Γάλα αμυγδάλου: Είναι κατάλληλο για τα παιδιά;

Γάλα αμυγδάλου: Είναι κατάλληλο για τα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν το γάλα αμυγδάλου όχι απαραίτητα γιατί είναι χορτοφάγοι ή έχουν κάποια δυσανεξία αλλά γιατί το θεωρούν μια πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή.

Κάποιοι λοιπόν αναρωτιούνται αν θα ήταν καλό να δώσουν και στα παιδιά τους γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό.

Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι στην πραγματικότητα γάλα αλλά ένα φυτικό ρόφημα που μοιάζει οπτικά με το γάλα.

Έχει λιγότερες θερμίδες και λίπη από το αγελαδινό, συγχρόνως όμως έχει λιγότερη πρωτεΐνη, ενώ μετά από επεξεργασία η περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνες B μπορεί να είναι ανάλογη εκείνης του αγελαδινού γάλακτος, χωρίς όμως να είναι γνωστή η βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή το ποσοστό που απορροφάται τελικά από τον οργανισμό.

Το γάλα αμυγδάλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί τα πρώτα δύο χρόνια ζωής αντί για μητρικό ή για formula.

Μετά τα δύο χρόνια, επειδή παραμένει ανεπαρκής πηγή πρωτεΐνης , ασβεστίου και βιταμίνης D, δίνεται μόνο όπου υπάρχει ένδειξη και με διαιτολογική παρακολούθηση.

Για μεγαλύτερα παιδιά που επιθυμούν να πίνουν γάλα αμυγδάλου, μπορούν να το προσθέσουν στη διατροφή τους ως ένα ρόφημα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά αλλά όχι ως υποκατάστατο του γάλατος.

Υπάρχει και μία ακόμη ενδιαφέρουσα παράμετρος για εκείνους που επιλέγουν το γάλα αμυγδάλου ως πιο φιλικό για τα ζώα και το περιβάλλον.

Η πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτηση του που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια υπερεντατική καλλιέργεια αμυγδαλιών σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Guardian, πολλοί μελισσοκόμοι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ επιλέγουν αντί για παραγωγή μελιού-κεριού να “νοικιάζουν” τις κυψέλες με τις μέλισσες μεταφέροντας τες στους απέραντους αμυδγαλεώνες, για να γίνει η επικονίαση των ανθών αμυγδάλου. Εκεί , ένα μεγάλο ποσοστό των μελισσών πεθαίνουν από διάφορες αιτίες-”σαν να στέλνεις τις μέλισσες στον πόλεμο”- όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο.

Ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς πρέπει να σταθμήσουμε προσεκτικά τις διαιτητικές επιλογές μας χωρίς να παρασυρόμαστε άκριτα από κάθε διατροφική “μόδα” .

Τατιάνα Σπίγγου, Παιδίατρος

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network