Akouson : υπευθυνότητα και φροντίδα για παιδιά με προβλήματα ακοής

Akouson : υπευθυνότητα και φροντίδα για παιδιά με προβλήματα ακοής

Αν και ως μαμάδες νομίζουμε ότι η βαρηκοΐα πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους, έχουμε όλες ζήσει στο περιβάλλον μας μικρά παιδιά ή ακόμα και νεογέννητα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Μιλώντας με τις άλλες μητέρες αλλά και κατά καιρούς με γιατρούς όπου πηγαίνουμε τα παιδιά μας για τυπικές ή μη εξετάσεις, ξέρουμε πια,  πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί άμεσα μια λύση καθώς η απώλεια ακοής σε αυτές τις μικρές ηλικίες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενός παιδιού.

Όπως στα περισσότερα ζητήματα υγείας, έτσι και με την βαρηκοΐα, το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση και φυσικά η άμεση δράση των γονιών ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την πάθηση, αφού ακόμα και η καθυστέρηση λίγων μηνών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σ’ ένα μικρό παιδάκι ή σε ένα μωρό.

Άρα δεν τίθεται συζήτηση ότι ο συστηματικός έλεγχος κρίνεται ζωτικής σημασίας για τα παιδιά μας.

Τα νεογέννητα από την πρώτη μέρα που έρχονται στον κόσμο, ευτυχώς, εξετάζονται στο μαιευτήριο, για τυχόν συγγενής (εκ γενετής) ή κληρονομική βαρηκοΐα. Επίσης αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως σύμφωνα με έρευνες περισσότερα από το 95% των νεογέννητων που γεννιούνται κουφά έχουν γονείς με φυσιολογική ακοή.

Επομένως το ότι εμείς ως γονείς δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα δεν αποτελεί εγγύηση και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να εμπιστευτούμε την εξέταση από τον εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο/ ακοολόγο πριν βγάλουμε μόνοι μας συμπεράσματα. Επιπλέον καλό είναι να θυμόμαστε ότι η απώλεια ακοής δεν είναι ορατή και τα περισσότερα νεογέννητα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει πως η δική μας παρατήρηση δεν έχει καμία αξία, παρά μόνο αυτή ενός ειδικού.

Επειδή πολλοί γονείς φοβόμαστε μήπως τα μωρά μας πονέσουν ή γενικά υποφέρουν κατά την εξέταση, ας ησυχάσουμε. Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι ασφαλής, ανώδυνος και σύντομος. Διαρκεί δηλαδή μόνο 10 λεπτά και το μικρό μας δεν θα περάσει καμία ταλαιπωρία.

Μιλώντας τώρα για μεγαλύτερα παιδάκια, είναι καλό να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν επίκτητη βαρηκοΐα που μπορεί να προκύψει μετά από κάποιο τραύμα ή κάποια μόλυνση του αυτιού.

Πολλές μητέρες έχουν απευθυνθεί στην akouson, ύστερα από έρευνα που οφείλει να κάνει κάθε μαμά. Την προτιμούν γιατί διαθέτει μία ομάδα άρτια καταρτισμένων ακοοπροθετιστών με βαθιά γνώση της ακοολογίας καθώς και μια ολοκληρωμένη σειρά βοηθημάτων ακοής που κατηγοριοποιούνται ως κορυφαία στην κλάση τους παγκοσμίως.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον έλεγχο ακοής στα νεογέννητα και εδώ για τις επικοινωνιακές ικανότητες που θα πρέπει να έχει το παιδί σας βάσει της ηλικίας του.

Ευτυχώς ζούμε σε μια εποχή όπου όλα αντιμετωπίζονται αρκεί να έχουμε τη δυνατότητα μιας έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης και σωστής συμβουλευτικής από ανθρώπους που ξέρουν να φροντίζουν εμάς και τα παιδιά μας.

INFO: Στοιχεία επικοινωνίας κεντρικού καταστήματος της akouson: Διεύθυνση: Ακαδημίας 34, Αθήνα | Τηλ: 211 10.54.444 | Email: info@akouson.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network