Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αφήσουμε ένα παιδί μόνο στο σπίτι;

παιδί μόνο στο σπίτι

Υπάρχει “κατάλληλη” ηλικία για να αφήσουμε το παιδί μόνο στο σπίτι ;

Κι αν ναι, ποια είναι αυτή;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα έξι του χρόνια ένα παιδί συνήθως διαθέτει την ικανότητα να μείνει για λίγα λεπτά μόνο του στο σπίτι. Όσα δηλαδή χρειαζόμαστε για να “πεταχτούμε” στο φούρνο, το μανάβη ή το περίπτερο. Όπως, όμως, ισχύει σε κάθε περίπτωση, η χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό, εξαρτάται περισσότερο από την ωριμότητα του παιδιού και κάποια “μαθήματα” που του έχουμε δώσει, παρά από την ηλικία του.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, κάνει τις πρώτες κινήσεις ανεξαρτησίας. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και το να ανοίγει την εξώπορτα και να απαντάει στο τηλέφωνο. Λίγο αργότερα να μάθει να καλεί έναν τηλεφωνικό αριθμό, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα μνήμης ή ανάκλησης του τηλεφώνου μας. Και κάθε βήμα που κάνει για να μπορεί να είναι πιο αυτόνομο και να αυτοεξυπηρετείται, μας φέρνει πιο κοντά στο να μπορούμε να το εμπιστευτούμε να μείνει για λίγη ώρα το παιδί μόνο στο σπίτι.

σπίτιΑυτονόητο είναι ότι προηγουμένως θα εξασφαλίσουμε ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε το παιδί να είναι ασφαλές και να μην αισθανθεί φόβο από την απουσία μας. Προτού αφήσουμε το παιδί μόνο στο σπίτι, έστω και για λίγα λεπτά, είναι απαραίτητο να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει τα βασικά θέματα ασφάλειας. Να μην ανοίγει την πόρτα σε κανέναν – η μαμά κι ο μπαμπάς έχουν κλειδιά – να μην βγαίνει στο μπαλκόνι, να μην αγγίζει τις ηλεκτρικές συσκευές και να μην σκαρφαλώνει στα έπιπλα.

Διαβάστε την συνέχεια στο capital.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network