Δύο παιδιά με συμπτώματα της νόσου Kawasaki σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Συναγερμός έχει σημάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για δυο παιδιά που νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου Kawasaki.

Όπως έκανε γνωστό σήμερα ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης “είχαμε ένα τυπικό περιστατικό Καβασάκι το οποίο είχε αρκετά στοιχεία όπως έντονη φλεγμονή κτλ”.

Νωρίτερα σήμερα, θετικό στη νόσο Kawasaki εντοπίστηκε παιδί και στο νοσοκομείο “Αττικόν”.

Καθησυχαστικός προς τους γονείς

”Περιστατικά Kawasaki έχουμε στην Ελλάδα” είπε ο καθηγητής.

Μάλιστα επισήμανε ότι “ήταν αρνητικό για τον Covid-19”, αλλά ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορούμε να πούμε κάτι πέραν του ότι συσχετίζεται χρονικά.Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο” είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: “Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά”.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η νόσος Καβασάκι δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορονοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός, δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον”. Σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι “κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα.

Είναι γενικά τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Kawasaki. Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία, ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ανευρύσματα στεφανιαία αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό” τόνισε ο κ. Ροηλίδης.

Δείτε το βίντεο με τον καθηγητή Ροηλίδη στο thetoc.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network