5 ψυχολογικές μελέτες που χρειάζεται να γνωρίζουμε οι γονείς

Ψυχολογικές μελέτες

4. Η άσκηση βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 5.000 παιδιά έδειξε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της άσκησης και της επιτυχίας στις εξετάσεις σε γλωσσικά μαθήματα, στα μαθηματικά και στις θετικές επιστήμες.

Η καλύτερη επίδοση παρατηρήθηκε για κάθε επιπλέον 17 λεπτά άσκησης στα αγόρια και 12 λεπτά άσκησης στα κορίτσια.

«Η άσκηση δεν είναι σημαντική μόνο για τη σωματική υγεία. Υπάρχουν επιπρόσθετα οφέλη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κι όσους έχουν μια θέση στην εκπαίδευση, λένε οι ειδικοί.

5. Κίνδυνος από την έντονη μητρότητα

Πολλές μητέρες λένε ότι η φροντίδα των παιδιών μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες απ’ό,τι τους προκαλεί η δουλειά τους. Επίσης, η εμμονή με το ρόλο της μητρότητας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος κι αισθήματα ενοχής.

Πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα παραπάνω με τα πορίσματα της έρευνας ότι τα παιδιά γεμίζουν τη ζωή με χαρά και νόημα; Μπορεί να οφείλεται σε διαφορά νοοτροπίας στην ανατροφή των παιδιών. Συγκεκριμένα, η έντονη μητρότητα έχει το τίμημα της.

Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών χρησιμοποίησε ένα online ερωτηματολόγιο, ρωτώντας 181 μητέρες παιδιών κάτω των 5 ετών σχετικά με τις πεποιθήσεις για τον ρόλο τους ως μητέρες. Στις ερωτήσεις περιλαμβάνονταν:
– Το κατά πόσο θεωρούσαν ότι οι μητέρες είναι ο πιο απαραίτητος από τους δύο γονείς,
– Αν η ευτυχία των γονιών πηγάζει από τα παιδιά κι
– Αν οι γονείς θα πρέπει να θυσιάζουν τα πάντα για τις ανάγκες του παιδιού.

Συνολικά, οι γυναίκες φάνηκαν ικανοποιημένες από τη ζωή τους, αλλά είχαν μέτρια επίπεδα στρες. Ωστόσο, το 1/5 των γυναικών που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, ήταν πολύ πιο πιθανόν να επιδοκιμάσουν την αφοσίωση με πάθος στον ρόλο του γονέα. Όταν το επίπεδο της στήριξης της οικογένειας ελήφθη υπόψη, οι μητέρες που πίστευαν ότι οι γυναίκες αποτελούν τον πιο… σημαντικό από τους δύο γονείς φάνηκαν λιγότερο ικανοποιημένες από τη ζωή τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναρωτήθηκαν:
«Αφού οι γυναίκες που έχουν εμμονή με τη μητρότητα αναλαμβάνουν έναν ρόλο που συνδέεται με τόσα πολλά αρνητικά για την ψυχική υγεία αποτελέσματα, γιατί εξακολουθούν ν’αντιδρούν έτσι;»
Και κατέληξαν στο συμπέρασμα:
«Ίσως, επειδή, θεωρούν ότι θα γίνουν καλύτερες μητέρες, αν είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τη δική τους ψυχική υγεία για την ενίσχυση του γνωστικού, κοινωνικού και συναισθηματικού προφίλ των παιδιών τους».

«Στην πραγματικότητα, η εμμονή στην άσκηση του γονικού ρόλου, μπορεί να’χει τ’αντίθετο αποτέλεσμα στα παιδιά απ’αυτό που επιδιώκουν οι γονείς».

Ναι, μεγαλώστε με πάθος τα παιδιά σας, αλλά μην θυσιάζετε την ψυχική υγεία σας.

Όλ’αυτά, βέβαια, σημαίνουν, ότι επειδή η ​​προσωπικότητα των παιδιών είναι συχνά τόσο διαφορετική, ο τρόπος ανατροφής που έχει επιτυχία σ’ένα παιδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λειτουργήσει επιτυχώς και στο άλλο.

Το να είσαι γονιός, είναι απλά μια ακόμη πρόκληση!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network