5 tips για να γλιτώσετε από τη … μάχη της οδοντόβουρτσας με τα παιδιά σας

μάχη της οδοντόβουρτσας

Νομίζω όλες το έχουμε περάσει – ή το περνάμε. Τα πιο πολλά παιδιά δυσανασχετούν όταν καλούνται να πλύνουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα, κάθε μέρα. Μάλιστα συχνά, δίνουμε μια μικρή «μάχη» για να τα πείσουμε να το κάνουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται μικροένταση και έτσι να το αποφεύγουν ακόμη περισσότερο την επόμενη φορά.

Γι αυτό το λόγο, θα σας πω μερικά tips που ακολούθησα πρόσφατα με την δική μου κόρη και ευτυχώς, δούλεψαν.

5 tips για να κάνουμε το βούρτσισμα περισσότερο διασκεδαστικό για τα παιδιά μας

1. Διαλέξτε μαζί με τα παιδιά οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής της οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας, ειδικά την πρώτη φορά. Πρόσφατα, πήγα με την κόρη μου στο φαρμακείο και αφού εξήγησα στην φαρμακοποιό τί χρειαζόμαστε, πήγε να επιλέξει μόνη της ποια οδοντόβουρτσα ήθελε ανάμεσα σε συγκεκριμένες κατάλληλες επιλογές. Όταν η φαρμακοποιός την ρώτησε ποιο είναι το αγαπημένο της φρούτο, απάντησε «φ(ρ)άουλα» και έτσι, διάλεξε και την κατάλληλη οδοντόπαστα. Παρόλο που μια μικρή ποσότητα οδοντόπαστας (περίπου όσο ένα μπιζέλι) αρκεί για να πλύνει το παιδί μας τα δόντια του, είναι πολύ σημαντικό η γεύση να τού είναι ευχάριστη. Η μικρή μου χάρηκε πολύ με τα ψώνια της και ανυπομονούσε να γυρίσει στο σπίτι για να τα δοκιμάσει!

5 tips για να γλιτώσετε από τη ... μάχη της οδοντόβουρτσας με τα παιδιά σας

2. Στον νιπτήρα δυο – δυο

Όταν τα παιδιά μας είναι ακόμη μικρά, δεν μπορούν να γνωρίζουν τις κινήσεις και τον τρόπο που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να πλύνουν σωστά τα δόντια τους. Προσωπικά, πλένω τα δόντια μου μαζί με την κόρη μου. Ξεκινώ τη διαδικασία, κι εκείνη με παρακολουθεί και ακολουθεί τα βήματα. Με το να είμαστε πλάι τους τα επιβλέπουμε και τα βοηθάμε να το κάνουν σωστά, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο : με το παράδειγμά μας. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι πολλές φορές πλένω τα δόντια μου με gel φράουλας γιατί «μαμά εσύ γιατί έχεις άλλο; πάρε κι εσύ απ’ το δικό μου», αλλά, οκ, το χουμε!

3. Βουρτσίστε χρονομετρώντας

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Για να βρουν τα παιδιά διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία τους, πρέπει να τους την παρουσιάσουμε σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι. Σε αντίθεση μ’ εμάς τους μεγάλους, που ο χρόνος μας αγχώνει όλο και περισσότερο, τα παιδιά βρίσκουν φοβερά διασκεδαστικό να κάνουν κάτι και ταυτόχρονα ο χρόνος να τρέχει. Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους για περίπου 2 λεπτά. Μερικές ιδέες για να χρονομετρήσετε είναι η κλεψύδρα, το αγαπημένο του τραγούδι με διάρκεια περίπου 2 λεπτά, και φυσικά το κλασικό χρονόμετρο.

Η επιλογή οδοντόβουρτσας που έκανε η κόρη μου με την βοήθεια της φαρμακοποιού μάς έδωσε πραγματικά τα … φώτα της και μας διευκόλυνε φοβερά σε αυτό μιας και έχει ενσωματωμένο φωτάκι που ανάβει για 1 λεπτό. Έτσι, η μικρή πατάει το κουμπάκι, κι αφού ανάψει το φωτάκι πλένει για 1 λεπτό τα πάνω της δόντια. Μόλις αυτό κλείσει, το πατάει ξανά και πλένει τα κάτω. Το βρίσκει φοβερά διασκεδαστικό και κοιτά να τηρεί επακριβώς τον χρόνο που της δίνεται. Μ’ αυτό το υπέροχο κολπάκι της Light Up από την GUM, έχουμε πραγματικά σωθεί.

Εμείς διαλέξαμε την κίτρινη, αλλά βγαίνει επίσης σε μπλε, κόκκινο και ροζ!

5 tips για να γλιτώσετε από τη ... μάχη της οδοντόβουρτσας με τα παιδιά σας

4. Μιμηθείτε μαζί τον αγαπημένο τους ήρωα

Τις πιο πολλές φορές τα δύσκολα έρχονται στο δεύτερο βούρτσισμα της ημέρας, εκεί λίγο πριν τον ύπνο και την γκρίνια που πιάνει συνήθως τα παιδιά αυτές τις ώρες. Τότε, αρχίζω να την ρωτάω για τους αγαπημένους της ήρωες. Εκείνη προσπαθεί να κάνει τις φωνές τους και καταλήγουμε στο να κάνουμε γκριμάτσες στον καθρέφτη σε μια προσπάθεια, να τους μιμηθούμε.

5. Δημιουργήστε μαζί μια όμορφη ιστορία

Στα παιδιά, αρέσουν πολύ οι ιστορίες. Νιώθουν υπέροχα όταν η φαντασία σας και η φαντασία τους ενώνονται και ζείτε μαζί μια όμορφη περιπέτεια. Φτιάξτε μια ιστορία με τα παιδιά σας, ανάλογα με το τί αγαπούν και τί φαντάζονται. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια ιστορία που την έχουμε εντάξει στην βραδινή μας ρουτίνα πριν τον ύπνο. Της αρέσει πολύ να φορά τις αγαπημένες της πυτζάμες, να πηγαίνουμε στο μπάνιο, να κλείνουμε το φως και με την μαγική της οδοντόβουρτσα που φωτίζει στο σκοτάδι ( ευτυχώς γιατί δεν έβλεπα τη μύτη μου) να διώχνει όλα τα μικρά πολύχρωμα τερατάκια που κρύφτηκαν όλη τη μέρα που πέρασε μέσα στο στοματάκι της…

Γράφει η Λίνα Παπαδοπούλου

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network