«Άσε την πληγή ανοιχτή να αναπνέει» & άλλοι μύθοι γύρω από τους μικροτραυματισμούς των παιδιών

Άσε την πληγή ανοιχτή

«Άσε την πληγή ανοιχτή να αναπνέει», «το θαλασσινό νερό θεραπεύει τις πληγές», «θα θρέψει μόνο του» και άλλα πολλά… Σας θυμίζουν κάτι; Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους μύθους με τους οποίους μεγαλώσαμε. Όλοι τους έχουμε ακούσει κατά καιρούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Με δεδομένο ότι οι μικροτραυματισμοί των παιδιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ως γονείς καλούμαστε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε σωστά και με ασφάλεια μικρές πληγές, εκδορές ή κοψίματα, αναζητήσαμε την αλήθεια πίσω από τους παραπάνω μύθους προκειμένου να φροντίσουμε τα χτυπήματα των παιδιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μύθος νούμερο 1 

«Άσε την πληγή ανοιχτή να αναπνέει» 

Ένας μύθος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας ήξεραν και ξέρουν πολλά. Δεν είναι, όμως, σωστά ή αποτελεσματικά όλα όσα έχουν «περάσει» με τα χρόνια από γενιά σε γενιά. Πολλοί προτιμούν ακόμη και σήμερα να αφήσουν τον αέρα να φροντίσει φυσικά γα την επούλωση μιας πληγής. Είστε ένας από αυτούς; Τότε, ξανασκεφτείτε το.

Τι πραγματικά ισχύει

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η Ξηρή Επούλωση Τραυμάτων, όχι μόνο δεν είναι βοηθητική αλλά αφήνει το τραύμα εκτεθειμένο στον αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται κρούστα -το λεγόμενο κάκαδο- και το τραύμα να αφυδατώνεται και να μην έχει ελαστικότητα πράγμα που πολλές φορές οδηγεί στο να ξανανοίξει η πληγή. Αντιθέτως, η Υγρή Επούλωση Τραυμάτων, μέσω αλοιφών και ειδικών επιθεμάτων δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες υγρασίας, αντικαθιστώντας την δημιουργία κρούστας κι εξασφαλίζοντας το βέλτιστο μικροπεριβάλλον για την ταχύτερη και καλύτερη επούλωση των πληγών. Η Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast είναι μια ιδανική επιλογή για όλη την οικογένεια μιας και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ που αφήνει την πληγή να «αναπνέει», την ενυδατώνει με πανθενόλη και γλυκερίνη, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του δέρματος.

«Άσε την πληγή ανοιχτή να αναπνέει» & άλλοι μύθοι γύρω από τους μικροτραυματισμούς των παιδιών

Μύθος νούμερο 2

«Το θαλασσινό νερό προάγει τη διαδικασία επούλωσης»

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς το, «θα ψήσει την πληγή το αλάτι», ή «το νερό της θάλασσας έχει ιώδιο και θεραπεύει τις πληγές». Σωστά; Λάθος.

Τι πραγματικά ισχύει

Είτε είναι θαλασσινό νερό, νερό πισίνας με χλώριο ή λίμνης, κρατήστε την πληγή μακριά από το νερό. Η επαφή της πληγής με το νερό έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο της επιδερμίδας και την καθυστέρηση της επούλωσης της πληγής. Η τακτική αυτή, επίσης, είναι πιθανόν να μολύνει την πληγή μέσω μικροοργανισμών ή βακτηρίων.

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια Κρέμα Επούλωσης Πληγών έτσι ώστε να δημιουργήσετε ένα υγρό περιβάλλον επούλωσης και τις ιδανικές συνθήκες για να ανανεωθεί το δέρμα. Έτσι, βοηθάμε την πληγή να επουλωθεί χωρίς κάκαδο (που περιορίζει τη δημιουργία νέου ιστού) και η πιθανότητα δημιουργίας ουλής μειώνεται. Ποιος θέλει να βλέπει στο παιδί του μια ουλή που να θυμίζει σε όλους ακόμη και μετά από χρόνια πού ήταν η πληγή του και πώς προκλήθηκε;

Μύθος νούμερο 3

«Τα επιθέματα είναι πιθανό να βοηθούν στην αναπαραγωγή μικροβίων»

Ένας ακόμη κοινός μύθος είναι ότι τα βακτήρια αναπαράγονται κάτω από ένα επίθεμα πληγών.

Τι πραγματικά ισχύει

Για την ακρίβεια, ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Η πρώτη προτεραιότητα της φροντίδας τραυμάτων θα πρέπει πάντα να είναι ο καθαρισμός της πληγής ώστε να αποφύγουμε πιθανά μικρόβια και στη συνέχεια η προστασία της. Η χρήση του σωστού επιθέματος για την κάλυψη μιας πληγής, αφού πρώτα έχει καθαριστεί σωστά, θα την προστατεύσει από εξωτερικούς παράγοντες όπως ακαθαρσίες και βακτήρια που σε μία ανοιχτή κι ακάλυπτη πληγή είναι εύκολο να εισέλθουν και θα μειώσει το ρίσκο πιθανής μόλυνσης.

Το να επιταχύνουμε την διαδικασία επούλωσης είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που ως γονείς πρέπει να φροντίσουμε. Η Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast κάνει την διαδικασία της φροντίδας πολύ εύκολη για όλους μας και πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το παιδί. Σχηματίζοντας μια προστατευτική μεμβράνη στην πληγή, αποτρέπει τη μόλυνση του τραύματος και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης έως και δύο φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με την ξηρή επούλωση ή την εντελώς απεριποίητη πληγή.

«Άσε την πληγή ανοιχτή να αναπνέει» & άλλοι μύθοι γύρω από τους μικροτραυματισμούς των παιδιών

Η Κρέμα Επούλωσης Πληγών Hansaplast είναι ιδιαίτερα φιλική προς την επιδερμίδα των παιδιών και κατάλληλη ακόμη και για χρήση σε βρέφη. Δεν περιέχει αρώματα, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και ζωικά παράγωγα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ακόμη και σε ευαίσθητες επιδερμίδες.

Ως γονείς ξέρουμε καλά ότι δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε τις πτώσεις, τα χτυπήματα και τις μικρές πληγές. Θα έλεγα ότι είναι αδύνατον. Επομένως, ας κάνουμε αυτό που μπορούμε. Ας είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται και ας το διδάξουμε αυτό και στα παιδιά μας. Ας τους διδάξουμε την πρόληψη αλλά και την σωστή φροντίδα. Ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε ένα εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στην τσάντα της βόλτας.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network