Ιώσεις 2019 | Οξεία γαστρεντερίτιδα στα παιδιά: Τα SOS από τους ειδικούς

οξεία γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Όταν μιλάμε για οξεία γαστρεντερίτιδα στα παιδιά, αναφερόμαστε σε οξεία φλεγμονή του ανώτερου και του κατώτερου πεπτικού συστήματος από λοιμώδεις παράγοντες, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια.

Ας δούμε μερικές πληροφορίες και συμβουλές από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής

Τι προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Τα συνηθέστερα μικρόβια είναι η σαλμονέλα, η σιγκέλλα, η γερσίνια, το καμπυλοβακτηρίδιο κ.ά. Τα παραπάνω μικρόβια αναπτύσσονται συνήθως σε τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί ή συντηρηθεί σωστά. Μεταφέρονται μέσω των τροφών αυτών ή και του νερού, καθώς και από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω κακών συνθηκών υγιεινής.

Πόσο συχνή είναι η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας στην παιδική ηλικία. Για να καταλάβουμε πόσο συχνή είναι, σε κάθε παιδί κάτω των 3 ετών αναλογούν 2,5-5 επεισόδια γαστρεντερίτιδας το χρόνο.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Τα κυριότερα συμπτώματα για τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά περιλαμβάνουν εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις με ή χωρίς αίμα, πυρετό και αφυδάτωση.

Τα sos που πρέπει να προσέχεις

Η αφυδάτωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Θεωρείται ήπια όταν το παιδί είναι σε καλή κατάσταση, με φυσιολογικά ζωτικά σημεία, ήπιο αίσθημα δίψας. Βασικός δείκτης για την σωστή ενυδάτωση είναι όταν πιέζεις το δέρμα σε ένα σημείο και αυτό επανέρχεται αμέσως (σπαργή του δέρματος). Η μέτρια αφυδάτωση χαρακτηρίζεται από μέτρια αύξηση των σφυγμών και της συχνότητας των αναπνοών, νωθρότητα ή ευερεθιστότητα, ξηρότητα του στόματος και των χειλιών. Συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δίψας και ελαφρά ελαττωμένη σπαργή του δέρματος. Στη σοβαρή αφυδάτωση, οι σφυγμοί και η συχνότητα των αναπνοών είναι πολύ αυξημένες. Η αρτηριακή πίεση είναι ελαττωμένη και το παιδί μπορεί βρίσκεται σε λήθαργο ή κώμα. Οι βλεννογόνοι του στόματος και των χειλιών είναι εξαιρετικά ξηροί, το παιδί κλαίει χωρίς δάκρυα , ενώ παράλληλα έχει εξαιρετικά έντονο αίσθημα δίψας.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία γαστρεντερίτιδα;

Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network