τα ίδια βρεθούν δεμένα στα καθίσματά τους.

Η συνήθεια αυτή πρέπει να γίνει αυτόματη για το παιδί σας – που σήμερα είναι επιβάτης, αλλά αύριο θα είναι οδηγός – αν δεν αντιμετωπίσετε επιπόλαια τον κανόνα αυτό ζωής και θανάτου.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα παιδιά πρέπει να είναι δεμένα στο ειδικό κάθισμα όταν επιβαίνουν σε όχημα. Υπάρχουν καθίσματα και ζώνες για κάθε ηλικία και σωματικό βάρος, ώστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερο για το παιδί σας.

Η πρώτη αιτία βρεφικής θνησιμότητας είναι τα τραύματα από ατυχήματα και αυτοκινητικά δυστυχήματα.

Τα παιδιά που δεν είναι δεμένα με ζώνη θα εκτιναχτούν μπροστά αν το αυτοκίνητο σταματήσει απότομα, θα προσκρούσουν πάνω σε οτιδήποτε συναντήσουν στην πορεία τους – στο ταμπλό, στο παρμπρίζ, στο πίσω μέρος του μπροστινού καθίσματος – με δύναμη ανάλογη προς την δύναμη πρόσκρουσης από πτώση από τον πρώτο όροφο για κάθε δεκαπέντε χιλιόμετρα ωριαίας ταχύτητας με την οποία κινείται το όχημα.

Παρόλο που το πίσω μέρος των μπροστινών καθισμάτων είναι καλυμμένο με μαλακή επένδυση, μια πρόσκρουση όταν το αυτοκίνητο κινείται με ενενήντα χιλιόμετρα την ώρα μπορεί ένα προκαλέσει ένα πολύ σημαντικό τραυματισμό σε ένα μικρό σώμα. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή πρόσδεση των μικρών παιδιών. Ποτέ μην παραβλέπετε τον κανόνα σχετικά με την πρόσδεση. Αν το κάνετε, παίζετε τη ζωή του παιδιού σας κορόνα γράμματα.

Σημείωση:

Με τη χρήση κατάλληλα εγκατεστημένων καθισμάτων, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας από ατύχημα μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα και το ποσοστό τραυματισμού σε παιδιά ενός έως τεσσάρων ετών μπορεί να μειωθεί στο μισό.

5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί αρνείται να μπει στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

1. Δώστε λίγο χρόνο και δείξτε κατανόηση

Ακόμα και αν βιάζεστε μη το δείξετε στο παιδί σας γιατί του μεταφέρετε το άγχος σας. Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμη και να του πείτε το πως καταλαβαίνετε, ωστόσο ο μπαμπάς και η μαμά το θέλουν αυτό και το αυτοκίνητο δεν θα ξεκινήσει αν δεν είστε όλοι ασφαλείς στις θέσεις σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην σταματήσει τα δάκρυα του παιδιού σας, αλλά θα του δείξει πως νοιάζεστε για εκείνο, για το πώς νιώθει αλλά και για την ασφάλειά του. Επομένως, είναι πιθανό να μειώσει παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.

2. Εκτελέστε ένα πρόγραμμα εξάσκησης

Πληροφορήστε το παιδί σας σχετικά με το πώς περιμένετε να συμπεριφέρεται όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Κάντε σύντομες βόλτες σαν οικογένεια ή με κάποιον φίλο να οδηγεί και πείτε μπράβο στο παιδί που κάθεται τόσο καλά και ήρεμα στο κάθισμά του. Πείτε του «πολύ όμορφα κάθεσαι στο κάθισμά σου σήμερα» χαϊδεύοντάς το παράλληλα.

3. Μειώστε την άρνηση του παιδιού σας, εξασφαλίζοντάς του…παρέα για τη διαδρομή

Επιλέξτε μαζί ένα πάνινο κουκλάκι, ένα αγαπημένο του αντικείμενο και φτιάξτε μια ιστορία που να αναφέρει πως το συγκεκριμένο αντικείμενο θα ζει στο αμάξι και θα είναι η παρέα του. Έχοντας την ευκαιρία το παιδί σας να παίζει μαζί του κατά τη διαδρομή με το αυτοκίνητο θα ανυπομονεί να συναντήσει την επόμενη φορά το… συνταξιδιώτη του.

Κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο ενθαρρύνετέ το να «δέσει» στο κάθισμα ασφαλείας τον μικρό του φίλο για να είναι και αυτός ασφαλής. Μέσα από την ανάληψη αυτή του ρόλου το παιδί θα κατανοήσει την αναγκαιότητα της μετακίνησης με ασφάλεια, καθώς το ίδιο θα κλιθεί να λάβει μέτρα προστασίας για τον μικρό του φίλο.

4. Μην παραπονιέστε όταν φοράτε εσείς ζώνη ασφαλείας (και εννοείται να τη φοράτε πάντοτε)

Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας κι εσείς και να αποφεύγετε σχόλια που δείχνουν ότι απεχθάνεστε ή δυσανασχετείτε με την ζώνη σας.

5. Να είστε σταθεροί στους κανόνες σας

Κάθε φορά που το παιδί σας βγαίνει από το κάθισμά του ή λύνει τη ζώνη του, να σταματάτε το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια, έτσι ώστε να μάθει ότι ο κανόνας τηρείται πάντοτε και είναι αδιαπραγμάτευτος.

Με πληροφορίες από το βιβλίο «Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνές» εκδόσεις Μίνωας

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να φοράνε χοντρά μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς όταν βάζουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network