6 λάθη που κάνουμε με τον σύντροφό μας και βλάπτουν τα παιδιά μας

Λάθη

Τα παιδιά σας παρακολουθούν τα πάντα.

Όταν είστε σε έναν υγιή, ευτυχισμένο γάμο, δίνετε στα παιδιά σας ένα ισχυρό παράδειγμα για ρομαντικές σχέσεις στη ζωή τους αργότερα. Το πρότυπο μιας υγιούς οικογένειας είναι ζωτικής σημασίας.

Μην επιτρέπετε να θυσιάζονται ή να επιδεινώνονται προβλήματα που έχετε στον γάμο σας. Δείχνετε, ουσιαστικά, στα παιδιά σας ότι είναι ok να τα αγνοήσουν και να βολευτούν σε λιγότερα από ό,τι αξίζουν.

Ακολουθούν έξι λάθη που κάνετε στον γάμο σας και επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά σας:

1. Υπονομεύετε τις αποφάσεις του/της συζύγου σας.

Δίνεις συγκεκριμένες οδηγίες στην κόρη σου για να κάνει τις εβδομαδιαίες δουλειές πριν βγει την Παρασκευή το βράδυ. Αλλά όταν πλησιάζει εκείνη η μέρα, ο σύζυγός σας αγνοεί τους κανόνες σας και δίνει το πράσινο φως στη έξοδό της. Προφανώς, δεν μπορείτε να συμφωνείτε σε όλα, αλλά όταν πρόκειται για κανόνες του σπιτιού, πρέπει να έχετε ένα ενωμένο μέτωπο, δηλώνει η Marni Feuerman, σύμβουλος γάμου στη Boca Raton της Φλόριντα.

“Είναι πολύ καλύτερο να τραβήξετε την σύζυγό σας λίγο πιο πέρα, να συζητήσετε ώριμα και να καταλήξετε σε έναν συμβιβασμό σχετικά με τις αποφάσεις σας. Στη συνέχεια, προσεγγίστε τα παιδιά σας, μαζί, και ενημερώστε τα για τους κανόνες.”

2. Δεν βρίσκετε χρόνο για το γάμο σας.

Πρώτα έρχεται η αγάπη, μετά έρχεται το μωρό και έρχονται έπειτα οι γονείς που βάζουν το μωρό πριν από όλα, συμπεριλαμβανομένου και του γάμου σας. Σίγουρα, τα παιδιά σας είναι σημαντικά, αλλά μην αφήσετε τη σχέση σας να μείνει εκτός λόγω των γονεϊκών καθηκόντων, είπε ο Liz Higgins, ένας θεραπευτής ζευγαριών στο Dallas.

“Όταν οι γονείς έχουν μια υγιή σχέση, τα παιδιά ευημερούν. Όταν η σχέση είναι ασταθής ή ανθυγιεινή τα παιδιά υποφέρουν συναισθηματικά και φαίνεται στην συμπεριφορά τους”, είπε. “Τα νυχτερινά ραντεβού μπορεί να είναι δύσκολο να προγραμματιστούν, αλλά θα ενισχύσουν τη σχέση σας, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμο κυμαινόμενο αποτέλεσμα που ωφελεί ολόκληρη την οικογένεια”.

3. Θεωρείτε ότι η γονεϊκότητα είναι διαγωνισμός.

Η γονική μέριμνα δεν πρέπει ποτέ να γίνει παιχνίδι επιδεξιότητας. Ο ανταγωνισμός με τον/την σύζυγό σας για την αγάπη των παιδιών σας – ποιος είναι ο καλύτερος/διασκεδαστικός γονέας – είναι μια χαμένη πρόταση για εσάς και τα παιδιά σας, είπε η Deborah Mecklinger, σύμβουλος γάμου στο Τορόντο του Οντάριο. «Η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τον άλλο γονέα είτε εξαγοράζοντας την αγάπη των παιδιών είτε λυγίζοντας ή παραβιάζοντας τους κανόνες, θα επηρεάσει αρνητικά όλη την οικογένεια», είπε. «Η δημιουργία αντιπαλότητας και η χειραγώγηση για να κερδίσετε την ευχαρίστηση των παιδιών θα σας κάνει όλους να αισθάνονται άγχος, ανασφάλεια και σύγχυση».

4. Δεν δείχνετε στοργή στον/στην σύζυγό σας.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε μπροστά στα παιδιά. Αλλά ταυτόχρονα, μην αποφεύγετε να αγαπάτε φανερά το σύζυγό σας, είπε ο Feuerman. Αυτές οι στιγμές που δείχνετε στοργή θα ενσταλάξουν μια αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά σας. “Η αγάπη και η στοργή τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Δώστε τους ένα καλό παράδειγμα.”

5. Δεν τσακώνεστε ποτέ.

Με την πρώτη ανάγνωση, μπορεί να φαίνεται λίγο λανθασμένος. Η αλήθεια είναι ότι είναι πραγματικά υγιές να τσακωνόμαστε και, ανάλογα με το πώς χειρίζεστε τα επιχειρήματα, τα παιδιά σας θα επωφεληθούν με το να σας παρακολουθούν, ανέφερε ο Higgins. “Προφανώς, η λεκτική ή σωματική κακοποίηση δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται μπροστά στα παιδιά (ή και μακριά από αυτά), αλλά μια μικρή υγιής λεκτική μάχη δεν είναι τόσο κακή”, είπε. «Αφαιρεί τα βιαστικά συμπεράσματα και τις λανθασμένες υποθέσεις. Δεν αφήνει απορίες και ασάφειες. Και αργότερα, αφαιρεί την προσδοκία στις δικές τους σχέσεις ενηλίκων – ότι τα υγιή ζευγάρια δεν τσακώνονται».

Όπως εξήγησε ο Higgins, η επιχειρηματολογία μπροστά στα παιδιά σας, σας δίνει την ευκαιρία να τους δείξετε ότι οι ενήλικες μπορούν να έχουν διαφωνίες και διαφορές, αλλά να παραμείνουν μια ευτυχισμένη και ασφαλή ομάδα. Και όταν επιλύετε το επιχείρημά σας με έναν υγιή τρόπο, μαθαίνουν πώς να διορθώνουν και να επιλύουν τις συγκρούσεις.

“Ουσιαστικά, όταν τα ζευγάρια μπορούν να μάθουν πώς να «τσακώνονται σωστά», τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά τους», εξήγησε.

6. Περιφρονείτε το/την σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά σας.

Τα παιδιά σας πραγματικά δεν θέλουν να ακούσουν τα παράπονά σας για τις κακές συνήθειες καθαριότητας του/της συζύγου σας όταν επιστρέφουν απ’το σχολείο. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να “αναμεταδώσετε” τα παράπονά σας, κλείστε ραντεβού με έναν σύμβουλο. Ή τηλεφωνήστε σ’έναν έμπιστο φίλο. Το να μιλάτε άσχημα για τον/την σύζυγό σας ή, χειρότερα, να προσπαθείτε να στρέψετε το παιδί σας εναντίον του/της, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε η Feuerman.

“Μπορεί να μην έχουν τις δεξιότητες ή την ωριμότητα να σας πουν πως νιώθουν. Δεν θέλουν, όμως, να σας ακούν να μιλάτε άσχημα για τον άνθρωπό σας. Τα κάνετε να νιώθουν πολύ άβολα μέσα τους. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας, αν είστε δυσαρεστημένοι/ες στο γάμο, θα πρέπει να μιλήσετε μ’έναν επαγγελματία. Όχι με τα παιδιά σας”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network