Ένα πολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί το πιάτο της σωστής διατροφής

υγιεινή διατροφή των παιδιών

Η υγιεινή διατροφή των παιδιών είναι μια από τις πλέον βασικές προτεραιότητες για τους σύχρονους γονείς – και δικαίως. Ως γονείς ξέρουμε καλά ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και ευεξία των παιδιών μας. Έτσι, προσπαθούμε από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλοι ξέρουμε ότι στην παιδική ηλικία εδραιώνονται πολλές διατροφικές συνήθειες που μας ακολουθούν μέχρι την ενήλικη ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν και να χτίσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής από νωρίς.

Είναι γεγονός ότι μερικές φορές τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν και περνάνε πια στην παιδική ηλικία. «Δεν τρώει πράσινα», «δεν τρώει φρούτα», «δεν δοκιμάζει νέες γεύσεις», «τρώει λίγο», «έχει διατροφική νεοφοβία» και άλλα πολλά ακούμε ή συζητάμε καθημερινά πολλοί από εμάς. Υπάρχουν βέβαια και τα δικά μας… θέματα. «Τρώει αρκετά;», «έκανα τους σωστούς συνδυασμούς για ένα πλήρες γεύμα;» «έχω προσφέρει την σωστή μερίδα;».

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ανακαλύπτουμε μόνοι μας σε αυτό το ταξίδι της γονεϊκότητας, τόσα πράγματα που δεν είχαν manual και υποστήριξη και βαδίσαμε τόσες φορές στα τυφλά. Ευτυχώς όμως, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει υλικό, υπάρχουν κατευθύνσεις, συμβουλές και βοήθεια.

Μια εξαιρετικά βοηθητική ενέργεια τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά είναι αυτή του προγράμματος Nestle Παιδιά όλο υγεία με την επιστημονική επιμέλεια της ομάδας διατροφολόγων MedNutrition.

Ας τη δούμε μαζί λίγο πιο αναλυτικά:

Ένα πολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί το πιάτο της σωστής διατροφής

Το εκπαιδευτικό αυτό sous plat είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει με απλό και εύκολο τρόπο να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί το πιάτο της σωστής διατροφής αλλά και να λύσετε πρακτικά και γρήγορα μερικές απορίες σας.

Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το συγκεκριμένο sous plat είναι από 6 έως 12 ετών και είναι χρήσιμο εργαλείο για κάθε γονέα. Μέσω του sous plat μπορείτε να δείξετε στα παιδιά τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο τη σημασία της μερίδας αλλά και της ποικιλίας τροφίμων. Το διατροφικό πιάτο παρουσιάζει με όμορφο τρόπο το πως θα πρέπει να κατανέμονται τα θρεπτικά συστατικά μέσα σε αυτό και τι πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα πλήρες γεύμα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο αριστερό μέρος της εικόνας, περιλαμβάνεται ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο: ο δείκτης κορεσμού. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εξηγήσετε στα παιδιά το αίσθημα του κορεσμού, πόσο δηλαδή χορταίνουν από το φαγητό τους, αλλά και να αξιολογήσετε κι εσείς οι ίδιοι εάν πράγματι τρώνε περισσότερο ή λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Έχετε κι εσείς συχνά αυτό το άγχος, έτσι δεν είναι;

Ο δείκτης κορεσμού προτείνει στο παιδί ένα σημείο (5 ή 6) στο οποίο είναι σημαντικό να σταματά να τρώει, προκειμένου να μην καταναλώνει παραπάνω τροφή από αυτή που τελικά χρειάζεται. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να «ακούει» και να σέβεται το σώμα τους και τις ανάγκες του κι εμείς αποφεύγουμε τις φράσεις που λέγανε οι δικές μας μαμάδες, «άδειασε το πιάτο σου», «τίποτα δεν έφαγες» που όσο κι αν τις έχουμε εξορίσει, ξεπηδάνε αυθόρμητα κάποιες φορές λόγω… άγχους!

Τέλος, στα δεξιά του sous plat βλέπουμε 6 χρήσιμα tips για όλη την οικογένεια. Ξεχωρίζουμε το πιο σημαντικό -για εμάς-:

«Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους στο τραπέζι τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες».

Ως γονείς παίζουμε καθοριστικό ρόλο στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. Σ’ αυτή την ηλικία έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία· να διδάξουμε στα παιδιά υγιεινές συνήθειες που θα ακολουθούν σε όλη την μετέπειτα ζωή τους. Ο καλύτερος τρόπος, είναι πάντα το παράδειγμά μας. Τα παιδιά μάς μιμούνται καθημερινά.

Εκτυπώστε το sous plat και θα εκπλαγείτε κι εσείς οι ίδιοι από το πόσο βοηθητικό θα φανεί σε σας και πόσο θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Στρώστε όλοι μαζί το τραπέζι. Εμπλέξτε τα στην διαδικασία μαγειρέματος. Η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων τα βοηθά να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής τους και αυξάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – κι αυτός είναι ο στόχος μας.

Κάντε μια καλή αρχή όλοι μαζί και θέστε τις βάσεις για να κάνετε αυτό που όλοι μας έχουμε στόχο ως γονείς. Να μεγαλώσουμε παιδιά όλο υγεία!

*Sponsored by Nestlé 

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network