Η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να μειώσει το άγχος στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό

Οικογένειες παιδιών με αυτισμό

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς επέδρασε στις οικογένειες παιδιών με αυτισμό η απόκτηση ενός σκύλου.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι τα σκυλιά μειώνουν το άγχος και προσφέρουν πολλά οφέλη στις οικογένειες των παιδιών με αυτισμό. Τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν σημαντικά. Επίσης, υπήρχαν λιγότερες δυσλειτουργικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιών και παιδιού δυόμισι χρόνια μετά την απόκτηση του τριχωτού φίλου τους.

Ο Daniel Mills, του Πανεπιστημίου Lincoln (Αγγλία) που ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε:
«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα εκπαιδευμένα ζώα βοήθειας μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Η συγκεκριμένη μελέτη, όμως, είναι μία απ’τις πρώτες που εξέτασε την επίδραση κατοικίδιων σκύλων κι όχι ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων βοήθειας. Αναλυτικότερα, εξέτασε πώς η απόκτηση ενός σκύλου μπορεί να βελτιώσει τη ζωή αυτών που πλήττονται ευρύτερα απ’τον αυτισμό. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία ολόκληρης της οικογένειας”.

Οι ερευνητές εξέτασαν 22 οικογένειες παιδιών με αυτισμό που απέκτησαν σκύλο και 15 οικογένειες παιδιών με αυτισμό χωρίς κατοικίδια ζώα.

Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μετά, οι γονείς και στις δύο ομάδες εμφάνιζαν λιγότερο άγχος. Ο αντίκτυπος, όμως, ήταν πιο έντονος στις οικογένειες που είχαν σκύλους. Το 20% αυτών των γονιών, απ’το “κλινικά υψηλό” άγχος που’χαν πριν την μελέτη, είχε φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα μετά. Επιπλέον, η μείωση των δυσλειτουργικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους, σημειώθηκε μόνο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Ο Steven Feldman, εκτελεστικός διευθυντής του Human Animal Bond Research Initiative Foundation, το οποίο βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας δήλωσε:

“Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό μπορεί να αισθάνονται αυξημένο άγχος και στρες. Τώρα, όμως, έχουμε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις σε ζητήματα ποιότητας ζωής. Οι οικογένειες με αυτιστικό παιδί πρέπει να θεωρούν την απόκτηση ενός σκύλου, ως έναν τρόπο βελτίωσης της αρμονίας της οικογένειας».

Επιμέλεια: Έλενα Θάνου

Περισσότερα άρθρα για τον αυτισμό, εδώ.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network