8 οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η ρουτίνα πριν τον ύπνο

ρουτίνα πριν τον ύπνο

Οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν πιο ασφαλή.

Επίσης έχουν και άλλα οφέλη, όπως το να βοηθούν τα παιδιά να συνεργάζονται και να μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα.

Αν υποθέσουμε ότι το παιδί θα ξυπνήσει στις 7 το πρωί, συνεχίζει να χρειάζεται 10 ώρες ύπνου, οπότε τα φώτα χρειάζεται να σβήσουν μέχρι της 8:30 μμ, ώστε να του δοθεί μισή ώρα για
να το πάρει ο ύπνος. Χρησιμοποίησε αυτό το μισάωρο μεταξύ 8 με 8:30μμ, ώστε να συνδεθείς μαζί του. Διάβασέ του μία ιστορία – Ναι ακόμα και αν ξέρει να διαβάζει! Είναι συνδετικό, καλό για την διανοητική του ανάπτυξη και πιο ξεκούραστο για αυτόν, από το να διαβάζει μόνος του.

Ξάπλωσε στο κρεβάτι μαζί του και μιλήστε για την ημέρα του.

Χουχουλιάστε μαζί, τραγουδήστε ένα τραγουδάκι, πείτε την προσευχή, αν αυτό είναι μέρος της παράδοσής σας και καθίστε λίγα ακόμα λεπτά αφού κλείσουν τα φώτα.

Όπως συνήθιζε να λέει ο Ραβίνος Sandy Sasso, τότε είναι που βλέπετε τις ψυχές των παιδιών σας.

Τα καλά νέα ως προς την ρουτίνα ύπνου είναι τα εξής:

1. Έχετε ώρα να συνδεθείτε με το καθένα από τα παιδιά σας ξεχωριστά, την οποία τα παιδιά περιμένουν.

Αυτό παραμένει σημαντικό όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, γιατί δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναφέρει δύσκολα ζητήματα και να αισθανθεί ότι ακούγεται.

2. Κάθε παιδί αισθάνεται τη σιγουριά μιας ασφαλούς προβλεπόμενης ρουτίνας κατά την ώρα του ύπνου, η οποία όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, σχετίζεται με καλύτερο ύπνο για όλη την οικογένεια, όπως και με πιο χαρούμενα, πιο ασφαλή παιδιά.

3. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται: να κάνουν μπάνιο μόνα τους, να πλένουν τα δόντια τους, γιατί εσύ θα τα έχεις βοηθήσει να εξελίξουν αυτή τη συνήθεια.

4. Το μάζεμα μίας σχολικής τσάντας και η τακτοποίηση των ρούχων, κάνει τα παιδιά πιο ικανά και ανεξάρτητα, καθώς τα μαθαίνεις να σκέφτονται για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι ανεκτίμητο και όχι μόνο γιατί καθιστά πιο ήρεμα τα πρωινά. Αλλά και γιατί τους επιτρέπει να έχουν χρόνο ξαφνικά να θυμηθούν πράγματα που έχουν ξεχάσει – ότι αύριο πρέπει να έχουν μία αλλαξιά μαζί τους, γιατί η τάξη θα ζωγραφίσει μια τοιχογραφία ή ότι έχουν ξεχάσει να κάνουν την σχολική τους εργασία. (Φυσικά αν αυτά τα θυμούνται συχνά κατά την ώρα του ύπνου, είναι ένδειξη ότι απαιτείται προσοχή στην ρουτίνα μετά το σχολείο).

5. Το να έχουν μία ρουτίνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε κάνει να μην φαίνεσαι ο κακός αστυνόμος της ώρας του ύπνου. Είναι απλά το πρόγραμμα.

6. Η ύπαρξη μίας προκαθορισμένης ώρας ύπνου για τα μικρότερα παιδιά, τα βοηθά, όταν γίνουν έφηβοι, να σκέφτονται πόσο χρόνο ύπνου χρειάζονται, ώστε να προσέχουν καλύτερα το σώμα τους. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να ξεκουράζονται περισσότερο.

7. Σου δίνεται η δυνατότητα να προσέχεις το κάθε παιδί ξεχωριστά, το οποίο πραγματικά σε βοηθά αν ήσασταν μακριά ο ένας από τον άλλο όλη μέρα. Έχεις περισσότερες ευκαιρίες να ακούσεις τί τα απασχολεί. Και εδραιώνεις Ιδιαίτερη ώρα για το μεγαλύτερο παιδί, πράγμα που σε κρατά σε σύνδεση μαζί του τη στιγμή που οδεύει προς την εφηβεία– και τα θέματα με συνομηλίκους μπορεί να δυσκολεύουν τη μεταξύ σας σχέση, ακόμα κι αν χρειάζεται απελπισμένα να παραμείνει δεμένος μαζί σου.

8. Η ρουτίνα του ύπνου που επικεντρώνεται στο μπάνιο και το διάβασμα ηρεμούν τα παιδιά και τους επιτρέπει να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα, ώστε να μην στριφογυρνάνε στο κρεβάτι. (Πολλά παιδιά λένε ότι δεν είναι κουρασμένα, ακόμα κι αν είναι πραγματικά καταβεβλημένα) .

Μία ρουτίνα ύπνου που επιτρέπει στο παιδί να μείνει ξύπνιο παραπάνω επειδή διαβάζει, εισάγει τη συνήθεια του διαβάσματος. Αν βρίσκεται κοντά κάποιο κομπιούτερ, τα περισσότερα παιδιά δεν διαβάζουν. Όμως τα κομπιούτερ και η τηλεόραση καταστέλλουν την μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου, οπότε τα παιδιά σίγουρα δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο.

Το διάβασμα χαλαρώνει τα παιδιά, επιτρέπει την μελατονίνη να πλημμυρίσει τα σώματά τους (σιγουρέψου ότι τα φώτα δεν είναι πολύ δυνατά) και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί το IQ των παιδιών και οι βαθμοί του σχολείου.

Δώσε χρόνο στην νέα ρουτίνα για έναν- δυο μήνες και τότε θα μπορείς να απολαμβάνεις πρωινά όπου όλοι βγαίνουν από την πόρτα ειρηνικά. Θα εκπλαγείς για το πόσο πιο εύκολα θα λειτουργούν
όλα.

Πηγή: www.ahaparenting.com (απόσπασμα). Μετάφραση Άννα Παπρά. Το διαβάσαμε, εδώ

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network