Άρρωστο παιδί – Μην βιάζεστε να επιστρέψει σε δραστηριότητες. Ίσως να μην έχει αναρρώσει πλήρως

Άρρωστο παιδί - Μην βιάζεστε να επιστρέψει σε δραστηριότητες. Ίσως να μην έχει αναρρώσει πλήρως

Πότε επιστρέφει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του;

Πολύ συχνά βιαζόμαστε να επιστρέψει το άρρωστο παιδί στις δραστηριότητές του και τους φίλους του, με αποτέλεσμα να μην έχει αναρρώσει πλήρως, να υποτροπιάζει ή να μεταδίδει την ίωση και σε άλλα παιδιά. Πολλές ιώσεις δε, ακολουθούν διφασική πορεία πυρετού.

Οπότε, πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα παιδί με ίωση πρέπει να έχει τουλάχιστον 24-48 ώρες χωρίς κανένα σύμπτωμα ώστε να βγει από το σπίτι του (στον COVID-19 τροποποιούνται περαιτέρω οι οδηγίες λόγω και της καραντίνας).

Η καταγραφή των συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, διάρροιες κτλ) γίνεται με 24ωρα κι όχι με ημερολογιακές ημέρες. Δηλαδή, αν ένα παιδί ξεκινήσει πυρετό σήμερα στις 1:00 το μεσημέρι, ολοκληρώνει το 1ο 24ωρο πυρετού αύριο μεσημέρι 1:00μμ. Αντίστοιχα, η παύση των συμπτωμάτων αξιολογείται με 24ωρα.

Δηλαδή, το παιδί που έκανε τελευταίο πυρετό σήμερα το απόγευμα … αύριο πρωί δεν πάει σχολείο. Το παιδί που ναι μεν είναι απύρετο 24ωρες αλλά συνεχίζει να βήχει έντονα … πάλι δεν πάει σχολείο. Ούτε φυσικά σε άλλες δραστηριότητες όπως άθλημα, χόμπυ, παιδικά πάρτυ, παιδική χαρά, επίσκεψη σε φίλους κτλ.

Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο πάσχον παιδί να αναρρώσει καλά, να επανέλθει πλήρως το ανοσοποιητικό του, διότι είναι πιο επιρρεπές σε επόμενες ιώσεις και συνήθως με πιο βαριά πορεία. Επίσης, προστατεύσουμε από νόσηση και τα υπόλοιπα παιδιά.

(ΥΓ: οι οδηγίες ισχύουν όλο τον χρόνο….και καλοκαίρι!)

Νικολίτσα Κ. Κουτρουμάνη, MD, MSc, PhD – Παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network