Κι όμως, τα 2χρονα νοιάζονται για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι γι’ αυτά

Μπορεί να φαίνεται ότι τα δίχρονα δεν νοιάζονται καθόλου για το τι σκέφτονται γι’ αυτά οι άλλοι, ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά νοιάζονται για τη γνώμη των άλλων από μικρή ηλικία.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά ηλικίας μεταξύ 14 και 24 μηνών είναι πιο πιθανό να έχουν θετική συμπεριφορά όταν είναι κάποιος ενήλικας παρών. Με άλλα λόγια, τα παιδιά τείνουν να προσέχουν περισσότερο πως κινούνται και πώς φέρονται όταν γνωρίζουν ότι οι ενήλικες τους παρακολουθούν.

Συνολικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα μικρά παιδιά, ακόμη και πριν εκφραστούν προφορικά, όταν αντιλαμβάνονται ότι είναι άλλοι παρόντες προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους με βάση το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι. “Τα παιδιά φοβούνται ότι θα αξιολογηθούν αρνητικά και θα κριθούν αρνητικά”, δήλωσε ο Δρ. Lama Bazzi, από το Αμερικανικό Συμβούλιο Ψυχιατρικής Ένωσης, σε συνέντευξή του στην ABC News. “Αυτός ο φόβος οδηγεί στην παρεμπόδιση της ιδιοσυγκρασίας τους στη νηπιακή ηλικία και την πρώιμη παιδική ηλικία και θα μπορούσε να τα οδηγήσει στο να αναπτύξουν κοινωνικό άγχος τα επόμενα χρόνια. Για να αντισταθμιστεί αυτό, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν πολύ με τα παιδιά τους, να είναι ξεκάθαροι ως προς τις προσδοκίες που έχουν από αυτά και να τα επαινούν όποτε χρειάζεται”.

Τα παιδιά είναι πιο έξυπνα απ’ ό, τι φανταζόμαστε και είναι εξαιρετικά “συντονισμένα” με τις αντιδράσεις των μεγάλων και με αυτά που τους είναι αρεστά. Μάλιστα, χρησιμοποιούν αυτές τις “πληροφορίες” για να συμπεριφέρονται και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network