Ανεπιθύμητες ενέργειες από εμβολιασμό με Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

Η πρώτη μεγάλη ανάλυση του αμερικανικού CDC στις ΗΠΑ, όπου ήδη έχουν χορηγηθεί 8,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech προκάλεσε ως επί το πλείστον ήπιες παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Τα στοιχεία έδειξαν ότι μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ορισμένα παιδιά ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και άλλες αντιδράσεις, όπως κόπωση και πονοκέφαλος.

Το CDC είπε ότι έλαβε επίσης αναφορές για 11 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που είχαν λάβει το εμβόλιο. Από αυτά τα 7 είχαν ήδη αναρρώσει και τα 4 ανέρρωσαν τη στιγμή της αναφοράς.

Το Αμερικανικό Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS) έλαβε 4.249 αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών, εκ των οποίων το 97,6% δεν ήταν σοβαρές, σημείωσε το CDC.

Οι υποθέσεις καταγράφηκαν στο VAERS και στο v-safe (ένα σύστημα επιτήρησης που λειτουργεί σε εθελοντική βάση μέσω smartphone) μεταξύ 3 Νοεμβρίου και 19 Δεκεμβρίου. Έως εκείνη την ημερομηνία περίπου 8,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer είχαν χορηγηθεί σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών στα τέλη Οκτωβρίου και είναι το μοναδικό εμβόλιο που επιτρέπεται σε αυτές τις ηλικίες.

Εν τω μεταξύ μια άλλη μελέτη του CDC έδειξε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ήταν 92% αποτελεσματικές κατά των λοιμώξεων από κορoνοϊό σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η μελέτη διενεργήθηκε την περίοδο που κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα.

Γεώργιος Τσόλας, Παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network